Θα πρέπει να αντιδράσει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπσοτηρίζει το μέλος του διοικητικού δυμβουλίου, Μάριο Σεντένο.

Μιλώντας στο Warwick Economics Summit στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πορτογάλος αξιωματούχος δήλωσε ότι «εάν ο πληθωρισμός μειώνεται και μειώνεται πολύ γρήγορα -στην πραγματικότητα ταχύτερα από ό,τι αυξήθηκε- η νομισματική πολιτική οφείλει να ανταποκριθεί σε αυτό», αναφέρει το Bloomberg.

Φίλιπ Λέιν – ΕΚΤ: Καταλύτης για τις τιμές η κερδοφορία και οι μισθοί

«Θα κάνουμε τη δουλειά μας τους επόμενους μήνες φέρνοντας σταθερότητα, διασφαλίζοντας ότι όταν τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, θα μειωθούν» είπε ο Σεντένο. «Φυσικά θα πρέπει  τα διατηρήσουμε σε περιοριστικό έδαφος για αρκετό καιρό, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει».

Μετά από ένα πρωτοφανές μπαράζ αυξήσεων των επιτοκίων μεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΚΤ άνοιξε την πόρτα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής φέτος. Οι αξιωματούχοι, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί στο να παράσχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα προτού βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στον στόχο του 2%.

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός δείκτης τιμών υποχώρησαν, αν και λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Παρόλα αυτά, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το Σάββατο, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Φρανκ Έλντερσον τόνισε ότι η ΕΚΤ «σημειώνει καλή πρόοδο όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Ο Σεντένο υπογράμμισε επίσης ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει προβλήματα.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται, αυτή είναι η κύρια ανησυχία μου για την Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι μετά από πέντε τρίμηνα χωρίς ανάπτυξη, «το πρώτο τρίμηνο του 2024 μπορεί να είναι το έκτο. Πρόκειται για 1,5 χρόνο στασιμότητας της οικονομίας».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για την τόνωση της περιοχής, εκτιμά ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης.

«Ένας από αυτούς πρέπει να προέλθει από τη νομισματική πολιτική, από αυτές τις προσδοκίες που πρέπει να υλοποιηθούν ότι κάποια στιγμή τα επιτόκια θα μειωθούν», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή