Μπλόκο στο crypto project Wordlcoin του Σαμ Άλτμαν, διευθύνοντος συμβούλου της Open AI, έθεσε η Ισπανία, καταφέρνοντας το πιο πρόσφατο χτύπημα σε ένα εγχείρημα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές χώρες λόγω της σχεδιαζόμενης συλλογής προσωπικών δεδομένων πελατών από μια σφαίρα που θα «σαρώνει» τον βολβό των ματιών.

Μασκ – Άλτμαν: Εντείνεται η κόντρα με νέες αποκαλύψεις

Η AEPD, η ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Ισπανίας, απαίτησε από τη Worldcoin να σταματήσει αμέσως τη συλλογή προσωπικών δεδομένων στη χώρα και να σταματήσει να χρησιμοποιεί δεδομένα που έχει ήδη συλλέξει.

Η ρυθμιστική αρχή πρόκειται να ανακοινώσει το εν λόγω προληπτικό μέτρο την Τετάρτη και έχει δώσει στην Worldcoin 72 ώρες για να αποδείξει τη συμμόρφωσή της με την εντολή, σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την AEPD που είδαν οι Financial Times.

Η AEPD επισήμανε ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας από ανηλίκους στα τέλη του περασμένου έτους, γεγονός που ώθησε την Worldcoin να εισαγάγει νέες δοκιμές επαλήθευσης της ηλικίας.

Ένα δυστοπικό σύστημα λειτουργίας

Η Worldcoin, που συνιδρύθηκε από τον Άλτμαν το 2019, προσφέρει tokens του δικού της κρυπτονομίσματος σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με αντάλλαγμα τη συγκατάθεσή τους να σαρώσουν τα μάτια τους με μια σφαίρα.

Οι σαρώσεις χρησιμοποιούνται ως μια μορφή ταυτοποίησης, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό για τη διάκριση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται όλο και περισσότερο.

Η απόφαση της ισπανικής ρυθμιστικής αρχής αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις φιλοδοξίες του επικεφαλής της OpenAI και των συνιδρυτών του Worldcoin, Max Novendstern και Alex Blania, μετά από μια σειρά αποτυχιών σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία απέφυγε να λανσάρει το νέο κρυπτονόμισμα στις ΗΠΑ, λόγω των σκληρών μέτρων εποπτείας που έχει λάβει η χώρα για τον κλάδο των cryptos. Το Worldcoin δεν είναι διαθέσιμο ούτε σε Κίνα και Ινδία, ενώ οι αρχές της Κένυας διέταξαν πέρυσι το project να διακόψει τις δραστηριότητές του. Αλλά και το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δηλώσει ότι θα προβεί σε έρευνες σχετικά με το Worldcoin.

Εκατομμύρια άνθρωποι στην πλατφόρμα της Worldcoin

Το Worldcoin έχει εγγεγραμμένους 4 εκατ. χρήστες, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του θέματος που επικαλούνται οι FT. Οι επενδυτές έριξαν περίπου 250 εκατ. δολάρια στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz και Khosla Ventures, του επιχειρηματία του διαδικτύου Reid Hoffman και, πριν από την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του FTX, του Σαμ Μπάνκμαν Φρίντ.

Το σχέδιο προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και προκάλεσε πολλές καταγγελίες καταναλωτών στην Ισπανία όταν άρχισαν να αυξάνονται οι ουρές στα περίπτερα στα εμπορικά κέντρα όπου η Worldcoin προσφέρει κρυπτονόμισμα σε αντάλλαγμα για σαρώσεις οφθαλμικού βολβού.

Τον Ιανουάριο, η αρχή προστασίας δεδομένων της χώρας των Βάσκων, μιας από τις αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με την τεχνολογία σάρωσης ματιών που χρησιμοποιούσε η Worldcoin σε εμπορικό κέντρο του Μπιλμπάο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto