H πανευρωπαϊκή οργάνωση του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, EuroCommerce, κάλεσε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη μέλη να επιλύσουν την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα η οποία έχει διαταράξει το εμπόριο, επισημαίνοντας σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου ότι είχε ήδη «τεράστιες επιπτώσεις» στις επιχειρήσεις.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επαναδρομολογήσει τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα για να αποφύγουν τις επιθέσεις των μαχητών Χούτι που έχουν πολλαπλασιαστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ασπίδες: Πιθανόν στις 24 Φεβρουαρίου ξεκινά η ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

Στα μέλη του Eurocommerce περιλαμβάνονται οι κολοσσοί των σούπερ μάρκετ Ahold Delhaize, Carrefour, Lidl, M&S και Tesco, και οι αλυσίδες λιανικής πώλησης στον κλάδο ένδυσης H&M, Inditex και Primark.

«Όσο περισσότερο οι ναυτιλιακές εταιρείες αναγκάζονται να επαναδρομολογούν τα πλοία τους, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις, και τελικά οι καταναλωτές, θα επιβαρύνονται από το πρόσθετο κόστος που θα αυξήσει περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος ζωής στην Ευρώπη», αναφέρει η Eurocommerce στην επιστολή.

Καθυστερήσεις

Οι έμποροι λιανικής που προμηθεύονται από εργοστάσια στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία αντιμετώπισαν καθυστερήσεις και αυξήσεις κόστους, καθώς η εναλλακτική διαδρομή αποστολής γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής διαρκεί 2-3 εβδομάδες περισσότερο, με αποτέλεσμα υψηλότερα έξοδα καυσίμων και εργατικά.

Η διαταραχή έχει εγείρει φόβους ότι ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι καταναλωτές που ήδη βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται από την επίμονη ακρίβεια προσδοκούσαν μια αντίστροφη πορεία στις τιμές των τροφίμων και των ενδυμάτων.
«Δεδομένου του μεγέθους των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, απευθύνουμε έκκληση για συνεχείς εντατικές και συντονισμένες προσπάθειες από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κατάστασης», ανέφερε η Eurocommerce.

Η οργάνωση υπογράμμισε ότι υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η ΕΕ και οι οποίες στοχεύουν στην προστασία των εμπορικών πλοίων και των ναυτικών από επιθέσεις. Η ΕΕ όπως είναι γνωστό αναμένεται να δρομολογήσει μια κοινή ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή