Η Google συμφώνησε να καταστρέψει δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων για να διευθετήσει μια αγωγή που ισχυριζόταν ότι παρακολουθούσε κρυφά τη χρήση του Διαδικτύου ανθρώπων που νόμιζαν ότι περιηγούνταν ιδιωτικά.

Οι όροι του διακανονισμού κατατέθηκαν τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όκλαντ της Καλιφόρνια και απαιτούν έγκριση από περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, οι δικηγόροι των εναγόντων αποτίμησαν τη συμφωνία σε ένα συνολικό ποσό από 5 έως 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νέα «καμπάνα» 250 εκατ. ευρώ στην Google για αθέτηση συμφωνίας με τα ΜΜΕ

Όπως αναφέρεται, η Google δεν καταβάλλει αποζημίωση, αλλά οι χρήστες ενδέχεται να μηνύσουν την εταιρεία μεμονωμένα για αποζημιώσεις. Η ομαδική αγωγή ξεκίνησε το 2020, καλύπτοντας εκατομμύρια χρήστες της Google που χρησιμοποιούσαν ιδιωτική περιήγηση από την 1η Ιουνίου 2016.

Οι χρήστες ισχυρίστηκαν ότι τα αναλυτικά στοιχεία, τα cookies και οι εφαρμογές της Google επιτρέπουν στην Alphabet να παρακολουθεί άτομα που ρυθμίζουν το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google σε κατάσταση «ανώνυμη περιήγηση» και άλλα αντίστοιχα προγράμματα περιήγησης σε «ιδιωτική» λειτουργία περιήγησης.

Στην αγωγή οι χρήστες ισχυρίζονται ότι αυτό το γεγονός μετέτρεψε την Google σε ένα «ανεξάντλητο θησαυροφυλάκιο πληροφοριών» επιτρέποντάς της να γνωρίζει τις φιλικές σχέσεις των χρηστών, τις συνήθειες αγορών ακόμη και τα χόμπι τους.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Google θα ενημερώσει σχετικά με το τι συλλέγει στην «ιδιωτική» περιήγηση, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. Θα επιτρέψει επίσης στους χρήστες ανώνυμης περιήγησης να αποκλείουν cookies τρίτων μερών για πέντε χρόνια.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι η Google θα συλλέγει λιγότερα δεδομένα από τις ιδιωτικές περιόδους περιήγησης των χρηστών και ότι η Google θα βγάλει λιγότερα χρήματα από τα δεδομένα», ανέφεραν οι δικηγόροι των εναγόντων.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η ταιρεία ήταν στην ευχάριστη θέση να διευθετήσει την αγωγή, την οποία πάντα θεωρούσε αβάσιμη. «Ποτέ δεν συσχετίζουμε δεδομένα με χρήστες όταν χρησιμοποιούν την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης», είπε ο εκπρόσωπος της Google. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαγράψουμε παλιά τεχνικά δεδομένα που δεν σχετίστηκαν ποτέ με κάποιο άτομο και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για οποιαδήποτε μορφή εξατομίκευσης».

Μια προκαταρκτική διευθέτηση είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο, αποτρέποντας μια προγραμματισμένη δίκη στις 5 Φεβρουαρίου 2024. Οι όροι δεν αποκαλύφθηκαν τότε. Οι δικηγόροι των εναγόντων σχεδιάζουν να ζητήσουν αργότερα απροσδιόριστες νομικές αμοιβές που θα καταβληθούν από την Google.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία