Τον «πόνο» του

Συζητούσα χθες το μεσημέρι με έναν επιχειρηματία, από τους σημαντικότερους στον κλάδο που δραστηριοποιείται. Και μου έλεγε τον «πόνο» του σχετικά με τα μέτρα που έλαβε προσφάτως ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας – ξέρετε αυτός που … «κυνηγάει» αλύπητα την ακρίβεια. Αυτός ακριβώς.

Καμία

Ο εν λόγω επιχειρηματίας στη διάρκεια του 2023 δεν έκανε καμία ανατίμηση σε κανένα εκ των προϊόντων του – κι η αλήθεια είναι πως διαθέτει αρκετούς κωδικούς καταναλωτικών προϊόντων.

Ο ανταγωνιστής του

Ο σημαντικότερος ανταγωνιστής του – ένας πολυεθνικός γίγαντας – στις 30 Οκτωβρίου, έξυπνα ποιώντας εξέδωσε νέο τιμοκατάλογο, οι ισχυροί κωδικοί του οποίου ανατιμώνται, σε έναν ορισμένο αριθμό προϊόντων οι τιμές μειώνονται και σε κάποια προϊόντα οι τιμές παραμένουν σταθερές.

Η πρώτη ύλη

Ο έλληνας επιχειρηματίας περίμενε να γυρίσει ο χρόνος για να αποφασίσει την εμπορική πολιτική που θα εφαρμόσει. Δεδομένου μάλιστα η πρώτη ύλη σε ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα του – έρχεται από την Βραζιλία – σε ένα χρόνο, λόγω καταστροφών, ανατιμήθηκε από 2.900 ευρώ ο τόνος σε 6.400 ευρώ ο τόνος.

Ανατιμήσεις

Η αύξηση είναι τρομακτική, δεν ήταν δυνατόν να την απορροφήσει εξ ολοκλήρου. Ετσι εξέδωσε ένα νέο τιμοκατάλογο με κάποιες ανατιμήσεις. Ηρθαν όμως τα μέτρα του αεικίνητου κ. Σκρέκα, σύμφωνα με τα οποία, μεταξύ των άλλων, αν κάνει ανατίμηση δεν μπορεί για τρεις μήνες να κάνει προσφορές.

Προσφορά

Ο ίδιος επιχειρηματίας το συγκεκριμένο προϊόν το έχει σε μόνιμη προσφορά «5+1». Με την ανατίμηση έπρεπε να καταργήσει την προσφορά, αυτό σήμαινε μία πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής, κάθε άλλο παρά ανταγωνιστική – η κατάργηση της προσφοράς, που ήταν 17% συν την ανατίμηση. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούσε να το κάνει διότι θα «πυροβολούσε τα πόδια του».

Μείωσε την προσφορά!

Έτσι αποφάσισε κατ΄αρχήν να αποσύρει τον τιμοκατάλογο που εξέδωσε. Και να μην κάνει καμμία ανατίμηση. Ομως δεν μπορούσε και να απορροφήσει όλη την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής. Και τελικώς κατέληξε να μειώσει το ύψος της προσφοράς από 17% που ήταν στο 7%!

Διπλό το κακό

Αφού μου διηγήθηκε, λοιπόν, την δική του «περιπέτεια» κατέληξε λέγοντας ότι «τελικά με αυτά τα μέτρα και δεν θα πέσουν οι τιμές και θα μειωθούν και οι προσφορές»! Και φυσικά επειδή δεν ανατίμησε τα προϊόντα του πέρυσι, όπως ο ανταγωνιστής του, «την ήπιε» που θα έλεγε και μία ψυχή! Ο ανταγωνιστής του «μάγκας», κι αυτός «κορόιδο»!

Προσφορές

Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι περίπου το ένα στα τέσσερα προιόντα πωλείται με προσφορά. Τα σχόλια δικά σας….

Δολιοφθορά

Η είδηση για τη δολιοφθορά στο έργο του ΑΔΜΗΕ που αφορά μία στρατηγικής σημασίας υποδομή, την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, προκάλεσε αίσθηση.

Αλλά και ανησυχία όχι μόνο στον Διαχειριστή αλλά και στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο έργο και απ ό,τι μαθαίνω και στις τοπικές αρχές.

Το γεγονός που έβγαλε αμέσως στη δημοσιότητα  ο ΑΔΜΗΕ αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει συνολικά την κοινή γνώμη, την πολιτεία και την ίδια την κοινωνία.

Αυτό τουλάχιστον μου εξηγούσαν αρμόδιες πηγές της εταιρείας.

