Το FSRU Αλεξανδρούπολης

Μία από τις μεγάλες επενδύσεις στον Έβρο, η οποία μάλιστα θεωρείται και στρατηγικής σημασίας είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Στο East Macedonia & Thrace II που διοργάνωσε το City Hub Events στην Αλεξανδρούπολη αναδείχτηκε ο ρόλος της πλωτής υποδομής αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου που έχει αναπτύξει, διαχειρίζεται και λειτουργεί η Gastrade.

Από το βήμα του συνεδρίου ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας κ. Γιώργος Κοπανάκης μίλησε για τη σημασία του έργου και προσδιόρισε χρονικά τη λειτουργία του εντός του Απριλίου.

Δοκιμαστική λειτουργία

Έμαθα κάποια περισσότερα πράγματα για το FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο ως γνωστόν είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά της πόλης του Έβρου.

Και συγκεκριμένα έμαθα για το πότε προγραμματίζεται η πρώτη διακίνηση φυσικού αερίου από το εθνικό σύστημα μεταφοράς και στη συνέχεια η διάθεση των ποσοτήτων προς τις βαλκανικές αγορές.

Οι πληροφορίες μου, λοιπόν, λένε ότι γύρω στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου θα γίνει ένα ακόμη στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας του FSRU και ίσως οι πρώτες ποσότητες φορτίου που έχει φτάσει να διατεθούν στην αγορά.

Εμπορική λειτουργία

Σε ό,τι αφορά την εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, δηλαδή να μπορεί ένας προμηθευτής να προγραμματίζει και να φέρνει ποσότητες LNG και αυτές να επαναεριοποιύνται και να διακινούνται σε πελάτη στη βαλκανική αγορά, έχει λίγο δρόμο ακόμα.

Οι πληροφορίες μου, δείχνουν περί τα τέλη Απριλίου.

Από κει και πέρα μένει να φανεί κατά πόσο οι αγορές θα διψούν για αέριο…

Το FSRU Θράκης

Στο Forum στην Αλεξανδρούπολη ακούστηκε επίσης από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζορτζ Τσούνη και το ενδεχόμενο κατασκευής και δεύτερου FSRU.

Ο λόγος για το FSRU Θράκης, το οποίο τρέχει πάλι η Gastrade.

Αν κι έχει λάβει τη σχετική αδειοδότηση από τη ΡΑΑΕΥ, μαθαίνω, ότι οι μέτοχοι της εταιρείας δεν έχουν ακόμη λάβει την τελική επενδυτική απόφαση.

Όπως σας είπα όλα εξαρτώνται από το μέγεθος των αναγκών της βαλκανικής αγοράς σε φυσικό αέριο.

Οπότε έχουμε πολύ δρόμο ακόμα…
—-

Ο αγωγός «Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς»

Λέω να σας κρατήσω για λίγο ακόμα στην Αλεξανδρούπολη και στο Forum του East Macedonia & Thrace.

Μίλησε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα άλλο project, το οποίο έχει πολύ μακρά ιστορία. Από την εποχή που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Αναφέρομαι στον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη, τον οποίο τότε προωθούσε ο Πούτιν και η Μόσχα.

Το επενδυτικό σχέδιο, ως πρόταση, ξανάφερε πριν από περίπου ένα χρόνο στο προσκήνιο η βουλγαρική πλευρά. Αλλά με τον αγωγό να έχει αντίστροφη ροή: «Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς» και χωρίς βέβαια τη συμμετοχή των Ρώσων.

Η Βουλγαρία

Ο κ. Σκυλακάκης ερωτηθείς, λοιπόν, για το συγκεκριμένο έργο απάντησε πως η όποια πρωτοβουλία θα πρέπει να αναληφθεί από τη γειτονική χώρα.

Επισήμανε ότι «προϋπόθεση για να γίνει είναι να υπάρξει επαρκής ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα», σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία για την υλοποίησή του ανήκει στη βουλγαρική πλευρά. Τόνισε ακόμα ότι «η σημασία του διαδρόμου ασφαλώς είναι σημαντική, και στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να διαπιστώσουμε εάν αυτό θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία του». «Για την ώρα περιμένουμε την άλλη πλευρά που έχει και την πρωτοβουλία», υπογράμμισε.

Να σημειώσω ότι οι Βούλγαροι επιδίωξαν να αναβιώσουν τον αγωγό επιδιώκοντας να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πετρέλαιο μετά τη διακοπή εφοδιασμού τους από τη Ρωσία.

Από τα λεγόμενα του κ. Σκυλακάκη καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει και κανά ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες… Και το ίδιο πιστεύω ότι συμβαίνει και από την πλευρά της Βουλγαρίας.

Πονοκέφαλος

Είναι γνωστό ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης αντιμετωπίζει πολλούς «πονοκεφάλους». Ενας από αυτούς είναι η … μείωση του «πληθωρισμού των τροφίμων». Ναι σωστά διαβάσατε.

Γεμίζουν

Ανησυχεί για την πτώση του. Γιατί; Διότι η μείωση του «πληθωρισμού των τροφίμων» έχει άμεση επίπτωση στα έσοδα από τον ΦΠΑ. Πώς νομίζετε ότι βγήκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023. Αν ήθελα να «λαικίσω» – που δεν είναι του χαρακτήρα μου σας διαβεβαιώ! – θα έλεγα πως «η ακρίβεια γεμίζει τα ταμεία του κράτους»!

Επίδομα;

Κι ενώ ο «πληθωρισμός των τροφίμων» πέφτει και θα πέσει κι άλλο, διαφόρων πήραν τα «μυαλά τους άέρα» και ζητούσαν να χορηγηθεί επίδομα το Πάσχα στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες. Το κ. Χατζηδάκη τον ρωτήσατε; Δεν τον ρωτήσατε! Ο κ. Μητσοτάκης όμως που τον ρώτησε, έμαθε και γι΄ αυτό το δήλωσε κατηγορηματικά «επίδομα γιοκ». Ετσι όλες οι προεκλογικές ελπίδες πλέον βασίζονται στο ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories