Συχνά οι αγορές πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια  η Wall Street έχει ποντάρει αρκετές φορές λάθος σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Πρόσφατο παράδειγμα ένα χρόνο πριν όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια οδηγώντας τα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 ο S&P 500 έφθασε σε υψηλό επίπεδο πέντε μηνών. Oι traders εκτιμούσαν ότι η Fed θα αλλάξει πορεία σύντομα, παρά τα σχόλια του προέδρου της για συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων και πρόεβλεπαν ότι  θα προχωρούσε σε τουλάχιστον 2 μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο 2023! Το ίδιο και η αγορά ομολόγων. Η πραγματικότητα τους διέψευσε φυσικά με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίζει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, τα οποία βρέθηκαν στο εύρος του 5,25% -5,50%.

Fed: Οι traders δεν περιμένουν μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο – Συνεχίζουν να στοιχηματίζουν εναντίον της

Στην αρχή της φετινής χρονιάς το αφήγημα των αγορών ήταν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από όσες προέβλεπε το dot plot της κεντρικής τράπεζας το Δεκέμβριο, με την πρώτη να αναμένεται τον Μάρτιο. Οι προσδοκίες τους προσγειώθηκαν απότομα από τα χείλη του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι δεν θεωρεί πιθανή την αποκλιμάκωση το Μάρτιο.

Η εκτίμηση των αγορών

Ωστόσο οι αγορές επιμένουν να έχουν διαφορετική εκτίμηση για την πορεία της νομισματικής πολιτικής έναντι των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Δεν είναι πρώτη φορά που υπάρχει αυτή η απόκλιση ωστόσο δημιουργείται το έδαφος σε περίπτωση που η Fed ακολουθήσει το μέχρι σήμερα σενάριο για τις μειώσεις να υπάρξει έντονη μεταβλητότητα στις αγορές και φυσικά οι traders να έχουν απώλειες. Επιπλέον τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται δίνουν την πολυτέλεια του χρόνου στην Fed μέχρι να αισθανθεί σίγουρη ότι το τζίνι του πληθωρισμού μπήκε για τα καλά στο μπουκάλι και να αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια.

«Κάθε μέρα που δεν βλέπουμε πιο ήπια στοιχεία ανάπτυξης είναι μια ακόμη μέρα που οι μειώσεις αναβάλλονται» εξηγεί στη Wall Street  ο Mike Best, διαχειριστής χαρτοφυλακίου ομολόγων υψηλής απόδοσης στη Barings, Mάικ Μπεστ. «Στην αρχή του έτους, αν έλεγες ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος, οι άνθρωποι θα σε κοίταζαν σαν να είχες τρία κεφάλια. Τώρα, είναι μια πραγματική πιθανότητα»

O επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής της BNP Paribas, Κάλβιν Τσε, μιλώντας στους FT εξηγεί ότι οι έμποροι στην προθεσμιακή αγορά στοιχηματίζουν σε ένα εύρος πιθανών αποτελεσμάτων, ενώ οι αξιωματούχοι της Fed κάνουν πιο ακριβείς προβλέψεις.

Ωστόσο τα στοιχήματα των traders έχουν εκτεταμένες συνέπειες. Το κόστος δανεισμού σε εθνικό επίπεδο αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με το τι συμβαίνει στις αγορές επιτοκίων. H πτώση των επιτοκίων τείνει να ανεβάζει τις τιμές των μετοχών αυξάνοντας την ανάπτυξη και μειώνοντας τον ανταγωνισμό που δημιουργούν τα ομόλογα.

Η οικονομία εξουδετερώνει τα στοιχήματα των traders

Οι επενδυτές, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal,  χρησιμοποιούν τις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων για να στοιχηματίζουν ποια θα είναι η πορεία της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι έμποροι εκτιμούν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά περισσότερο από 1% , πολύ περισσότερο από ό,τι προβλέπουν οι αξιωματούχοι της Fed.

Η οικονομία  όμως συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες εμποδίζοντας τα στοιχήματα να αποδώσουν. Η Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια αν είχε δεδομένα ότι η οικονομία μπορεί να οδηγείται σε ύφεση ή ότι αποδυναμώνεται η αγορά εργασίας. Η οικονομία είχε εξαιρετικές επιδόσεις το 2023 και η Fed της Ατλάντα διαμορφώνει τώρα την προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 3,4% το πρώτο τρίμηνο, πολύ πάνω από τα επίπεδα που θα δημιουργούσαν την συνθήκη για μείωση των επιτοκίων.

Η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά ισχυρή όπως έδειξαν τα στοιχεία για τις προσλήψεις δίνοντας το χρόνο στη Fed να διατήρησει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι να αισθανθεί εμπιστοσύνη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μπει ανεπιστρεπτί στη ρότα της επιβράδυνσης.

Η αύξηση των μισθών, που παρακολουθείται από τη Fed της Ατλάντα, είναι στο 5% από τον Ιανουάριο. Ο ρυθμός με τον οποίο οι εργαζόμενοι πρώτης ηλικίας αυξάνουν τους μισθούς τους δεν έχει ακόμη υποχωρήσει κάτω από το 5,4% από το 2021. Αυτό ανησυχεί τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, διότι η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων μπορεί να αναζωπυρώσει  τον πληθωρισμό, διατηρώντας υψηλά τα επιτόκια

Η ισχυρή αγορά εργασίας τροφοδοτεί τις καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν τα δύο τρίτα της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Ο δείκτης λιανικών πωλήσεων της Johnson Redbook αυξήθηκε κατά 6,1% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα εταιρικά ομόλογα

Τα υψηλότερα επιτόκια υποτίθεται ότι επιβραδύνουν την οικονομία αυξάνοντας το κόστος δανεισμού. Αλλά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί σχεδόν κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από τα υψηλά τους επίπεδα πέρυσι. Αυτό έχει ωθήσει σε έκρηξη δανεισμού από αμερικανικές εταιρείες υψηλής αξιολόγησης, με τις εκδόσεις να αγγίζουν μέχρι στιγμής ρεκόρ για το 2024. Οι εταιρείες που έχουν επενδυτική βαθμίδα έχουν εκδώσει ομόλογα αξίας 153 δισ. δολαρίων από την αρχή του 2024, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί από το 1990, σύμφωνα με στοιχεία του London Stock Exchange Group. Οι εταιρείες επίσης που έχουν χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση εκμεταλλεύτηκαν το καλό κλίμα και να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων τους.

Ακόμη και με το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας Fed Funds να βρίσκεται εδώ και μήνες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 και πλέον ετών, η τριμηνιαία έρευνα της Fed για τα δάνεια δείχνει ότι οι τράπεζες δεν έχουν περιορίσει τη χορήγηση δανείων.

Τα πραγματικά επιτόκια

Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό ή πραγματικά επιτόκια αυξάνονται. Τα πραγματικά επιτόκια θεωρούνται συχνά υποκατάστατο των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην οικονομία, επειδή ο πληθωρισμός υπεισέρχεται στο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ανησυχώντας ότι τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν τόσο πολύ ώστε να αποθαρρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα σε σημείο που να προκαλέσει ύφεση, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια αναφοράς για να αποφύγουν μια σημαντική επιβράδυνση.

Ωστόσο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Νιλ Κασκάρι εκτιμά ότι τα μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια -που μετριούνται μέσω των αποδόσεων των 10ετών κρατικών τίτλων που προστατεύονται από τον πληθωρισμό- έχουν αυξηθεί καθαρά μόνο κατά περίπου 0,6% το τελευταίο έτος.

Επειδή οι εταιρείες και οι ιδιώτες τείνουν να δανείζονται μακροπρόθεσμα για να χρηματοδοτήσουν αγορές κατοικιών ή νέα έργα, αυτό συνεπάγεται μικρότερη επιβάρυνση της συνολικής οικονομίας από ό,τι υποδηλώνει το πραγματικό επιτόκιο των Fed Funds.

Τι διακυβεύεται

Πολλοί αναλυτές ανησυχούν ότι χωρίς μείωση των επιτοκίων κινδυνεύει η άνοδος που έχει οδηγήσει τις μετοχές σε επίπεδα ρεκόρ.

Αυτό συμβαίνει επειδή η προοπτική μιας μεγαλύτερης περιόδου υψηλότερων επιτοκίων θα μπορούσε να ανατρέψει το πρόσφατο ράλι των ομολόγων που έχει οδηγήσει σε αποκλιμάκωση τις αποδόσεις και το κόστος δανεισμού. Η ταχεία άνοδος των αποδόσεων τροφοδότησε την απότομη υποχώρηση των μετοχών το 2022 και πολλοί στη Wall Street ανησυχούν γιατί οι μετοχές και τα ομόλογα κινούνται παράλληλα πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως. Η ταυτόχρονη πτώση και των δύο ταρακούνησε τους επενδυτές, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τα ομόλογα για να προστατεύονται όταν οι μετοχές πέφτουν.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν αν διαψευστούν οι προσδοκίες των επενδυτών γαι μειώσεις επιτοκίων. Μια οικονομία αρκετά ισχυρή ώστε να κρατήσει τα επιτόκια υψηλότερα από το αναμενόμενο θα μπορούσε να είναι ανοδική για τις μετοχές, εξηγεί ο  επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Clocktower Group, Μάρκο Πάπικ «Ο αριθμός των μειώσεων των επιτοκίων δεν έχει σημασία, το μακροοικονομικό σκηνικό έχει», είπε.

Ο πληθωρισμός

Σημαντική πηγή ανησυχίας είναι φυσικά ο πληθωρισμός και τι θα συμβεί αν παραμείνει θερμός. Η Wall Street είναι πλέον πεπεισμένη ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις κατευθύνονται προς τα κάτω, αλλά η τελευταία μέτρηση του Δείκτη τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,4% και δεν είναι όλοι βέβαιοι ότι θα συνεχίσει να επιβραδύνεται. Αυτό θα διατηρούσε τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα και ενδεχομένως θα προκαλούσε ένα αποσταθεροποιητικό ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων που θα μπορούσε να επεκταθεί στις μετοχές.

Η αγορά των ομολόγων βρίσκεται ήδη υπό πίεση στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα προκάλεσε ένα κύμα έκδοσης κρατικών ομολόγων που ορισμένοι επενδυτές ανησυχούσαν ότι θα υπερκάλυπτε τη ζήτηση. Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι πιθανό να σηματοδοτήσουν περισσότερες δαπάνες στο μέλλον, εξηγεί ο Πάπικ, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τους φόβους για ανάκαμψη του πληθωρισμού και υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χρηματιστηριακή αγορά αυτή τη στιγμή είναι η αγορά ομολόγων» κατάληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή