Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο.

Από 1η Απριλίου 2023 βρίσκεται σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, από 1ης Απριλίου 2024 θα υπάρξει μια ακόμα αύξηση, το ποσοστό της οποίας θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τον προϋπολογισμός και την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Κατώτατος μισθός: Πόσο και πότε αυξάνεται

– Αύξηση: Από Δευτέρα 1η Απριλίου

– Ποσοστό αύξησης: 5,8% έως 6,4%

– Αφορά: 600.000 εργαζόμενους

– Χωρίς τριετίες: 825 ή 830 €

(από 780 €)

– 1 τριετία: 908 ή 913 €

(από 858)

– 2 τριετίες: 990 € ή 996 €

(από 936 €)

– 3 τριετίες: 1.073 € ή 1.079

(από 1.014 €)

– Έγγαμοι: + 83 €

Κατώτατο μισθό πάνω από 800 ευρώ από την 1η Απριλίου προαναγγέλει ο Τσακλόγλου

Ποια επιδόματα αυξάνονται από 1η Απριλίου

Επιδόματα – Βοηθήματα

– Ανεργίας

– Επίσχεσης εργασίας

– Μακροχρόνια ανέργων

– Ειδικό εποχικό επίδομα

– Ειδικό βοήθημα λήξης επιδότησης ανεργίας

– Αποζημιώσεις μαθητείας ΟΑΕΔ – Εποχικά βοηθήματα (τουρισμό, επισιτισμό) – Προγράμματα νέων θέσεων εργασίας

Παροχές:

* Προστασίας Μητρότητας

* Επίδομα γονικής άδειας

Τελευταίες κινήσεις

Όλα είναι έτοιμα για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Κατώτατο Μισθό και το Κατώτατο Ημερομίσθιο του 2024, με την αποστολή του Σχεδίου Πορίσματος της Διαβούλευσης του ΚΕΠΕ, καθώς και όλων των λοιπών σχετικών της Διαβούλευσης, την Παρασκευή, προς τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το πόρισμα βρίσκεται ήδη στο γραφείο της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και ήταν το τελευταίο βήμα στη διαδικασία πριν κάνει την εισήγησή της στο υπουργικό συμβούλιο για να προσδιοριστεί ο νέος κατώτατος μισθός.

Το τελικό πόρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα του ΚΕΠΕ που έχει στο γραφείο της η Υπουργός «βλέπει» τον νέο κατώτατο μισθό μέχρι και τα 819-820 ευρώ.

Το τελικό ύψος όμως του κατώτατου θα κριθεί από την εισήγηση της υπουργού και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα 830 ευρώ

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες η εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να «στείλει» τον κατώτατο μισθό ακόμη και στα 830 ευρώ.

Με τον κατώτατο στα 830 ευρώ, η κυβέρνηση θα είναι ακόμη πιο κοντά στη κυβερνητική δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της δεύτερης τετραετίας.

Ο Νίκος Μηλαπίδης

Πάντως όπως επισημαίνει στον ΟΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης, είναι η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού τα τελευταία 4 χρόνια:

«Ο νέος κατώτατος θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Πρέπει όμως να σκεφτούμε πως χρειάζεται ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αλλά και των απολαβών των εργαζομένων ώστε να ξεπεράσουν την ακρίβεια αλλά και να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τις οικογένειες τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.