«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ανησυχεί μήπως χάσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, εκείνο που την προβληματίζει είναι μήπως χάσει τη μάχη στην Ευρώπη», σημείωνε σε πρόσφατη ανάλυσή της η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα «Globes». Η εφημερίδα αναφερόταν στη μάχη του Τελ Αβίβ να διατηρήσει την αμέριστη υποστήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο εφόσον συνεχιστούν τα κρούσματα άσκησης καταχρηστικής βίας εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων και δη των εποίκων, κυρίως εις βάρος αμάχων Παλαιστινίων.

Γάζα: Διαλύονται οι διαπραγματεύσεις; – Αναχωρεί η αντιπροσωπεία του Ισραήλ

«Μετά την αιφνιδιαστική παλαιστινιακή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την έκρηξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας το εβραϊκό κράτος απολάμβανε την σχεδόν πάνδημη υποστήριξη της Γηραιάς Ηπείρου στο δικαίωμα της αυτοάμυνας. Αλλά έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες πολεμικών επιχειρήσεων, οι περίπου 28.000 νεκροί Παλαιστίνιοι – στην πλειονότητά τους άμαχοι – και επίσης η ανθρωπιστική κρίση που ξέσπασε από τους μαζικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, φαίνεται πως άρχισαν να προκαλούν μια μεταστροφή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης», γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική «Les Echos».

Αλλεπάλληλοι συναγερμοί

Το τελευταίο καμπανάκι συναγερμού για την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ χτύπησε την Τετάρτη από το Παρίσι. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα «πρέπει να σταματήσουν» γιατί «ο φόρος αίματος και η ανθρωπιστική κρίση έχουν εξελιχθεί σε καταστάσεις αφόρητες», όπως έγραφε την Πέμπτη η «Les Echos».

Ο Μακρόν εξέφρασε τη σταθερή αντίθεση της Γαλλίας σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα και μίλησε για την «απολύτως επείγουσα ανάγκη να υπογραφεί, χωρίς καμία περαιτέρω χρονοτριβή, μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός», σημειώνει η γαλλική οικονομική εφημερίδα.

Τη Δευτέρα ήταν ένα ολλανδικό δικαστήριο που έπειτα από προσφυγή μιας ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων διέταξε το πάγωμα της προμήθειας ανταλλακτικών που προορίζονταν για αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 της ισραηλινής αεροπορίας.

«Η κυβέρνηση της Χάγης έκανε αμέσως γνωστό στο Τελ Αβίβ ότι πολιτικά δεν συμφωνεί με αυτή τη δικαστική απόφαση, αλλά δεν κατάφερε να καθησυχάσει πραγματικά τους Ισραηλινούς ηγέτες», μεταδίδει από την ισραηλινή πρωτεύουσα ο ανταποκριτής της «Les Echos» Πασκάλ Μπρινέλ.

«Λεπτομέρεια: αυτή η κύρωση αφορά μια πολύ εξελιγμένη τεχνολογικά συσκευή χρήσιμη για απομακρυσμένες αεροπορικές αποστολές, η οποία δεν χρησιμοποιείται για βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας», προσθέτει ο Μπρινέλ, υπονοώντας ότι ο φόβος του ολλανδικού δικαστηρίου (και της ΜΚΟ που προσέφυγε σ’ αυτό) είναι μήπως ο εξοπλισμός χρησιμοποιηθεί για αεροπορικά πλήγματα πολύ μακριά από την ισραηλινή επικράτεια.

Λιγότερα όπλα

Ένα άλλο χτύπημα που δέχθηκε τις ημέρες αυτές η κυβέρνηση Νετανιάχου ήταν από τον Ζοζέπ Μπορέλ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις επιχείρησε να ασκήσει πίεση απευθείας στον προμηθευτή των F-35, στις ΗΠΑ δηλαδή, εκμαιεύοντας την επιβεβαίωση εκ μέρους του ίδιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι «η κλίμακα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης ήταν υπερβολική και ιδιαίτερα οι ανθρωπιστικές συνέπειες».

«Αν νομίζετε ότι σκοτώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως θα έπρεπε να στέλνετε λιγότερα όπλα», διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία σχετικά με την στρατιωτική βοήθεια που χορηγούν σε συμμάχους τους οι ΗΠΑ, απαιτώντας από αυτούς να συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις όπου θα αποδεικνύουν ότι τηρούν τις δεσμεύσεις αυτές.

«Για την ώρα πρόκειται για μια προειδοποίηση χωρίς κόστος του προέδρου Μπάιντεν», σχολιάζει ο ανταποκριτής της «Les Echos». Ο Μπρινέλ αναφέρει ότι ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς καταδίκασε δριμύτατα το μήνυμα που έστειλε ο Μπορέλ στην Ουάσιγκτον κατηγορώντας τον ευρωπαίο αξιωματούχο ότι «με τη στάση του ενισχύει τη Χαμάς».

«Να είστε βέβαιοι ότι έχουμε δεσμευτεί να διαλύσουμε τη Χαμάς. Το Ισραήλ σέβεται το διεθνές δίκαιο και διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των κατοίκων της Γάζας», υποστήριξε ο Κατς.

Ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας αναφέρει πάντως ότι τα περισσότερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών και εν γένει της κυβέρνησης Νετανιάχου, αναγνωρίζοντας ότι «περισσότεροι από τους μισούς από τους συνολικά 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλές φορές βίαια, δίχως να μπορούν πλέον να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

«Ένα γενικό ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ φαίνεται απίθανο. Ωστόσο, αξιωματούχοι της αμυντικής βιομηχανίας μιλούν για πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού προμήθειας εξαρτημάτων και πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί για τον πόλεμο, ιδίως αλουμινίου για την παραγωγή πυραύλων», εκτιμά ο γάλλος ρεπόρτερ.

Κυρώσεις κατά εποικιστών

Σημειωτέον ότι μετά την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, το Παρίσι επέβαλε κυρώσεις σε Ισραηλινούς εποίκους που ευθύνονταν για την άσκηση βίας και άλλη καταχρηστική συμπεριφορά εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, απαγορεύοντας πρόσφατα την είσοδο 28 εποίκων στη γαλλική επικράτεια. Έντονη ήταν η διαμαρτυρία του Ισραέλ Κατς στο γάλλο ομόλογό του, Στεφάν Σεζουρνέ, κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ.

«Με κανένα πρόσχημα και καμία λογική δεν μπορούν να συγκριθούν οι κάτοικοι της Ιουδαίας και της Σαμάρειας στη Δυτική όχθη με τους τρομοκράτες της Χαμάς», ήταν το μήνυμα του Κατς προς το Παρίσι. Ο ισραηλινός υπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «εφαρμόζει το νόμο και επιβάλλει κυρώσεις εναντίον όλων όσοι τον παραβιάζουν και μόνο εναντίον αυτών».

«Σκοτεινιάζει η εικόνα του Ισραήλ»

Αξιωματούχοι του στρατού και της Σιν Μπετ, της ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφαλείας που είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έχουν από την πλευρά τους αναγνωρίσει ότι η σωματική βία, οι εμπρησμοί δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων και οι αναγκαστικές απελάσεις Παλαιστινίων, ενέργειες στις οποίες προβαίνουν μικρές ομάδες εποίκων, αυξάνουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια νέα Ιντιφάντα (μια νέα εξέγερση δηλαδή των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη).

«Τόσο οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι όσο και οι επικεφαλής της Σιν Μπετ παραδέχθηκαν ότι οι δράστες αυτών των μεμονωμένων περιστατικών βίας σπάνια διώκονται ποινικά», μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Les Echos».

«Αν τις δει κανείς συνολικά, όλες αυτές οι ευρωπαϊκές επικρίσεις δεν έχουν δραματικό χαρακτήρα», εκτιμά μιλώντας στην εφημερίδα πρώην ανώτερο διπλωματικό στέλεχος του Ισραήλ. «Αλλά η συνολική εικόνα του Ισραήλ στον κόσμο σκοτεινιάζει ραγδαία και δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ με τη σημερινή σύνθεσή της μπορεί να αναστρέψει αυτή την υποβάθμιση», προσθέτει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μελόνι: Παραιτείται από την ηγεσία των Ευρωπαίων Συντηρητικών
Επικαιρότητα |

Μελόνι: Παραιτείται από την ηγεσία των Ευρωπαίων Συντηρητικών

Η Τζόρτζια Μελόνι, από στο Φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματός της, αναφέρθηκε στην δράση της κυβέρνησής της, επιτέθηκε στους πολιτικούς της αντιπάλους και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από πρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών.

Χωρίς άδεια και χωρίς απόφαση ΣτΕ το κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει προσλήψεις στο «παράρτημα» στην Αθήνα
Επικαιρότητα |

Χωρίς άδεια και χωρίς απόφαση ΣτΕ το κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει προσλήψεις στο «παράρτημα» στην Αθήνα

Ενώ δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια και εκκρεμεί η συζήτηση στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει ότι προσλαμβάνει παράρτημα στην Ελλάδα