Η Microsoft συμφώνησε να επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια στον όμιλο τεχνητής νοημοσύνης του Άμπου Ντάμπι G42, στο τελευταίο μεγάλο της  στοίχημα στην τεχνολογία που υπογραμμίζει την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η συμφωνία δίνει στη Microsoft μειοψηφικό μερίδιο στην G42 και ο αντιπρόεδρός της και πρόεδρος Μπραντ Σμιθ θα έχει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της. Έρχεται αφότου η G42 διέκοψε τις σχέσεις της με κινέζους προμηθευτές υλικού, οι οποίοι είχαν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από αμερικανούς νομοθέτες.

Η Microsoft ξεκινά ολοκληρωτικό πόλεμο ταλέντων AI με την Google

Η επένδυση θα ενισχύσει τη θέση του Άμπου Ντάμπι ως κόμβο τεχνητής νοημοσύνης και αποτελεί ένδειξη των φιλοδοξιών του εμιράτου -που είναι πλούσιο σε πετρέλαιο- στην τεχνολογία. Δείχνει επίσης πώς ο Κόλπος, που εδώ και πολύ καιρό θεωρείται από πολλούς στη Silicon Valley ως μια εύκολη πηγή χρηματοδότησης, θεωρείται όλο και περισσότερο ως αξιόπιστος τεχνολογικός εταίρος.

«Δεδομένης της σημασίας της τεχνολογίας και του πόσο σημαντική είναι για τις δύο χώρες και τις δύο κυβερνήσεις, κάναμε αυτό το πρώτο βήμα σε στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις τόσο των ΗΑΕ όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Σμιθ. «Θα κάνουμε το επόμενο βήμα και τα επόμενα βήματα σε στενή συνεργασία και μαζί τους».

Ερωτηθείς εάν η συμφωνία της Microsoft ήταν ένα έπαθλο για τη διακοπή των σχέσεων με την Κίνα, ο Peng Xiao, διευθύνων σύμβουλος του G42, είπε: «Θα εστιάσω στην απόφασή μας να δημιουργήσουμε αυτή τη συνεργασία με τη Microsoft για να αναπτύξουμε πραγματικά τις δυνατότητές μας σε παγκόσμια κλίμακα. Λιγότερη εστίαση σε αυτά που επιλέγουμε να μην κάνουμε».

Το cloud της Microsoft

Ως μέρος της συμφωνίας, το G42 θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα υπολογιστών cloud της Microsoft Azure «ως τη ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης που παρέχουμε σε όλους τους πελάτες μας», δήλωσε ο Xiao.

Ο Σμθι από την πλευρά του είπε ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν επίσης να συνεργαστούν σε μεταγενέστερο στάδιο για την κατασκευή κέντρων δεδομένων σε άλλες χώρες. Θα υποστηρίξουν επίσης ένα ταμείο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης.

«Η μεγάλη επένδυση της Microsoft δεν είναι κάτι που κάνουμε χωρίς πολλή σκέψη», πρόσθεσε ο Σμιθ. «Και αυτή η απόφαση αντανακλά την εμπιστοσύνη της εταιρείας μας στα ΗΑΕ ως χώρα, στην G42 ως εταιρεία και στο Peng ως CEO».

Υπό την προεδρία του ισχυρού συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ, Sheikh Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, ο οποίος επιβλέπει μια μεγάλη επιχειρηματική αυτοκρατορία, το G42 είναι κεντρικό στις φιλοδοξίες τεχνητής νοημοσύνης του Άμπου Ντάμπι και υποστηρίζεται από τον κυρίαρχο επενδυτή του Άμπου Ντάμπι Mubadala.

Οι εταιρείες του G42 κυμαίνονται από κέντρα δεδομένων έως υγειονομική περίθαλψη και έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο αραβικής μεγάλης γλώσσας που ονομάζεται Jais.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης