Ο κ. Νίκος Σταθόπουλος

Μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ για το αναλυτικό επιχειρηματικό της πλάνο στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας, η NOVA του κ. Νίκου Σταθόπουλου της BC Partners έσπευσε με ανακοίνωσή που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη 19 Μαρτίου να παρουσιάσει την πρόοδο των εργασιών της εταιρείας United Fiber.

Όπως υποστήριξε έχει ήδη συνδέσει με οπτική ίνα 300.000 σπίτια. Και βάζει ως στόχο τη σύνδεση 1 εκατομμυρίου νοικοκυριών κι επιχειρήσεις μέχρι το 2026. Ανέφερε δε, ότι έως το τέλος του 2023 έχει επενδύσει 500 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό επιδίωξε να απαντήσει στη ΔΕΗ, η οποία σε μικρότερο χρονικό διάστημα έχει φτάσει την οπτική ίνα σε 140.000 νοικοκυριά και στοχεύει στα 1,7 εκατομμύρια σπίτια κι επιχειρήσεις έως το 2025. Οι επενδύσεις ανέρχονται σε 680 εκατ. ευρώ.

Η συνάντηση με τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου

Τα συμπεράσματα αν αντιπαραβάλετε τα δύο αποσπάσματα και μόνο των ανακοινώσεων φανερώνουν το ποιος προχωράει πιο γρήγορα και πραγματικά τις επενδύσεις.

Και όπως μαθαίνω αυτό που αιφνιδίασε τον κ. Σταθόπουλο είναι το γεγονός πως η ΔΕΗ ήδη προχώρησε σε 12 νέες εργολαβίες. Το πρώτο μπλακ άουτ… του επιχειρηματία ήταν το ίδιο το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ.

Και αν κρίνω και από τις συστάσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου στη συνάντηση που είχε προχθές με τους παρόχους Vodafone, Nova, ΔΕΗ και ΟΤΕ για υψηλότερες ταχύτητες στα έργα των δικτύων οπτικής ίνας, μάλλον τα πράγματα ζορίζουν για τον κ. Σταθόπουλο κι ενώ βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης της συμμετοχής του στη Nova…

Ερχεται…

Ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την άλλη Τετάρτη 27 Μαρτίου όλοι οι ενδιαφερόμενοι  – και δεν είναι λίγοι! – παραμένουν σε κατάσταση προσμονής! Ο λόγος είναι απλός: το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να αποφασίσει – «λέγε με Κυριάκο Μητσοτάκη» – το ύψος του κατώτατου μισθού. Σας υπενθυμίζω για μία ακόμη φορά πως ανέρχεται στα 780 ευρώ μικτά. Η συζήτηση μου με αρμόδια κυβερνητική πηγή έθεσε όλες τις διαστάσεις του θέματος….

Παράμετροι

Ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει υπόψη του τρεις παραμέτρους: πρώτον, την επιβάρυνση της αύξησης στο σύνολο των επιχειρήσεων – συμπεριλαμβανομένων φυσικά των μικρών – δεύτερον, ως εκ τούτου την επίδραση της αύξησης στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τρίτον, την πολιτική διάσταση του θέματος με το πελώριο θέμα της ακρίβειας, που «κατατρώει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών!

Εκλογές

Και μία ακόμη παράμετρο: ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και επίδομα Πάσχα δεν έχει. Το ξέκοψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Και δεν σήκωνε και κουβέντα….

Φτωχά!

Η πλευρά των «μικρών» της αγοράς – ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ – έχει προτείνει … «τσουρούτικα» πράγματα. Περί το 3,5%. Εντάξει η ΓΣΕΕ ήταν πιο large. Η πρόταση της ήταν πάνω από 900 ευρώ! Το ΚΕΠΕ πρότεινε τελικά 4% – 5%!

Επικοινωνιακά;

Η χαμηλότερη πρόταση του ΚΕΠΕ ίσως να «υποκρύπτει» κι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Δηλαδή προτείνει 4% – 5% για να βγει ο κ. Μητσοτάκης να προτείνει τελικά 5,5%! Τι σημαίνει αυτό; Το 5,5% αντιστοιχεί σε 43 ευρώ ευρώ τον μήνα, δηλαδή 823 ευρώ. Και η πολιτική παράμετρος; Δεν είναι απίθανο ο κ. Μητσοτάκης να το στρογγυλέψει στο 825 ή και στα 830 ευρώ….

Οι μικροί

Οπως μου έλεγαν κυβερνητικές πηγές αναπτύσσοντας όλο τον προαναφερόμενο προβληματισμό, πρέπει ο πρωθυπουργός να λάβει υπόψη του και τους «μικρούς» της αγοράς, που ευλόγως ζορίζονται. Και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Μάλιστα! Και οι εκλογές;

«Τετραγωνισμός»

Νομίζω πως από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να «τετραγωνιστεί ο κύκλος». Και «ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη»! Νομίζω πως δεν γίνεται. Σε κάθε περίπτωση πάντως – και με τα 823 ευρώ και με τα 830 ευρώ – η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με το γεγονός ότι συμπαρασύρει και τις τριετίες!

Ανοιξιάτικα…

Αφορά έτσι κι αλλιώς και όσους εργαζόμενους αμοίβονται με μισθούς άνω του κατώτατου. Και κατ΄ αυτό τον τρόπο …  διαχυθεί από το υπουργικό συμβούλιο ένα κλίμα ευφορίας και χαράς! Μια … ανοιξιάτικη διάθεση! Δεν γνωρίζω αν αυτό θα αξιολογηθεί με τον ίδιο τρόπο στις εκλογές της 9ης Ιουνίου….

Ελλείμματα

Να επιστρέψω στα επιχειρηματικά και σε ένα ακόμα καμπανάκι που κρούουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προς την κυβέρνηση και συγκεκριμένα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) επισημαίνει τα ελλείμματα στους ειδικούς λογαριασμούς όπου συγκεντρώνονται τα έσοδα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Χρεώσεις, όπως οι ΥΚΩ, το ΕΤΜΕΑΡ και οι χρεώσεις Δικτύων και Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες τις πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με την επιστολή που έχει στείλει ο ΕΣΠΕΝ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΑΕΥ τα ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) και στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ ανέρχονται στα 400 και 140 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η ασυμμετρία

Να σημειώσω πως οι πάροχοι έχουν επωμιστεί την είσπραξη των ποσών αυτών και την απόδοση τους στους Ειδικούς Λογαριασμούς.

Και όπως παρατηρούν αν κι ο νομοθέτης είναι αυστηρός ως προς την είσπραξη τους από τους παρόχους και την απόδοση τους, εντούτοις δεν προβλέπεται κάτι ανίστοιχο για τους τελικούς καταναλωτές. Ο ΕΣΠΕΝ κάνει λόγο για «ασυμμετρία».

Έτσι, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξημένες επισφάλειες, αφού αν δεν πληρώσει ο καταναλωτής τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ο πάροχος πρέπει να τις αποδώσει βάζοντας από τα ταμεία του τα χρέη. Κι επιπλέον όταν υπάρχουν ελλείμματα ο κρατικός προϋπολογισμός καλείται να τα καλύψει με αποτέλεσμα και πάλι την επιβάρυνση των φορολογούμενων.

Εργαλεία είσπραξης

Οι πάροχοι ζητούν εργαλεία είσπραξης των χρεών που δημιουργούνται από τη μη πληρωμή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Έτσι, προτείνουν στον υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη την επαναφορά του δικαιώματος στον παλαιό προμηθευτή να κόβει το ρεύμα στον οφειλέτη (αν αυτός έχει αλλάξει πάροχο) ή να δοθεί η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά και η ευθύνη του παρόχου να τελειώνει στην ενημέρωση της Αρχής Δημοσίων Εσόδων…

«Καυτή» πατάτα για τον κ. Σκυλακάκη…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories