Την πρώτη διανομή μερίσματος ανακοίνωσε η Meta σήμερα Πέμπτη, με φόντο τα κέρδη τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο πλήρους έτους, τα έσοδα της Meta αυξήθηκαν κατά 16% και τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 69% την ίδια περίοδο στα 39 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές της Meta σημείωσαν άνοδο 15,2% στα 454,85 δολάρια ανά τεμάχιο στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο, 1,2% υψηλότερα την Πέμπτη.

Η μετοχή σημείωσε άνοδο 11,5% φέτος μέχρι σήμερα.

Meta Platforms: Ετοιμάζεται για την ανάπτυξη των δικών της προηγμένων τσιπ

Το μέρισμα του Ζάκερμπεργκ

Μέσα σε όλα αυτά τα καλά νέα για τον τεχνολογικό κολοσσό, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Meta έχει να λαμβάνει μέρισμα ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατέχει 350 εκατομμύρια μετοχές της Meta –ή 13%- σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Από τη στιγμή που η Meta ανακοίνωσε μέρισμα 50 σεντς ανά μετοχή για κοινές μετοχές Κατηγορίας Α και Β, ο Ζάκερμπεργκ έχει λαμβάνειν 175 εκατ. ευρώ για κάθε τρίμηνο. Το μέρισμα αναμένεται να καταβληθεί από τον Μάρτιο.

Η πληρωμή μερίσματος ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε μερίσματα μόνο για τον Zuckerberg, πέραν των κερδών στην τιμή της μετοχής της Meta, η οποία αυξήθηκε σχεδόν κατά 200% το 2023.

Ο Ζάκερμπεργκ είναι ήδη ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Διέρχεται ένα καλό 2024 μέχρι στιγμής, με τον πλούτο του να εκτινάσσεται κατά ακόμη 11,2%, λόγω της συνεχούς ανόδου της μετοχής της Meta, η οποία αυξήθηκε κι άλλο σήμερα Πέμπτη μετά την ανακοίνωση των κερδών της εταιρείας.

Μεγάλη επιτυχία… οι απολύσεις

Πέρυσι, η Meta διέθεσε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να περιορίσει τα κόστη της. Τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά αφορούσαν την «ενοποίηση εγκαταστάσεων» -κλείσιμο ή συγχώνευση γραφείων- και άλλο 1 δισεκατομμύριο δολάρια για απολύσεις, όπως γράφει το Business Insider.

Η εταιρεία λειτουργεί πλέον με 67.300 υπαλλήλους, σημειώνοντας εντυπωσιακή μείωση 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Και όλα αυτά σημαίνουν ότι τα περιθώρια κέρδους της Meta είναι πολύ καλύτερα: ενώ τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 16% (ένα ποσοστό που θα έκανε πολή ευχαριστημένες τις περισσότερες τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα ήταν πολύ ευχαριστημένες αυτές τις μέρες), τα λειτουργικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 62% και τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 69%.

Και ενώ ο Ζάκερμπεργκ και άλλοι ηγέτες της Big Tech διακήρυτταν είπαν ότι έκαναν περικοπές για να κάνουν τις εταιρείες τους πιο αποτελεσματικές και πιο δυναμικές, αυτά τα τελικά αποτελέσματα «λένε» πολλά: Θέλουν να δείξουν στη Wall Street ότι μπορούν ακόμα να αυξήσουν τα κέρδη – ακόμα και αν οι ένδοξες μέρες ιλιγγιώδους ανάπτυξης τους έχουν παρέλθει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα