Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί «προοδευτικά» μεγαλύτερη πίεση στους εισαγωγείς ρωσικού LNG να μειώσουν τις αγορές φέτος, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής μετατόπισης των προμηθειών και μείωσης των εισροών χρημάτων στη Ρωσία που διοχετεύονται στην πολεμική μηχανή του Πούτιν.

Αυτό είπε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, στο Bloomberg, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας: «Το μήνυμά μου ήταν ότι αυτό το έτος πρέπει να φέρει περαιτέρω αποδέσμευση από τις ρωσικές εξαγωγές».

Ενώ οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία με αγωγούς έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, οι αποστολές LNG έχουν αυξηθεί. Η Σίμσον, είπε ότι συζήτησε το θέμα την Παρασκευή σε μια συνάντηση για την ενέργεια με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο προμηθευτή υγροποιημένου αερίου της ΕΕ επί του παρόντος.

Πυρηνική ενέργεια: 1 στους 3 σταθμούς της Ευρώπης εξαρτάται από τη Ρωσία

«Στην ΕΕ, αυξάνουμε προοδευτικά την πίεση στους ευρωπαίους παίκτες να μειώσουν τις ρωσικές αγορές LNG, και εδώ και πάλι η εμπιστοσύνη στις προμήθειες των ΗΠΑ είναι σημαντική».

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα αποκτήσουν ένα νέο εργαλείο για να σταματήσουν τις αγορές ρωσικών αποστολών μετά την έναρξη ισχύος ενός νόμου σε αρκετές εβδομάδες που θα επιτρέψει τον αποκλεισμό τέτοιων ροών χωρίς τη χρήση κυρώσεων.

Ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να διασφαλίσει τη συντονισμένη χρήση του κανονισμού προκειμένου να αποφευχθούν οι αποστολές που εκτρέπονται σε γείτονες που ενδέχεται να κινούνται με μικρότερη ταχύτητα.

Το μέτρο θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να εμποδίσουν προσωρινά τους Ρώσους και τους Λευκορώσους εξαγωγείς να δεσμεύσουν τη χωρητικότητα υποδομής που απαιτείται για τις αποστολές LNG και φυσικού αερίου, προκειμένου να προστατεύσουν τα βασικά συμφέροντά τους για την ασφάλεια.

«Τους τελευταίους μήνες, είδαμε τη Ρωσία να μειώνει τα έσοδά της, αλλά έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, για να αποτρέψουμε την είσοδο ρωσικού LNG στις ευρωπαϊκές αγορές», είπε η αρμόδια για την ενέργεια επίτροπος.

Πρόσθεσε επίσης ότι το μπλοκ μπορεί να αντέξει το τέλος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω ρωσικού αγωγού που περνάει από την Ουκρανία, χωρίς «μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Αυτές οι αποστολές, που επί του παρόντος ανέρχονται σε περίπου 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία.

«Η θέση της ΕΕ παραμένει ότι υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές ανεφοδιασμού, χρησιμοποιώντας το δίκτυό της από νότο προς δυτικά, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις LNG και άλλες διασυνδέσεις αγωγών», είπε. «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο για να διασφαλίσουμε ότι οι εναλλακτικές είναι διαθέσιμες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια