Το βασικό σενάριο ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve θα είναι τον Ιούνιο, παραμένει σύμφωνα με τη UBS, καθώς τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE), ήταν σύμφωνα με αυτό που περίμενε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, ο οποίος περιέγραψε τα δεδομένα του PCE ως «στη γραμμή αυτού που θα θέλαμε να δούμε».

Επιτόκια: Η άγρια βόλτα των αγορών προς τις μειώσεις

Κατά την UBS, αναμένονται στο επόμενο διάστημα ευνοϊκότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ενώ τα βασικά στοιχεία έδειξαν μικρότερη επιβράδυνση από πέρυσι, η μέτρια ανάπτυξη των βασικών υπηρεσιών θα πρέπει να είναι ενθαρρυντική για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Και δεν άλλαξαν τις προσδοκίες της κεντρικής τράπεζας ότι οι αυξήσεις τιμών θα συνεχίσουν να μειώνονται φέτος.

Την ίδια ώρα, η αύξηση του μισθολογικού εισοδήματος ήταν η μεγαλύτερη από την αρχή του περασμένου έτους και οι δαπάνες ήταν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες, υποδεικνύοντας μια ανθεκτική ακόμη οικονομία. Όμως, με το ποσοστό αποταμίευσης να πέφτει στο μισό περίπου του επιπέδου προ της πανδημίας, οι καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται σε πιο βιώσιμο ρυθμό εν μέσω ενός συνδυασμού υψηλών τιμών και υψηλών επιτοκίων. Μια επιβράδυνση στην αγορά εργασίας, που χαρακτηρίζεται από άνοδο το ποσοστό ανεργίας, θα πρέπει επίσης να δώσει στη Fed κάποια άνεση, κατά την UBS.

Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να οδεύει προς μια ήπια προσγείωση

Η UBS υπενθυμίζει ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4% το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, αλλά το μοντέλο GDPNow της Atlanta Fed εκτιμά ανάπτυξη με πολύ χαμηλότερο ρυθμό 2,1% για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Με το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων να βρίσκεται ήδη σε περιοριστικό έδαφος, η ανάπτυξη θα συνεχίσει να αμβλύνεται κάτω από την τάση. Έτσι, ενώ η Fed είναι πιθανό να επιδιώξει περαιτέρω διαβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στον ετήσιο στόχο του 2% πριν ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων, το βασικό σενάριο της UBS παραμένει ότι η χαλάρωση θα πρέπει να ξεκινήσει στη συνεδρίαση πολιτικής του Ιουνίου με 75 μονάδες βάσης περικοπών για όλο το έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμβουλεύει τους επενδυτές να περιορίσουν τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία πιθανότατα θα γίνουν λιγότερο ελκυστικά. Άλλωστε, όπως αναφέρει, τώρα είναι η ώρα να κλειδώσει τα υψηλά σταθερά επιτόκια σε μετρητά καθώς και τις αποδόσεις σε ποιοτικά ομόλογα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή