Έως  21 δισ. δολάρια θα δανείσουν οι ΗΠΑ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, καθώς ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων.

Η Γέλεν εξήγησε  ότι η χρηματοδότηση θα καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του καταπιστεύματος του ΔΝΤ  για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη (Poverty Reduction and Growth Trust – PRGT), το οποίο παρέχει δάνεια με μηδενικό επιτόκιο για τη στήριξη χωρών με χαμηλό εισόδημα καθώς εργάζονται για τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους, την τόνωση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Γέλεν: Οι ΗΠΑ είναι ο «κινητήριος μοχλός» της παγκόσμιας ανάπτυξης

Η στήριξη προς τις φτωχές χώρες

Το Κογκρέσο ενέκρινε το νομοσχέδιο με ψηφοφορία στη Γερουσία μετά τα μεσάνυχτα, αποφεύγοντας το κλείσιμο της κυβέρνησης. Οι δαπάνες του ΔΝΤ θα υλοποιήσουν την υπόσχεση που είχε δώσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από δύο και πλέον χρόνια με άλλους ηγέτες από την Ομάδα των 20 μεγάλων οικονομιών για την παροχή 100 δισ, δολαρίων για τη στήριξη χωρών με χαμηλό εισόδημα και ευάλωτων χωρών που ανακάμπτουν από την πανδημία και αντιμετωπίζουν μακροοικονομικούς κινδύνους.

Από την αρχή της πανδημίας, το ΔΝΤ, όπως έχει ανακοινώσει στήριξε  περισσότερες από 50 χώρες χαμηλού εισοδήματος με περίπου 30 δισ. δολάρια σε άτοκα δάνεια μέσω της PRGT, μειώνοντας την αστάθεια σε φτωχές χώρες από την Αϊτή μέχρι τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νεπάλ.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ζήτηση για δάνεια PRGT θα φθάσει σχεδόν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ποσό τετραπλάσιο από τον ιστορικό μέσο όρο.

Αμερικανική υποστήριξη

«Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εκπλήρωση της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν στήριξη σε χώρες με χαμηλό εισόδημα που εξακολουθούν να φέρουν οικονομικές πληγές από την πανδημία, ενώ παράλληλα ανταποκρίνονται στις υψηλές ευπάθειες του χρέους, στους κλιματικούς κινδύνους και στις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» δήλωσε η Γέλεν σε δήλωση που μετέδωσε πρώτο το Reuters.

Η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι η χρηματοδότηση του ΔΝΤ αντανακλά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τον οργανισμό και τον μοναδικό ρόλο που διαδραματίζει στο διεθνές νομισματικό σύστημα μέσω των συμβουλών πολιτικής, της ανάπτυξης ικανοτήτων και του δανεισμού του και της εστίασης στη χρηστή διακυβέρνηση, τις ισχυρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την αναγκαία προσαρμογή. «Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το ΔΝΤ για την υποστήριξη των αναγκών των χωρών με χαμηλό εισόδημα» είπε.

Ο Κέβιν Γκάλαχερ, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση των ΗΠΑ που καθυστερούσε επί μακρόν ήρθε «πάνω στην ώρα, δεδομένων των υπέρογκων επιτοκίων στις φτωχότερες χώρες, ιδίως στην Αφρική», τα οποία έχουν πλήξει σκληρά τις χώρες με χαμηλό εισόδημα, επιτείνοντας τα ήδη υψηλά βάρη του χρέους.»

Σημείωσε ότι το Κογκρέσο είχε αρνηθεί να εγκρίνει τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών να δανείσει ορισμένα από τα κεφάλαια στο Resilience and Sustainability Trust του ΔΝΤ, το οποίο έχει συσταθεί για να παρέχει χρηματοδότηση σε χώρες που εργάζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων προκλήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή