Ανώτερος τόσο των προβλέψεων όσο και των προηγούμενων μετρήσεων ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Και οι περιπέτειες συνεχίζονται.

Με δεδομένο το λεκτικό των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όσο ο πληθωρισμός δεν κάμπτεται, τουλάχιστον σε ανεκτά για εκείνην επίπεδα, τόσο οι μειώσεις επιτοκίων απομακρύνονται από τα σχέδια.

Λογικό εν μέρει, καθώς η εξαρχής ακαριαία αύξηση των επιτοκίων το περασμένο διάστημα οφείλετο στους φόβους για τις πληθωριστικές πιέσεις που είχαν εμφανιστεί από το καλοκαίρι του 2020 και ξέφυγαν από τα επιτρεπτά όρια από τις αρχές του 2021, για να κορυφώσουν στο 9,1% το καλοκαίρι του 2022.

Σε πρώτη ανάγνωση, ο δομικός μάς ανησυχεί περισσότερο από τον γενικό, λόγω της στάθμισης του δεύτερου στα πετρελαιοειδή που ούτως ή άλλως σημείωσαν αυξητικές τάσεις (το αργό σε υψηλά έτους πάνω από τα 85 δολάρια ανά βαρέλι).

Αλλά μια βαθύτερη ανάλυση θα αναδείξει το γεγονός ότι η επενδυτική κοινότητα έχει αποδεχτεί την καθυστέρηση, με μερικούς μάλιστα να διατείνονται ότι είναι έως και ευκταίο να παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια της Fed καθώς έτσι αντισταθμίζεται το κόστος δανεισμού με τα επίπεδα ισοτιμίας στο δολάριο ΗΠΑ, που επιτρέπουν ροές συναλλάγματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα συνεχίζουν ως έχουν, και το κυριότερο μέλημα είναι η “ομαλή προσγείωση” που υποσχέθηκαν οι κεντρικές τράπεζες, υπό την έννοια της αποφυγής οποιασδήποτε υφεσιακής λαίλαπας.

Βραχυπρόθεσμα, εννοείται ότι οι αγορές δεν πήραν με ..καλό μάτι τα αποτελέσματα, τα οποία ήταν χειρότερα των προβλέψεων (στο 0,4% ο γενικός πληθωρισμός ΜοΜ, στο 3,5% ΥοΥ -αναμ. 3,4%- και στο 0,4% ο δομικός πληθωρισμός ΜοΜ, στο 3,8% ΥοΥ -αναμ. 3,7%-). Ήταν όμως και αυξημένα σε σχέση με τα δεδομένα Φεβρουαρίου, ούτως ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να παρέμβει η Fed τον Ιούνιο.

Ένα συστατικό της συνεδρίασης της Τετάρτης στην Αθήνα ήταν ότι οι περισσότερες μετοχές σταμάτησαν σε τεχνικές αντιστάσεις που είχαμε αναφέρει και χθες, ώστε να είναι “καθαρά” τα διαγράμματά τους. Και μολονότι επιμένουν στην πλαγιολίσθηση που συνεχίζεται, μολατάυτα έχουμε ένα καθαρό σημείο, πάνω από το οποίο ενδέχεται να επιταχυνθούν οι αγορές, και είναι το (ενδοσυνεδριακό) υψηλό της Τετάρτης.

Θα χρειαστεί υπομονή σε αυτά τα επίπεδα. Ενδέχεται να αντέξουμε στις πιέσεις, αλλά είναι προτιμότερο να περιμένουμε ώστε η αγορά να ..καταλήξει προς μια κατεύθυνση, παρά να μπαινοβγαίνουμε σε καθημερινή βάση χωρίς νόημα στον φόβο ότι “θα μας φύγει”. Εξάλλου, αν όντως επιβεβαιώσει ανοδική συνέχιση, τα κέρδη είναι μπροστά μας. Ας αποφύγουμε άχρηστες ζημίες.

Άξια μνείας η ΟΡΤΙΜΑ, που κυριολεκτικά ..από το πουθενά καταγράφει συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά, κόντρα σε όλη την αγορά.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.