Που θα καθίσει

Από την 1η Απριλίου τελικά θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Το ερώτημα πλέον είναι «που θα καθίσει η μπίλια» στο ποσοστό της αύξησης. Χθες μιλούσα με έναν από τους μεγάλους εργοδότες της ελληνικής αγοράς. Και τον ρώτησα σχετικά.

Είναι large;

Η απάντηση που μου έδωσε ήταν ότι το ποσοστό της αύξησης θα είναι από 4,5% ως 5%. Το 5% είναι 39 ευρώ, αν το «στρογγυλέψουμε» γίνεται 40 ευρώ, δηλαδή ο κατώτατος σύμφωνα μ΄ αυτή την εκτίμηση θα πάει στα 820 ευρώ. Επειδή όμως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και … large τύπος, άντε να το πάει στα 830 ευρώ. Για 850 ευρώ το κατώτατο το βλέπω από λίγο έως πολύ δύσκολο.

«Ξένα κόλυβα»

Όταν ρώτησα τον συνομιλητή μου γιατί να μην είναι η αύξηση ισόποση με την αύξηση που έλαβαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή 70 ευρώ. Μου απάντησε ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές. Βέβαια ο συνομιλητής μου είπε και κάτι άλλο, που είπα να μην το γράψω, αλλά ας το πάρει το ποτάμι: «θέλει να κάνει με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο»! Ανευ σχολίων…

Παζάρι

Όπως αντιλαμβάνεστε παρασκηνιακά εκεί είναι η συζήτηση, στο «παζάρι» του ποσοστού. Κι επίσης μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι την … «μπαγκέτα» στον κατώτατο μισθό θα χειριστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ εμφανώς το «παιχνίδι» θα το κάνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου. Ωστόσο να σας ενημερώσω ότι οι επιχειρήσεις που δίνουν σήμερα υψηλότερες αμοιβές από τον κατώτατο επηρεάζονται κι αυτές, στο σκέλος των τριετιών!

Αγωνία

Κι ενώ λοιπόν με την κατάθεση της σχετική τροπολογίας στη Βουλή δόθηκε το «εναρκτήριο λάκτισμα» για να ανοίξει η συζήτηση για τις αυξήσεις, χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης Μασούτης εξέδωσε μία εναγώνια ανακοίνωση για τις μεγάλες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας.

Μήπως;

Μάλιστα η διοίκηση της ΚΕΕΕ αποφάσισε οι υπηρεσίες των επιμελητηρίων να καταγράψουν κατά κλάδο και κατηγορία τις ελλείψεις – σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) – σε συγκεκριμένες ειδικότητες εργαζομένων, για να δουν με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κι όσο είναι δυνατόν να καλυφθούν τα κενά. Μία μικρή λεπτομέρεια: αν εξετάσουν σοβαρά το θέμα των αμοιβών – και των εργασιακών συνθηκών, θα έλεγα – δεν αργήσουν να λύσουν το πρόβλημα!

Το αντλησιοταμιευτικό της Αμφιλοχίας

Αναμφίβολα οι πρώτες εικόνες από το εργοτάξιο του αντλησιοταμιευτικού έργου στην Αμφιλοχία που αναπτύσσει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν στις κορυφαίες επιχειρηματικές ειδήσεις της ημέρας.

Η επίσκεψη επίσης στο χώρο των εργασιών του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς τη σημασία που δίνει η πολιτεία στο συγκεκριμένο έργο.

Όπως είπε άλλωστε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης το όφελος στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με τη λειτουργία του καινοτόμου έργου αποθήκευσης ενέργειας με τη χρήση ταμιευτήρων νερού θα ανέρχετι στα 120 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται δε, για μία επένδυση 680 εκατ. ευρώ με την προστιθέμενη αξία του έργου στην ελληνική οικονομία να υπολογίζεται στο περίπου 70% του προαναφερόμενου ποσού.

Δώδεκα χρόνια

Θυμήθηκα, βέβαια πως το έργο έχει πίσω του μία ιστορία τουλάχιστον 12 ετών.

Και μου ήρθαν στο μυαλό οι διαρκείς επισημάνσεις του κ. Περιστέρη σε δημόσιες εμφανίσεις του για τη σημασία του συγκεκριμένου έργου ως προς την αποθήκευση της καθαρής ενέργειας από τις ΑΠΕ. Βέβαια τις εποχές εκείνες κανένας δεν πίστευε στη σπουδαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πολύ περισσότερο στην αποθήκευση ενέργειας.

Όλα έτρεξαν με μεγαλύτερες ταχύτητες στη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Και μάλιστα το έργο χρηματοδοτείται με 250 εκατ. ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πάντως, ο κ. Περιστέρης, συχνά, πυκνά μιλά για το συγκεκριμένο έργο αλλά και για την επιμονή του ως προς την υλοποίηση του.

Ο ίδιος λέει μάλιστα, αισθανόμενος πια δικαιωμένος «όταν τα λέγαμε για τις ΑΠΕ και την αντλησιοταμίευσης, μας χαρακτήριζαν γραφικούς… Τώρα επιβεβαιωνόμαστε…»

Η ΜΕΤΚΑ

Μένω στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και στον τομέα των υποδομών καθώς λίγα χιλιόμετρα από την Αμφιλοχία ένα άλλο μεγάλο έργο παραδόθηκε.

Ο λόγος για τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία. Το εργοτάξιο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός αφού πρώτα είχε περάσει από το αντλησιοταμιευτικό της Αμφιλοχίας.

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκε ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος καθώς τον οδικό άξονα ανέλαβε, μετά από μία πολυετή ταλαιπωρία ως προς την υλοποίηση του, η ΜΕΤΚΑ.

Ο κ. Μυτιληναίος θύμισε στην ομιλία την ιστορία της ΜΕΤΚΑ, τονίζοντας την εξωστρεφή δραστηριότητα της καθώς όπως είπε η εταιρεία έκανε 19 έργα σε 10 χώρες με μεγάλη επιτυχία, με τη συμβατική τους αξία να υπερβαίνει τα 4 δις ευρώ…».

Τα ανεκτέλεστα και τα εκτελεσμένα

Όμως ο κ. Μυτηλιναίος μίλησε και για άλλο ένα μεγάλο θέμα ως προς την ανάγκη οι κατασκευαστικές εταιρείες να εκτελέσουν τα ανεκτέλεστα έργα: «Είμαστε σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο έργα 15 δις ευρώ έχουν ήδη ανατεθεί, με ελάχιστες καθυστερήσεις σε σχέση με άλλα χρόνια. Τώρα όμως αρχίζουν τα πολύ δύσκολα και συγκεκριμένα η ίδια η εκτέλεση των έργων. Πως τα ανεκτέλεστα, ένας όρος που αντιπαθώ, θα γίνουν εκτελεσμένα, ένας όρος που με γεμίζει ικανοποίηση. Πρέπει όλοι και όταν λέω όλοι συμπεριλαμβάνω και τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες υπήρξαν πολύ βοηθητικές στην εκτέλεση αυτού του έργου, να είναι αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε χαρακτηριστικά προβάλλοντας τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις τεχνικές εταιρείες του κλάδου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories