Μετά από νέο ράλι στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, οι οπαδοί του Bitcoin αναζητούν τώρα ενδείξεις για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια. Μετά το «χειμώνα» των κρυπτονομισμάτων το 2022, όταν οι τιμές του δημοφιλέστερου κρύπτο είχαν υποχωρήσει έως τα 16.000 δολάρια, τώρα το Bitcoin έκανε και νέο ρεκόρ πάνω από τα 69.000 δολάρια για να υποχωρήσει ελαφρά στη συνέχεια.

Bitcoin: ΕTF και θεσμικοί επενδυτές οδηγούν το ράλι

Μένει πλέον να φανεί εάν η ανοδική αυτή τάση θα συνεχιστεί ή τουλάχιστον θα σταθεροποιηθούν κάπου οι τιμές, ώστε να περάσει το συγκεκριμένο κρύπτο από την «άνοιξη» στο «καλοκαίρι», ή εάν θα υπάρξουν νέες έντονες διακυμάνσεις όπως πολύ συχνά συνηθίζεται στον κλάδο. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος το κρυπτονόμισμα εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 55% περίπου.

Μετά το άλμα ρεκόρ πάνω από 69.000 δολάρια της Τρίτης, το Bitcoin υποχώρησε στα 64.000 δολάρια για να κινηθεί ξανά προς τα επίπεδα των 67.645 δολαρίων. Το καινούργιο αυτό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί μετά από την απόφαση των αμερικανικών αρχών τον Ιανουάριο να επιτρέψουν τα διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο αμοιβαία κεφάλαια (ETF) τα οποία περιλαμβάνουν στη σύστασή τους και το Bitcoin. Στις αγορές αυτές έχουν εισρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από παίκτες της αγοράς οι οποίοι προσδοκούν γρήγορο κέρδος αναλαμβάνοντας και το ανάλογο ρίσκο.

Επίσης θετικά για την αγορά του Bitcoin κι άλλων κρυπτονομισμάτων όπως το Ether έχει λειτουργήσει και η προσδοκία ότι οι ΗΠΑ κινούνται προς μείωση επιτοκίων μετά από δύο χρόνια αυξήσεων.

Ζητούμενο η σταθερότητα

Ωστόσο, παρά την τελευταία άνοδο του bitcoin, στοιχεία δείχνουν πως η ρευστότητα δεν έχει ακόμη επιστρέψει πλήρως στον κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν από τον πάροχο δεδομένων CCData, η ρευστότητα στα 21 κορυφαία κεντρικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να υστερεί αρκετά σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφηκαν πέρυσι την ίδια περίοδο. Οι τιμές του Bitcoin είχαν βουλιάξει το 2022, ειδικά μετά την κατάρρευση πολλών εταιρειών κρυπτονομισμάτων υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της FTX.

Κλειδί τα ETF σε spot Bitcoin

Η έγκριση 11 διαφορετικών ETF σε spot bitcoin από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου αποτέλεσε ορόσημο για τον κλάδο, μετά από 18μηνη περίοδο μεγάλης πτώσης στα κρυπτονομίσματα που συνοδεύτηκε από σειρά εταιρικών χρεοκοπιών και σκανδάλων υψηλού προφίλ, σχολίαζε σχετικά το Reuters.

Ακόμη και θεσμικοί επενδυτές που κάποτε απέφευγαν τα κρυπτονομίσματα λόγω των πολύ έντονων διακυμάνσεών τους, έχουν αρχίσει τώρα να ρίχνουν εκεί κεφάλαια με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να διατηρήσει μέρος από τα κέρδη που καταγράφηκαν στο Bitcoin το τελευταίο διάστημα.

Εκτός από το Bitcoin η αισιοδοξία των παικτών έχει επεκταθεί και σε άλλα κρυπτονομίσματα και κυρίως στο Ether το οποίο εμφανίζεται με τη σειρά του ενισχυμένο κατά 60% φέτος με τις τιμές να ξεπερνούν τα 3.800 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto