Ετοιμη να αποχωρήσει από τις χερσαίες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που διατηρεί στη Νιγηρία είναι η Shell καθώς τον Ιανουάριο συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητές της σε μια κοινοπραξία πέντε κυρίως τοπικών εταιρειών έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο το «διαζύγιο» με την αφρικανική χώρα που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων δεν είναι «βελούδινο» καθώς η κυβέρνηση της Νιγηρίας προσπαθεί να διασφαλίσει ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός θα αποσυναρμολογήσει με ασφάλεια την παλιά της υποδομή ή θα πληρώσει το ανάλογο τίμημα για να τις αφαιρέσει από το Δέλτα του Νίγηρα πριν την έξοδό της από τη χώρα, όπως αναφέρει μια έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων πολυεθνικών εταιρειών.

Νιγηρία: Ο πλουσιότερος Αφρικανός άνοιξε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου στη χώρα του

Η συμφωνία της Shell στη Νιγηρία είναι η τελευταία από μια διεθνή εταιρεία πετρελαίου που επιδιώκει να αποεπενδύσει από τον προβληματικό τομέα πετρελαίου της Νιγηρίας. Ωστόσο, το κόστος της διάλυσης παλαιών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική υποβάθμιση στη χώρα, αναφέρει η έκθεση του μη κερδοσκοπικού Κέντρου Έρευνας για τις Πολυεθνικές Εταιρείες (SOMO).

«Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η Shell εγκαταλείπει το χερσαίο Δέλτα του Νίγηρα και αφήνει πίσω δυνητικά ένα τεράστιο λογαριασμό για καθαρισμό του», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της SOMO, Audrey Gaughran, πετώντας το «γάντι» στην πολυεθνική η οποία ωστόσο δεν προέβη σε κανέναν σχολιασμό.

Όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία τον Ιανουάριο, η Shell τόνισε ότι η κοινοπραξία της Renaissance θα αναλάβει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων στο δέλτα, τις οποίες η Shell δεν αντιμετώπισε εδώ και καιρό, και οι οποίες οφείλονται κυρίως σε κλοπή πετρελαίου και παρεμβολές σε αγωγούς.

Ο Layi Fatona, αντιπρόεδρος της ND Western, μιας από τις πέντε εταιρείες της κοινοπραξίας Renaissance, δεν σχολίασε άμεσα το θέμα ή το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τον καθαρισμό του Δέλτα, αλλά είπε στο Reuters ότι ο όμιλος θα ακολουθήσει τις νομικές απαιτήσεις της χώρας.

Συμμόρφωση με τους κανόνες

Ο Gbenga Komolafe, επικεφαλής της ρυθμιστικής επιτροπής πετρελαίου της Νιγηρίας, δήλωσε από τη μεριά του στο Reuters ότι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου θα πρέπει να επιδείξουν συμμόρφωση με τους κανόνες για τον παροπλισμό παλιού εξοπλισμού, μεταξύ άλλων, προτού τους δοθεί η συγκατάθεση για έξοδο.

Δεν κατονόμασε τη Shell και η ρυθμιστική αρχή αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η μεγάλη πετρελαϊκή ή άλλες εταιρείες συμμορφώθηκαν με τους κανόνες. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα μπλοκάρει τη συμφωνία της Shell.

Οι κοινότητες στο Δέλτα του Νίγηρα απαιτούν επίσης περιβαλλοντική αποκατάσταση ή αποζημίωση από τη Shell για γη που έχει υποστεί ζημιά από μακροχρόνιες πετρελαιοκηλίδες.

«Εξαρτόμαστε από τη γεωργία και το ψάρεμα, αλλά τώρα τα εδάφη και τα ποτάμια μας έχουν καταστραφεί. Αν φύγουν χωρίς να αποκαταστήσουν το έδαφος, πώς θα επιβιώσουμε;», λέει στο Reuters ο 61χρονος αγρότης Ayibakuro Warder, από την κοινότητα Ikarama στην πολιτεία Bayelsa.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή