Την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξετάζει στην επικαιροποιημένη στρατηγική της η Shell καθώς, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο CEO Ουαέλ Σάουαν επικεντρώνεται στην ενίσχυση των αποδόσεων για τους μετόχους.

Shell: Διαζύγιο αλλά όχι…. βελούδινο με τη Νιγηρία – Αντιπαράθεση για τη μόλυνση του Δέλτα Νίγηρα

Οποιεσδήποτε αλλαγές στους κλιματικούς στόχους της εταιρείας θα μπορούσαν να ανακοινωθούν ήδη από την Πέμπτη, οπότε και η Shell θα δημοσιεύσει μια επικαιροποίηση του μακροπρόθεσμου σχεδίου της για την καθαρή ενέργεια και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο, η Shell έθεσε επί τάπητος το σχέδιό της να καταστεί εταιρεία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2020, υπό τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο Μπεν βαν Μπέρντεν. Η πορεία μείωσης των εκπομπών αερίων αποτιμάται στην καθαρή ένταση άνθρακα, ένα μέτρο των εκπομπών από την ενέργεια που πωλεί στους πελάτες της. Το 2021, η εταιρεία δεσμεύτηκε να μειώσει αυτή την ένταση κατά 20% το 2030 σε σχέση με το βασικό επίπεδο του 2016, κατά 45% το 2035 και να φτάσει στο καθαρό μηδέν το 2050.
Η διαδικασία για την επικαιροποίηση αυτής της στρατηγικής -κάτι που συμβαίνει κάθε τρία χρόνια- είναι γνωστή εσωτερικά ως Project Vega.

Στα χνάρια της BP

Μια μείωση του ρυθμού των μεσοπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων της Shell θα ακολουθούσε αντίστοιχη κίνηση της BP, η οποία πέρυσι δήλωσε ότι θα αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και θα παράγει περισσότερες εκπομπές CO2 αυτή τη δεκαετία από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Οι μέτοχοι επιβράβευσαν την BP με ένα άλμα άνω του 8% στην τιμή της μετοχής της εκείνη την ημέρα, και η εταιρεία έχει έκτοτε δεχτεί πρόσθετες πιέσεις να στραφεί περισσότερο προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο στόχος της Shell για μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050 θεωρούταν ανέκαθεν φιλόδοξος. Σε δημόσια έγγραφα, η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θέτει τα σχέδια, τις προοπτικές και τους προϋπολογισμούς σε ορίζοντα 10 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντικατοπτρίζουν τους στόχους μείωσης της έντασης άνθρακα για το 2050 ή το 2035.

Καθώς οι ημερομηνίες αυτές πλησιάζουν, θα μπορούσαν να αρχίσουν να θέτουν περιορισμούς στο επενδυτικό πλάνο της Shell. Η εταιρεία έχει τονίσει ότι αν η κοινωνία ευρύτερα δεν έχει επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2050, τότε μπορεί και η Shell να μην επιτύχει τον στόχο της.

Προτεραιότητα στους επενδυτές

Άλλωστε από όταν ανέλαβε το τιμόνι της Shell, το 2023, ο ίδιος ο Σάουαν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προτεραιότητά του είναι να προσφέρει μεγαλύτερη αξία για τους επενδυτές. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία έχει αυξήσει τα μερίσματα, έχει προχωρήσει σε απολύσεις και ενισχύσει περισσότερο τον κλάδο των ορκυκτών καυσίμων.

Η στροφή αυτή έχει επικριθεί από πράσινους ακτιβιστές και επενδυτές με ευαισθησία για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του Church of England Pensions Board.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green