«Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται πολύ κοντά, οι κοινές μας αξίες όπως η ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και στην πολυμερή διπλωματία αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στις χώρες μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι από το Νέο Δελχί, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι σημαντικές και τόνισε χαρακτηριστικά: «εάν κοιτάξετε τον χάρτη θα αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί όμως συνεργασία σε αυτή την γεωγραφική ζώνη θα χρειαστεί να εμπεδωθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».
Μητσοτάκης από Ινδία: Ιδιαίτερης σημασίας η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων παγκοσμίως απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία: «Η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά».
Τόνισε, ακόμη, ότι η κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα εφαρμόζεται ήδη και εντόπισε σημαντική πρόοδο στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας και της αγροτικής ανάπτυξης μεταξύ άλλων.
«Βρίσκω στο πρόσωπο του κυρίου Μόντι έναν οραματιστή και έναν αληθινό φίλο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών και συγκεκριμένα σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι υποδομές, η ναυσιπλοΐα και τα logistics.
Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως οι αμοιβαίες επενδύσεις είναι ακόμη ένας μεγάλος στόχος. Όπως και η προοπτική να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο ακόμη και πριν από το 2030. Εξάλλου ο έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Ινδία αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για το μεταναστευτικό και την κινητικότητα.
Ν. Μόντι: Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε εκπληκτική ευκαιρία την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην χώρα του, λέγοντας πως οι δυο πλευρές έχουν στόχο να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στις σχέσεις των δυο χωρών. «Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και οι δυο χώρες κάνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό» είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόντι σημειώνοντας πως παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της Άμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Μητσοτάκη
«Αγαπητέ Πρωθυπουργέ Modi, κυρίες και κύριοι, χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ στην Ινδία για πρώτη φορά με την επίσημη ιδιότητά μου. Ο Πρωθυπουργός είχε δίκιο να επισημάνει ότι έχουν παρέλθει 16 χρόνια από τότε που ένας Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη σπουδαία χώρα σας. Είχα την ιδιαίτερη τιμή να υποδεχθώ τον Πρωθυπουργό Modi στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, ο οποίος μου απηύθυνε πρόσκληση για την επίσημη επίσκεψή μου στην Ινδία. Από τότε προσέβλεπα με ενθουσιασμό σε αυτό το ταξίδι.
Μαζί με τον Πρωθυπουργό Modi συνεχίζουμε να οικοδομούμε τη θετική δυναμική των διμερών μας σχέσεων. Η Κοινή Διακήρυξη που υπογράψαμε στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες, η οποία αναβάθμισε τη σχέση μας σε στρατηγικό επίπεδο, εφαρμόζεται ήδη στην πράξη. Και, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, σημειώνουμε σημαντική πρόοδο προς την εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς: στην ασφάλεια και την άμυνα, στις επενδύσεις και στο εμπόριο, στην επιστήμη και την τεχνολογία, στον κυβερνοχώρο, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, τον τουρισμό, στη γεωργία.
Η Ελλάδα και η Ινδία βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη από πολλές απόψεις. Οι κοινές μας αξίες λειτουργούν ως γέφυρα που μας φέρνει πιο κοντά. Μοιραζόμαστε, θα έλεγα ένα συγκεκριμένο ήθος, ή «dharam», όπως το λέτε εσείς.
Μοιραζόμαστε και οι δύο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, μια ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, είμαστε και οι δύο πιστοί στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη διπλωματία και τη σταθερότητα. Και, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου με τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, μοιραζόμαστε αμοιβαία πολιτική βούληση να συνεργαστούμε για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων και τη διερεύνηση και δημιουργία νέων συνεργειών.
Στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού Modi βρήκα έναν οραματιστή, έναν ηγέτη με αρχές και, τολμώ να πω, έναν αληθινό φίλο. Και η σημασία που αποδίδουμε στις σχέσεις μας με την Ινδία είναι εμφανής όχι μόνο στην αύξηση των διμερών μας επαφών κατά τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει.
Πέρυσι υπογράψαμε μνημόνια κατανόησης σε κρίσιμους τομείς, όπως η γεωργία και η άμυνα. Φέτος επεξεργαζόμαστε -και είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρώσουμε πολύ γρήγορα- μια πολύ σημαντική συμφωνία για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε θέματα όπως η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, αλλά και θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους Ινδούς να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. Να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας μας και τις προοπτικές ενίσχυσης της σύνδεσής μας, που χάρη στον διάδρομο Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη, το αποκαλούμενο «IMEC project» το οποίο δρομολογήθηκε από την Ινδία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στη G20, είναι ακόμα καλύτερες.
Η Ελλάδα, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο χάρτη για να το συνειδητοποιήσετε, είναι η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη και, μέσω του IMEC, βλέπουμε τη συμμετοχή μας ως μια πολύ σημαντική πτυχή αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Ωστόσο, φυσικά, όπως συζητήσαμε, για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος προϋπόθεση είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η σταθερότητα είναι απαραίτητη συνθήκη για κάθε σχέδιο που στοχεύει στην αύξηση της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών.
Αρκετές από τις συναντήσεις μου στην Ινδία σήμερα, μαζί με μια ιδιαίτερα πολυμελή αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, επικεντρώνονται στην προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα λιμάνια μας και η ναυτιλία και τα logistics. Και βεβαίως, θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα στον κλάδο IT και, όπως συζητήσαμε, να φέρουμε κοντά τις πολύ ζωντανές κοινότητες νεοφυών επιχειρήσεων.
Οι επενδύσεις αποτελούν σημαντικό στόχο των διμερών μας σχέσεων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία, σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής τροφίμων, των υποδομών και των logistics.
Και, βέβαια, η Ινδία αρχίζει επίσης να επενδύει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, μια ινδική εταιρεία κατασκευάζει, μαζί με μια κορυφαία ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, το νέο αεροδρόμιο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη. Αλλά, φυσικά, πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι και όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές, διπλασιάζοντας το διμερές εμπόριο μέχρι το 2030 -γιατί όχι και νωρίτερα.
Η συνεργασία μας νομίζω ότι είναι πολλά υποσχόμενη σε κάθε τομέα, όχι μόνο σε διμερές αλλά και επίπεδο πολυμερών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ. Η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2028-2029 και, βέβαια, υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στον ευρύτερο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ίδιου του ΟΗΕ, προκειμένου να αντικατοπτρίζει περισσότερο τα μεταβαλλόμενα μοτίβα στην ανάπτυξη και την παγκόσμια ισχύ.
Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις που απαιτούν άμεση και αποτελεσματική δράση: από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία έως την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, από την κλιματική αλλαγή έως την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια. Για όλες αυτές τις προκλήσεις, ένα είναι βέβαιο: για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να τις αντιμετωπίσουν, οι διεθνείς συνεργασίες και η συλλογική δράση είναι υψίστης σημασίας. Και η Ινδία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Θεωρούμε την Ινδία έναν από τους κύριους πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Και δεδομένου του μεγέθους, της ιστορίας και της στρατηγικής σημασίας σας, είναι πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Ινδία αναλαμβάνει με σθένος αυτόν τον νέο ηγετικό ρόλο. Θεωρούμε ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη δική μας περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο. Και είναι αυτή η αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη που μας έφερε τόσο κοντά και που, πιστεύω, θα προωθήσει και θα ενισχύσει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση.
Έχουμε θέσει πολλούς συγκεκριμένους στόχους στις ομάδες μας και, καθώς θα γιορτάσουμε -όπως επισημάνατε, κ. Πρωθυπουργέ- 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων το επόμενο έτος, πιστεύω ότι αυτό μας δίνει την πρόσθετη ώθηση να εργαστούμε για την υλοποίηση αυτής της πολύ φιλόδοξης ατζέντας.
Σας ευχαριστώ πολύ για μία ακόμα φορά για την υποδοχή αυτή και επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχές μου για τη συνεχή ευημερία του πολύ φιλικού και φιλόξενου ινδικού λαού».
Latest News
Η ώρα του προϋπολογισμού - Στο βήμα της Βουλής ο Βασίλης Στίγκας [Live]
Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,