Το μοναστήρι στα Καλάβρυτα

Στα στελέχη του ΑΔΜΗΕ έκανε τρομερή εντύπωση πως η ζημιά που προκλήθηκε σε εξοπλισμό στο Ηράκλειο, ο οποίος χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση των υπόγειων καλωδίων – οι εργασίες του υποθαλάσσιου τμήματος έχουν ολοκληρωθεί – έγινε με μοναδικό στόχο την καθυστέρηση του έργου.

Και η ενέργεια αυτή έφερε ξανά στο προσκήνιο τις μνήμες από την παρεμπόδιση των εργασιών στη Μονή των Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα για την ανάπτυξη του Δυτικού Διαδρόμου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Πελοπόννησο. Πριν από περίπου τρία χρόνια οι μοναχές της Μονής δεν ήθελαν να περάσουν από το συγκεκριμένο σημείο καλώδια και για περίπου 500 μέτρα ολοκλήρωσης του έργου, αυτό δεν προχώρησε. Υπήρξαν δικαστικές προσφυγές και τελικά μία απόφαση που δεν επέτρεψε την υλοποίηση της επένδυσης. Το αποτέλεσμα ήταν οι έλληνες καταναλωτές να επιβαρυνθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την εκτροπή της όδευσης των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Πολιτεία

Η πολιτεία ολιγώρησε στην περίπτωση του Δυτικού Διαδρόμου και ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου καθυστέρησε.

Η ανησυχία του ΑΔΜΗΕ είναι μία επανάληψη ενός τέτοιου γεγονότος, μου λένε οι ίδιες αρμόδιες πηγές.

Αξίζει δε, να σημειωθεί πως χωρίς την ηλεκτρική διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική το νησί θα ταλαιπωρείται με μπλακ άουτ και ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους των περιφερειακών ενοτήτων.

Το ευτύχημα σε αυτήν την περίπτωση είναι πως οι αστυνομικές αρχές και η περιφέρεια Κρήτης έσπευσαν αμέσως να συνεργαστούν με τον Διαχειριστή πάνω στο θέμα της δολιοφθοράς.

Ωστόσο, το έργο κινδυνεύει με εκτροπή από το χρονοδιάγραμμα, το οποίο θέλει την ολοκλήρωση του στο τέλος του 2025. Και οι εργασίες είναι σε κρίσιμο σημείο, χωρίς να υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων.

Η διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου

Η δολιοφθορά επίσης έρχεται και σε μία κομβική στιγμή κατά την οποία ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζεται να ξεκινήσει και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο.

Οπότε η όποια καθυστέρηση στην αντιμετώπιση τέτοιων παράνομων ενεργειών δυσφημεί τόσο την εταιρεία του ΑΔΜΗΕ όσο φυσικά και τη χώρα μας.

Συνεπώς, σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, είναι ανάγκη η κοινή γνώμη αλλά και οι αρμόδιες αρχές να ευαισθητοποιηθούν γύρω από τα θέματα των στρατηγικών επενδύσεων.

Στο Παρίσι

Η Ελλάδα συνεχίζει να πουλάει στο εξωτερικό και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι μεγάλο.

Μετά τα roadshows που διοργάνωσαν διεθνείς οίκοι σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη όπου καταγράφηκε η πρόθεση ξένων επενδυτών να τοποθετηθούν σε ελληνικές εταιρείες και εγχώρια assets κάτι ανάλογο συνέβη και στο Παρίσι.

Στην πόλη του φωτός διοργανώθηκε το 6ο Greek Investment Day από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ.

Ρεκόρ

Από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ λένε ότι σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής επενδυτικών οίκων και αριθμού κατ’ ιδίαν συναντήσεων συναντήσεων με τις ελληνικές εταιρείες που έλαβαν μέρος. Αυτές ήταν οι: ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA, ΕΘΝΙΚΗ, ΜYTILINEOS, ΔΕΗ, MOTOR OIL, TITAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΟΠΑΠ, AEGEAN, CENERGY, JUMBO, FOURLIS, SARANTIS, EXAE, LANDA DEVELOPMENTS, IDEAL και KRI KRI).

Πραγματοποιήθηκαν 130 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με 25 ευρωπαϊκούς επενδυτικούς οίκους, κυρίως από την Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των Amundi, AXA, LBP AM, DNCA, GEFIP, Equigest, GEMWAY, COGEFI, QUAERO Capital, Allianz GI, OCTO, Uzes Gestion, Amiral, HMG Finance, GAY Lussac, ID-AM, Independance AM, Conservateur, Montpensier Finance.

Απομένει να δούμε τους καρπούς των ραντεβού….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories