
Ελλειμμα προσφοράς πετρελαίου προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ότι θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια αγορά καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2024, έναντι πλεονάσματος που προέβλεπε προηγουμένως.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση του οργανισμού, η οποία αποδίδει την αντιστροφή των προβλέψεών του στη διαφαινόμενη πρόθεση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ να συνεχίσουν τις περικοπές παραγωγής και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συμφώνησε τις προηγούμενες μέρες να παρατείνουν την περικοπή της ημερήσιας παραγωγής κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι τα μέσα του έτους. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διατυπώνει την εκτίμηση ότι θα διατηρηθεί η περικοπή της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2024, αντανακλώντας τις «προσπάθειες του καρτέλ να εξισορροπήσει τις αγορές πετρελαίου».
Morgan Stanley: Δεν αποκλείει ένα ράλι πετρελαίου το καλοκαίρι
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια bpd το 2024, ανέφερε ο IEA στην τελευταία έκθεσή του, πάνω κατά 110.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του.
Συνολικά, δηλαδή, η ζήτηση θα φτάσει κατά μέσο όρο στο ρεκόρ των 103,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2024, προβλέπει ο ΙΕΑ. Αυτό οδηγεί σε έλλειμμα εφοδιασμού από την πλευρά της προσφοράς φέτος.
Η αυξανόμενη κατανάλωση πετρελαίου στη διάρκεια του έτους θα υποστηριχθεί από την ενίσχυση της διαθεσιμότητας από την Αμερική —κυρίως ΗΠΑ, Βραζιλία, Καναδά και Γουιάνα— που, εάν δεν υπήρχαν οι περικοπές από τον ΟΠΕΚ+ θα δημιουργούνταν πλεόνασμα προσφοράς.
Μόλις έγινε γνωστή η έκθεση του οργανισμού, το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο έως και 80 σεντς το βαρέλι στα 85 δολάρια, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, ενώ πάνω από τα 80 δολάρια εκτινάχθηκε αμέσως και το αμερικανικό αργό.
Η διαφορά με τον ΟΠΕΚ
«Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, που είναι ήδη εμφανής στα πρόσφατα στοιχεία, σημαίνει ότι η κατανάλωση πετρελαίου επανέρχεται στην ιστορική της τάση μετά από αρκετά χρόνια αστάθειας, από την ανάκαμψη μετά την πανδημία», ανέφερε ο IEA.
Ο ΟΠΕΚ διατήρησε την προηγούμενη Τρίτη αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια bpd, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι απόψεις του ΟΠΕΚ και του IEA έχουν διαφορά κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχεί σχεδόν το 1% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης.
Ο παράγοντας Ερυθρά Θάλασσα
Από τους παράγοντες που λαμβάνει υπόψη για τις εκτιμήσεις του ο οργανισμός είναι και τα προβλήματα που προκαλούν στην εφοδιαστική αλυσίδα οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτρέποντας τα πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Όπως επισημαίνει, αυτό ανεβάζει τον αριθμό των βαρελιών που βρίσκονται στις θαλάσσιες διαδρομές σε σχεδόν 1,9 δισεκατομμύρια στα τέλη Φεβρουαρίου, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από την κορύφωση της πανδημίας.
Τα μεγαλύτερα δρομολόγια αύξησαν τη ζήτηση καυσίμων και η φόρτωση των πλοίων με καύσιμα ή ο ανεφοδιασμός καυσίμων στη Σιγκαπούρη έφτασε σε ιστορικά υψηλά.


Latest News

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο