Η σημερινή συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με το Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο θα ήταν μια προσπάθεια αναζήτησης consensus στο, σχετικά περίπλοκο πλέον, ζήτημα υποστήριξης της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η προσπάθεια εξεύρεσης κοινής γραμμής θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα στο βαθμό που η συνέντευξη του αρχηγού του γαλλικού κράτους χθες βράδυ στην τηλεόραση ( κανάλια TF1 and France 2) αντι να δημιουργεί συγκλίσεις, διατήρησε την ένταση σχετικά με την «ιδέα» της αποστολής στρατευμάτων στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, ενδεχόμενο που απέκλεισε κατηγορηματικά ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο Εμ. Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, λίγες μόνον ώρες πριν συναντηθεί με τον Ολ. Σόλτς υποστήριξε ότι «Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει ποτέ αυτόν τον πόλεμο». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι όποιος υποστηρίζει «όρια» στη βοήθεια προς την Ουκρανία «επιλέγει την ήττα».

Ποιοι διαφωνούν με τον Μακρόν

Αργότερα, σήμερα και πάντως μετα την συζήτηση Μακρόν-Σολτς η συνάντηση θα αποκτήσει τον τύπο της «Συνάντησης της Βαϊμάρης» καθώς θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ. Και προφανώς το θέμα που θα κυριαρχήσει θα είναι η βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών στο Κίεβο αλλά -κυρίως- το ζήτημα που έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος και ιδιαιτέρως η θέση του πως «δεν πρέπει να αποκλειστεί η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία».

Μια θέση που ακόμα και οι πιο «δυτικοί» ηγέτες της ΕΕ αντιμετώπισαν με έκπληξη , αν όχι αμηχανία, καθώς η ρηξικέλευθη ιδέα του Γάλλου προέδρου για πιθανή παρουσία και συνεπώς εμπλοκή, στρατευμάτων στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο δεν συνιστά απλώς, αλλαγή ρητορικής.

Ακόμα και ο πρόεδρος της Τσεχίας Πέτρ Πάβελ, – ένας πρώην στρατηγός με θητεία σε νατοϊκές θέσεις- με τον οποίο συναντήθηκε στην Πράγα ο Εμανουέλ Μακρόν στις 5 Μαρτίου, έδειξε να μην αντιλαμβάνεται τη γαλλική «ετοιμότητα» και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές [βοήθειας]», αλλά απέκλεισε την ανάπτυξη συμμαχικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Παρ΄ολα αυτά η άμεση εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ έχει αποκλειστεί με κατηγορηματικό τρόπο από τους πλέον ικανούς να προσδιορίσουν τη στρατηγική της Ατλαντικής Συμμαχίας δηλαδή τους Αμερικανούς υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας και , βέβαια, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος «έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία», ανέφερε σχετικά σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον.

Ανάστατοι οι αρχηγοί των κομμάτων της Εθνοσυνέλευσης

Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι συζητήσεις στο γαλλικό κοινοβούλιο ήταν ιδιαίτερα έντονες, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην πραγματικότητα, αν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στην παροχή βοήθειας στο Κίεβο, έδειξαν -αντιθέτως- όχι μόνον σκεπτικισμό αλλά την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στην προεδρική «ιδέα» για την αποστολή συμμαχικών στρατευμάτων.

Ο πρόεδρος του Rassemblement National (RN) και επικεφαλής της λίστας του RN για τις ευρωεκλογές Τζορντάν Μπαρντελα, έσπευσε να οριοθετήσει τη συμμαχική υποστήριξη λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «πρέπει να υπάρχουν όρια όταν ένας από τους κύριους εμπόλεμους είναι πυρηνική δύναμη και κοιτάζει τη Γαλλία κατάματα».

Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις τηλεφωνικές επαφές αλλά και τη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο 24ωρα πριν την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» αλλα και αμέσως μετά την εκδήλωση της σφοδρότατης επίθεσης της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ενοχληθεί σφοδρά όταν άλλοι ηγέτες άσκησαν κριτική στον τρόπο, με τον οποίο προσέγγιζε τη Μόσχα καθώς πρέσβευε ότι η χώρα του θα είναι μια «διαμεσολαβητική δύναμη» . Ειδικά όταν είχε υποστηρίξει πως «η Ρωσία δεν πρέπει να ταπεινωθεί, ώστε να μπορεί να βρεθεί διέξοδος μέσω της διπλωματίας».

Πέρα όμως από τις επιλογές του Γάλλου προέδρου , οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πρεπει να οικοδομησουν μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας για την ευρωπαϊκή ήπειρο ή θα συνεχίσουν να εκχωρούν αυτό το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες . Και βέβαια σε αυτή την αρχιτεκτονική ασφαλείας έχει ρόλο και η Ρωσία, όπως πολλές φορες εχει υποστηριξει ο πρόεδρος της Γαλλίας. Άλλωστε η θέση για τον σημαντικό ρόλο της Μόσχας στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, διατυπωνόταν και απο άλλους ηγέτες χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις .

Πιθανόν, μετα και την εγκριση, απο τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, της πρόσφατης συμφωνίας με την Ουκρανία ο Γάλλος πρόεδρος δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για την «ανεύθυνη» , όπως χαρακτήρισαν τη στάση του οι ηγέτες της γαλλικής αντιπολιτευσης, σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στο μέτωπο.

Αυτο, άλλωστε, έδειξε και κατα τη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη.

Θα εχει όμως αξία για τον ιστορικό του μέλλοντος και τους ειδικούς των διεθνων σχέσεων να αναζητηθούν οι αιτίες της αποτυχίας των «Συμφωνιών του Μίνσκ» αλλά και η σταδιακή εγκατάλειψη αν όχι κατάρρευση, στη διάρκεια των τελευταίων ετών , όλων των μηχανισμών ελέγχου και διαμεσολάβησης που υπήρχαν ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Η πρώην καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε την αρχή μιλώντας για τις πραγματικές προθέσεις των «Συμφωνιών του Μίνσκ»…

«Οχι στους ταύρους»

Ο Ολαφ Σόλτς μόλις προχθές , την περασμένη Τετάρτη, στη γερμανική βουλή απέκλεισε με τροπο που δεν άφηνε παρερμηνείες, την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία. Ένα ισχυρό όπλο μεγάλου βεληνεκούς γερμανο-σουηδικής τεχνολογίας που ζητά εδω και καιρό ο ουκρανικός στρατός.

«Αποκλείω την αποστολή εξοπλιστικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία θα είχε νόημα να αποσταλούν μόνο μαζί με τη συνδρομή Γερμανών στρατιωτών» ανέφερε κατηγορηματικά ο Γερμανός καγκελάριος από το βήμα της Μπούντεσταγκ.

«Αυτό είναι το όριο που ως καγκελάριος δεν θέλω να ξεπεράσω» υποστήριξε. «Ως καγκελάριος έχω την ευθύνη να αποτρέψω μια συμμετοχή της Γερμανίας σε αυτόν τον πόλεμο» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν είναι ο μόνος που κάνει αυτή την ανάγνωση των δεδομένων. Την συμμερίζονται, όπως είπε, και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ… Προφανως, αυτο θα το μετέφερε και στον Ουκρανό πρόεδρο , με τον οποίο μίλησε χθες το βράδυ .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή