Reuters Breakingviews

Ποιος αποφασίζει τι είναι καλύτερο για την ανθρωπότητα; Ο Ίλον Μασκ πιστεύει ότι το OpenAI, που διευθύνεται από τον Σαμ Άλτμαν, αποποιείται των ευθυνών του για το θέμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla υπέβαλε μήνυση την περασμένη εβδομάδα ισχυριζόμενος ότι το κατάστημα του Άλτμαν λειτουργεί με σκοπό το κέρδος και όχι το ευρύτερο καλό.

Αλλά η όλη διαμάχη βασίζεται στην υπόθεση ότι εναπόκειται στους ηρωικούς επιχειρηματίες της τεχνολογίας να διαμορφώσουν την ανάπτυξη μιας υπαρξιακά επικίνδυνης τεχνολογίας.

Η ρύθμιση θεμάτων που επηρεάζουν τη μοίρα όλων είναι αρμοδιότητα μιας δημοκρατικής κυβέρνησης. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν διαφέρει.

Είναι εύκολο να είσαι κυνικός για την επίθεση του Μασκ στο OpenAI. Ξεκίνησε τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, xAI, τον περασμένο Ιούλιο.

Και είναι ένας μικρός παίκτης σε σύγκριση με τον Άλτμαν που υποστηρίζεται από τη Microsoft. Οποιαδήποτε προσπάθεια εξαναγκασμού του OpenAI να ανοίξει την τεχνολογία του ή να εγκαταλείψει τη χρηματοδότηση, όπως απαιτεί αυτή η αγωγή, θα μπορούσε να αποδυναμώσει την εταιρεία και να επιτρέψει στην έκδοση του Μασκ να πάρει μερίδιο αγοράς.

Αυτά είναι άσχημα νέα για τον Άλτμαν. Τα χειρότερα νέα για την ανθρωπότητα είναι ότι η διαδικασία θέτει είτε τον Μασκ είτε τον Άλτμαν ως κριτές των βέλτιστων πρακτικών του είδους.

Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να αναδιαμορφώσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους, από την ψυχαγωγία μέχρι την υγεία και τις πληροφορίες. Η χαρτογράφηση αυτής της αλληλεπίδρασης δεν πρέπει να είναι ευθύνη ενός ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, οι δημοκρατικές κυβερνήσεις που εκλέγονται από έναν ολόκληρο πληθυσμό συζητούν τακτικά για τα προστατευτικά κιγκλιδώματα γύρω από υπαρξιακά επικίνδυνες τεχνολογίες και δυνάμεις.

Ο Μασκ έχει ήδη δείξει τους κινδύνους από την υπέρβαση αυτών των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων. Δέχθηκε επαίνους που επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τους δορυφόρους Starlink της εταιρείας του για να διευκολύνουν τις επικοινωνίες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal, ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πρόσβαση σε «χιλιάδες» συστήματα Starlink. Ο βιογράφος Walter Isaacson έγραψε ότι ο Μασκ περιόρισε την πρόσβαση στις ουκρανικές δυνάμεις που ετοιμάζονταν να χτυπήσουν κοντά στην Κριμαία. Και το μέλος του Κογκρέσου, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Γκάλαχερ ισχυρίστηκε ότι ο Μασκ μπορεί να απέκλεισε την υπηρεσία Starlink στην Ταϊβάν.

Οι ιδρυτές της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Μασκ και Άλτμαν, κηρύττουν τακτικά την ελευθεριακή αντίληψη ότι οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν πάρα πολύ ή με λάθος τρόπο. Είναι ένα θέμα να διαφωνείς για την επιχειρηματικότητα όταν πρόκειται για gadget. Αλλά όταν πρόκειται για την άμυνα και την τεχνολογία, οι ιδιότυπες ιδεολογίες τους μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες ακόμη και από τη μεγιστοποίηση των εταιρικών κερδών.

Η ρύθμιση των ενεργειών τους δεν είναι επίσης αντίθετη με τα θεμέλια κανενός από τα δύο πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούν ότι οι ενέργειες εταιρειών κοινωνικών μέσων όπως η Meta Platforms πρέπει να μετριαστούν. Εάν οι τεχνολογίες αιχμής μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία της παγκόσμιας ισχύος, θα ήταν μια αρχή αναγκάζοντας τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιήσουν τις έξυπνες ικανότητές τους για να προσδιορίσουν δημόσια -ας πούμε- εάν ένα άτομο αλληλεπιδρά με αλγόριθμους ή ανθρώπους. Τουλάχιστον, ο φύλακας αυτής της τεχνολογίας δεν πρέπει να είναι οι κατασκευαστές της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners