Να σπάσει τον τετραήμερο κλοιό ρευστοποιήσεων προσπαθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις αγοραστικές κινήσεις όμως να είναι επιφυλακτικές και με γνώμονα μια αμυντική στρατηγική στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,77% στις 1.367,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,71% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.320,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,40% στις 1.166,02 μονάδες.

Τα «έμπειρα χέρια»

Η Λ. Αθηνών αναζητά τα έμπειρα και «κρύα» χέρια τα οποία θα περισώσουν το επίπεδο των 1.360 μονάδων, το τελευταίο προπύργιο πριν ο γενικός δείκτης βρεθεί σε «κενό αέρος» μέχρι την επόμενη στήριξη. Είναι γνωστό πλέον ότι το επίπεδο των 1.360 μονάδων είναι και ο άξονας περιστροφής ως βάση στις τελευταίες εβδομάδες, και ενδεχόμενη πειστική απώλεια αυτών θα αποτελέσει προάγγελο περισσότερων προβλημάτων.

Οδηγός όμως των εντολών στο ταμπλό είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αυτές κρίνουν, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο την τάση. Τα «έμπειρα χέρια» παραπέμπουν στην τιμή του πετρελαίου, ως «πρόδρομο» δείκτη για τη συνέχεια, σε μια σχέση αιτίας και αιτιατού, καθώς είναι προφανές ότι μια ακαριαία αύξηση της τιμής θα υπονοήσει ότι τα πράγματα στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται επικίνδυνα. Κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα, ενισχύοντας τις αναλύσεις περί υπερβολής της πτωτικής κίνησης της αγοράς.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, η αγορά θα χρειαστεί ένα διάστημα ώστε να ξεπεράσει το σοκ της τετραήμερης πτώσης, μια εικόνα που είχε να συμβεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Εάν όμως επιβεβαιώσει την αντίδραση, τότε θα επιβεβαίωσε αυτόματα και τη… θεωρία, περί γρήγορων και ακαριαίων διορθώσεων εν μέσω μακράς bull market.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Autohellas, Aegean, Cenergy, Coca Cola, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΟΠΑΠ και Alpha Bank δίνουν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, καταγράφοντας άνοδο που ξεπερνά το 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Πειραιώς, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Eurobank, Σαράντης και ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Εθνική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών