Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης μετά την εμφάνιση του ChatGTP έχει αλλάξει το τοπίο στις προσλήψεις με όλο και περισσότερες εταιρίες να ψάχνουν για ειδικούς ΑΙ, παραμερίζοντας τις όποιες φιλοδοξίες είχαν για ανάδειξη του metaverse.

Ο κολοσσός της διαφήμισης Publicis Groupe, το 2022, είχε λανσάρει ένα λεοντόμορφο avatar ονόματι Leon ως “chief metaverse officer”, ώστε να καθοδηγεί τους χρήστες στην εικονική πραγματικότητα που ακόμη είχε στραμμένα πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Πέντε μήνες αργότερα, ήταν παρελθόν.

Τεχνητή νοημοσύνη: Δρόμοι στρωμένοι με… αγκάθια για Microsoft και Google

Η έλευση του ChatGTP, κατέστησε είδος προς εξαφάνιση τον Leon, αλλά και ανθρώπους, ειδικούς στο metaverse, που είχε αναδειχθεί ως κορυφαία τεχνολογική τάση, ωθώντας τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να μετονομάσει το Facebook  σε Meta Platforms.

Στελέχη που πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες της Walt Disney, Procter & Gamble και το Creative Artists Agency  να εισέλθουν στο χώρο του metaverse αποχώρησαν. Το προφίλ του Leon στο LinkedIn κατέβηκε.

Πλέον, οι επιχειρήσεις σπεύδουν να προσλάβουν κορυφαία ταλέντα τεχνητής νοημοσύνης με τις Accenture and GE HealthCare να κάνουν τις πιο πρόσφατες προσλήψεις. Κάποια στελέχη του metaverse… αναβαπτίστηκαν ειδικοί τεχνητής νοημοσύνης εκμεταλλευόμενοι τη νέα τάση στον χώρο της τεχνολογίας. Οι αμοιβές κυμαίνονται αρκετά πάνω από το 1 εκατομμύριο δολάρια σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας εύρεσης στελεχών Heidrick & Struggles. Την προηγούμενη βδομάδα η Publicis ανέφερε ότι θα επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία σε τεχνητή νοημοσύνη και κατάλληλο προσωπικό.

Η ευμετάβλητη φύση των τεχνολογικών τάσεων

Οι ανακατατάξεις κορυφαίων στελεχών σηματοδοτούν την ευμετάβλητη φύση των τάσεων της τεχνολογίας, αλλά και την δυσκολία που έχουν οι επιχειρήσεις στο να διακρίνουν το υπερβολικό πλασάρισμα από την πραγματικότητα.

Οι περισσότερες εταιρείες έχουν πλέον εγκαταλείψει το metaverse. Η λέξη ακούστηκε μόνο δύο φορές σε αναγγελίες κερδών εταιρειών του S&P 500 το τελευταίο τρίμηνο, σε σύγκριση με 63 φορές το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Την εποχή εκείνη 8 στους 10 CEΟ έλεγαν ότι είτε προσέλαβαν είτε σχεδίαζαν να προσλάβουν ειδικούς στο metaverse. Όλοι προσδοκούσαν να πάρουν κομμάτι της παγκόσμιας πίτας μια επιχειρηματικής ευκαιρίας που η συμβουλευτική McKinsey έλεγαν τότε ότι θα μπορούσε να φτάσει κύκλο εργασιών αξίας $5 τρισεκατομμυρίων έως το 2030.

Η απόφαση της Apple να αναφερθεί στο νέο της σετ μικροφώνου-ακουστικού μικτής πραγματικότητας Vision Pro ως συσκευή «υπολογιστών χώρου», χωρίς καμία απολύτως αναφορά σε metaverse, είναι άλλο ένα σημάδι ότι η εστίαση έχει μετακινηθεί, όπως είπε στο Bloomberg η Νάντα Ουσίνα, CEO της εταιρείας εξεύρεσης στελεχών NU Advisory Partners.

Τον Ιανουάριο, η Microsoft ανέλαβε τα σκήτρα από την Apple ως η πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία παγκοσμίως, κυρίως λόγω της επιθετικής επενδυτικής πολιτικής της στο AI. Ακόμη και η Meta του Ζάκερμπεργκ που πρόβαλλε το metaverse ως το επόμενο μεγάλο γεγονός, έχει στραφεί πλέον στην γενετική τεχνητή νοημοσύνη,παρόλο που ξόδεψε γενναία στο metaverse με ελάχιστα απτά αποτελέσματα.

Αυτό εξανάγκασε να αναζητήσουν αλλούς δουλειά ή να… επανεφεύρουν τον εαυτό τους. Όμως, δεν μπόρεσαν όλοι οι πρώην γκουρού του metaverse  να ακολουθήσουν άλλα μονοπάτια. Κάποιοι παρέμειναν, κυρίως επειδή τα ταλέντα τους εκτείνονται σε διάφορες αναδυόμενες τεχνολογίες. Αλλά και επιχειρήσεις που θέλουν να εξερευνήσουν τον τομέα metaverse προτιμούν πλέον να πληρώνουν εξωτερικούς συμβούλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI