Συγχρονισμός

Αμα δεν σε θέλει η τύχη! Χθες υπήρξε ένας εξαιρετικός συγχρονισμός. Μεταξύ του Econoimist και της … «Γιούλα». Να σας το εξηγήσω. Ο Economist, ο οποίος βρίσκεται σε έναν οίστρο θαυμασμού για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τον «μεγάλο τιμονιέρη», τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, «μας αποθέωσε»! Για μία ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα….

Απογείωση

Τι έγραψε; Πως «η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον δείκτη business environment index της Μονάδας Μελετών και Ανάλυσης (Economist Intelligence Unit – EIU) για την περίοδο 2024-28». Ναι έτσι ακριβώς το έγραψε!

Παρ΄ ολίγον!

Το Μέγαρο Μαξίμου λίγο ακόμη και θα είχε «σημαιοστολιστεί». Πρόωρα! Αλλά όχι για την 25η Μαρτίου. Για τους διθυράμβους του Economist. Και πριν προλάβουν οι άνθρωποι να «γελάσει το χειλάκι τους» με όσα τραβάνε τις τελευταίες εβδομάδες, τους ήρθε η … «λυπητερή»!

«Λουκέτο»

Οι πορτογάλοι ιδιοκτήτες της υαλουργίας «Γιούλα», της μοναδικής βιομηχανίας με την συγκεκριμένη δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, αποφάσισαν να «κατεβάσουν ρολά». Είναι όμως και «γαλαντόμοι» οι άνθρωποι. Δίνουν στους 300 εργαζομένους που θα περάσουν στην ανεργία, την διπλή – από την προβλεπόμενη – αποζημίωση!

Κατάθλιψη

Κι έτσι ο Economist με την απογείωση του επιχειρηματικού κλίματος εν Ελλάδι, συναντήθηκε με το «λουκέτο» της «Γιούλα». Και πάνω που πήγαιναν οι άνθρωποι να χαρούν – εκεί στου Μαξίμου, που είναι φανατικοί αναγνώστες του Economist, κρέμασαν πλερέζες….

Συνδρομητές;

Εχω την εντύπωση πως ούτε στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά ούτε και η Moody’s διαβάζουν … τον Economist! Και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να τους κάνουν … συνδρομητές. Από το Μέγαρο Μαξίμου!

————–

Μνημόνιο συνεργασίας

Όπως θα διαβάσατε χθες στον ΟΤ, το ΤΑΙΠΕΔ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανακοίνωσαν τη μεταξύ τους συνεργασίας σε τεχνικά έργα.

Το σχετικό μνημόνιο υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κι επικεφαλής του PPF (Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας) κ. Πάνος Σταμπουλίδης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, επισφραγίζοντας την έως τώρα συνεργασία τους για την αναβάθμιση και επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ.

Ο γάμος…

Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο γάμος φαίνεται να χτίζεται σε γερά θεμέλια γιατί αφενός τα μέρη μεταξύ τους έχουν οριοθετήσει τους ρόλους, αφετέρου δείχνει οτι αλληλοσυμπληρώνονται ποιοτικά στην ωρίμανση και ολοκλήρωση σύνθετων έργων όπως αυτό του ΟΑΚΑ. Με αυτό το έργο, όπως μαθαίνω, προμηνύεται η περαιτέρω συνεργασία τους σε εθνικά έργα που έχουν αποτύχει να ωριμάσουν κρατικοί φορείς ή η κυβέρνηση θελει να διασφαλίσει ότι θα γίνουν σωστά και έγκαιρα.
Άρα με τις ευλογίες της κυβέρνησης θα δούμε το δίδυμο να αναλαμβάνει και άλλα projects.


ΟΑΚΑ

Και μιας και αναφέρθηκα στο ΟΑΚΑ να σας ενημερώσω πως εντός του Απριλίου, ίσως και στις αρχές του, να ανοίξουν και πάλι το κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο.
Οι εργασίες για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας των στεγάστρων έχουν ολοκληρωθεί.

Τη σκυτάλη θα πάρει ο μεγάλος διαγωνισμός για έργα αναμόρφωσης του χώρου. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να ανέλθει στα περίπου 60 εκατ. ευρώ…

Elpedison

Η καταστροφική μανία του φαινομένου Daniel τον περσινό Σεπτέμβριο προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Και όχι μόνο. Χτύπησε και υποδομές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μία εξ αυτών ήταν και το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θίσβη Βοιωτίας.

Το αποτέλεσμα ήταν η μονάδα των 420 MW να τεθεί εκτός λειτουργίας για περίπου εννέα μήνες.

Αγώνας

Οι άνθρωποι της εταιρείας τεχνικό και διοικητικό προσωπικό έδωσαν πραγματικά έναν μεγάλο αγώνα προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στον αεριοστρόβιλο του εργοστασίου.

Μάλιστα, όπως μου λένε πηγές μου, ο προβλεπόμενος χρόνος επαναλειτουργίας του – με βάση τις ζημιές που προκλήθηκαν – είναι τα δύο χρόνια.

Το ρεκόρ

Εντούτοις, σύμφωνα με όσα έμαθα, στις 20 Μαρτίου η μονάδα των 420 MW μπήκε ξανά σε εμπορική λειτουργία, έχοντας ολοκληρώσει και τις αναγκαίες δοκιμές…
Σε μόλις 9 μήνες ο αεριοστρόβιλος πήρε ξανά μπροστά. Στην Elpedison μιλούν για χρόνο ρεκόρ… Και δεν έχουν και άδικο

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories