Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών, θεωρώντας ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση και των δημοσίων πανεπιστημίων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24.

Ωστόσο, η ηλικιακή ομάδα 17-29 ετών εμφανίζεται αρνητική στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

«Ξεκάθαρα ναι» στα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα λέει ο ΣΕΒ

Ειδικότερα, οι πολίτες, σε ποσοστό 54,1%, τάσσονται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ, έναντι ποσοστού 41,3% που είναι αρνητικοί.

Δεν θέλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια οι νέοι

Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, χαρακτηριστικό είναι ότι τα υψηλότερα ποσοστά κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων καταγράφονται στις νεότερες ηλικίες, ενώ όσο μεγαλώνει η ηλικία τα ποσοστά αντιστρέφονται.

Στην ηλιακή ομάδα 17-29 ετών, το 54,5% τάσσεται κατά και μόλις το 39% υπέρ, ενώ εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στους άνω των 65 ετών, όπου το 62% είναι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ και μόλις το 36,5% τάσσεται κατά.

Υπέρ τάσσονται οι ψηφοφόροι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Επιπλέον, ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και όσον αφορά τις θέσεις των ψηφοφόρων των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (73,4%) τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και μόλις το 21,5% κατά.

Υπέρ τάσσεται και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σε μικρότερο όμως ποσοστό, με 52,2% υπέρ και 43,3% κατά.

Αντίθετα, κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων τάσσεται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (79,3% κατά, 17,2% υπέρ) και του ΣΥΡΙΖΑ (68,6% κατά, 27,0% υπέρ).

Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής με την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, η πλειοψηφία απαντά θετικά (51,3%), με το 33,1% να δηλώνει «ναι» και το 18,2% «μάλλον ναι».

Αντίθετα, το 46,2% απαντά αρνητικά, με το 14,9% να λέει «μάλλον όχι» και το 31,3% «όχι».

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58,6%) πιστεύει επίσης ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα βοηθήσει στη συγκράτηση της εξόδου χιλιάδων Ελλήνων νέων στο εξωτερικό, ενώ το 40% δεν το πιστεύει αυτό.

Τέλος, το 52,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ, με τη μορφή παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση και των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας, ενώ το 44,4% απάντησε «όχι».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα