Όταν η αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας Tegut, άνοιξε τα πρώτα πλήρως αυτοματοποιημένα καταστήματά της πριν από τέσσερα χρόνια, χαρακτήρισε το πείραμα ως παράθυρο στο μέλλον των αγορών.

Ωστόσο, ο λιανοπωλητής έχει από τότε εμπλακεί σε μια νομική μάχη για μια αρχή που κατοχυρώνεται από το γερμανικό σύνταγμα: την ανάπαυση της Κυριακής.

Είτε είναι ρομποτικά είτε στελεχωμένα από ανθρώπους, τα περισσότερα καταστήματα στη Γερμανία δεν επιτρέπεται να ανοίγουν την τελευταία ημέρα της εβδομάδας – και τα δικαστήρια έχουν επικυρώσει αυτήν την απαγόρευση.

«Αυτό είναι εντελώς γκροτέσκο», δήλωσε στους Financial Times, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tegut, Thomas Stäb. Είπε ότι τα μικρά ρομπότ ήταν «βασικά μηχανήματα αυτόματης πώλησης» που δεν θα έπρεπε να επηρεαστούν από την απαγόρευση.

Ο λιανοπωλητής που εδρεύει στη Fulda διαθέτει περίπου 300 παραδοσιακά σούπερ μάρκετ και 40 πλήρως αυτοματοποιημένα μίνι-καταστήματα. Και όπως γράφουν οι FT αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με απόφαση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της πολιτείας της Έσσης, που αναφέρει ότι η Sonntagsruhe πρέπει να τηρείται ακόμη και αν δεν εμπλέκονται εργαζόμενοι.

Οι δικαστές υποστηρίζουν ότι το μικρό ρομποτικό κατάστημα χαρακτηρίζεται ως «κατάστημα» σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία και ως εκ τούτου πρέπει να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία σχετικά με τις ώρες λειτουργίας.

Τα καταστήματα self-service της Tegut προσφέρουν σχεδόν 1.000 είδη που θεωρούνται απαραίτητα για την καθημερινή ζωή, όπως γάλα, βούτυρο, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και προφυλακτικά και τεστ εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το προσωπικό επισκέπτεται τα καταστήματα για να τα εξυπηρετήσει για λίγες ώρες την ημέρα, αλλά τις Κυριακές δεν είναι απαραίτητη η παρουσία των εργαζομένων, είπε ο Stäb.

Η αγώνα του Verdi

Ο δικαστικός αγώνας ξεκίνησε από το γερμανικό συνδικάτο του τομέα των υπηρεσιών Verdi μετά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου αυτοματοποιημένου καταστήματος στη Fulda πριν από τέσσερα χρόνια. Το σωματείο αντιτίθεται ουσιαστικά στις Κυριακάτικες αγορές, υποστηρίζοντας ότι το προσωπικό λιανικής, το οποίο έχει ήδη να αντιμετωπίσει εξαιρετικά ευέλικτο ωράριο εργασίας κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας, χρειάζεται την Κυριακή ως εγγυημένη ημέρα άδειας για να περάσει χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους.

Το συνδικάτο ανησυχούσε επίσης για πιθανές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους σε παραδοσιακά καταστήματα. Οι αντίπαλοι της Tegut θα μπορούσαν σύντομα να αρχίσουν να ασκούν πιέσεις για περαιτέρω απελευθέρωση των κανόνων αγορών της Κυριακής, δήλωσε αξιωματούχος του Verdi.

O ρόλος του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Όπως κατέστησαν σαφές οι τρεις δικαστές στην απόφασή τους, οι Κυριακές χωρίς εργασία στη Γερμανία δεν αφορούν απλώς τη δουλειά. Επισήμαναν τη χριστιανική προέλευση της αρχής που διατάχθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 1.700 χρόνια από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο.

Η ανάπαυση της Κυριακής έχει κατοχυρωθεί στο σύνταγμα της Γερμανίας από το 1919 και επικυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο με ετυμηγορία του 2009.

«Η κοινωνία μας χρειάζεται μια ειδική μέρα την εβδομάδα που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά για να γιορτάσει τη χριστιανική πνευματικότητα και να μοιραστεί εμπειρίες με φίλους και οικογένεια», δήλωσε στους FT ο Philip Büttner, αξιωματούχος στο KWA, ένα όργανο της Προτεσταντικής Εκκλησίας της Γερμανίας που ασκεί πιέσεις για το έργο- ελεύθερη Κυριακή.

Τόσο η Προτεσταντική όσο και η Καθολική Εκκλησία έχουν σχηματίσει μια ασυνήθιστη συμμαχία με τα ισχυρά συνδικάτα της Γερμανίας για να υπερασπιστούν το status quo εδώ και χρόνια και πρωτοστάτησαν στην εκστρατεία ενάντια στο άνοιγμα των αυτοματοποιημένων καταστημάτων την Κυριακή. Τον Μάρτιο, η συμμαχία ενθάρρυνε τους πάστορες να επικρίνουν τα καταστήματα στα εβδομαδιαία κηρύγματα τους.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Γερμανία είχε ήδη παραιτηθεί από τους περισσότερους περιορισμούς που μέχρι το 1996 ανάγκαζαν τα καταστήματα να κλείνουν στις 6.30 μ.μ. τις καθημερινές. Η απαγόρευση της Κυριακής, ωστόσο, διατηρήθηκε σε ισχύ για τις περισσότερες επιχειρήσεις, εκτός από εστιατόρια, πρατήρια καυσίμων, περίπτερα και φαρμακεία.

Ο Stäb εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι ο αντίκτυπος στη θρησκευτική πνευματικότητα είναι ανύπαρκτος και επεσήμανε ότι η Tegut δεν είχε ποτέ αντιμετωπίσει καμία σύγκρουση με τις θρησκευτικές κοινότητες. «Σε μια περίπτωση, η Καθολική Εκκλησία είναι ακόμη και ο ιδιοκτήτης μας και ο πάστορας δεν εξέφρασε ποτέ καμία ανησυχία».

Στη μνήμη του Theo

Τα καταστήματα που ονομάστηκαν «teo» σε έναν φόρο τιμής στον αείμνηστο ιδρυτή της Tegut Theo Gutberlet, έχουν το μέγεθος ενός διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου.

«Το Teo του Tegut είναι ένα από τα πιο καινοτόμα νέα σχήματα στο γερμανικό λιανικό εμπόριο», δήλωσε ο Stephan Rüschen, καθηγητής λιανικής στο Συνεταιριστικό Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης στο Heilbronn, τονίζοντας πόσο σημαντικά ήταν αυτά τα καταστήματα για τις αγροτικές κοινότητες όπου τα παντοπωλεία είχαν εξαφανιστεί από καιρό και τα μεγάλα καταστήματα ήταν συχνά μίλια μακριά.

Η Tegut δεν αποκαλύπτει οικονομικές λεπτομέρειες σχετικά με τα αυτοματοποιημένα καταστήματά της, αλλά ο Stäb είπε ότι «είμαστε περισσότερο από ευχαριστημένοι με την απόδοση των πωλήσεων καθώς και με τα σχόλια από τους κατοίκους της περιοχής». Τόνισε επίσης ότι η παραγωγικότητα του καταστήματος ανά τετραγωνικό μέτρο ήταν ανώτερη από τα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή