Με όχημα τα κλασικά της Samba και Yeezy η Adidas οδεύει προς αύξηση κερδών, σύμφωνα με τους τελευταίους στόχους που ανακοίνωσε.

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών υπολογίζει ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα ανέλθουν σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ έναντι προηγούμενου στόχου 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 871 εκατομμύρια ευρώ.

Η καθοδήγηση του Gulden

Ο Bjorn Gulden, που έχει αναλάβει τα ηνία της εταιρείας από τον Ιανουάριο του 2023, προσπαθεί να την βάλει σε μια τροχιά ταχείας ανάπτυξης και να μειώσει τη διαφορά με την ηγέτιδα της βιομηχανίας αθλητικών ειδών Nike, η οποία επιδεικνύει μια στασιμότητα τα τελευταία τρίμηνα με επιβράδυνση πωλήσεων. Από την άλλη και η Adidas δυσκολεύτηκε το 2023, όταν σημείωσε πτώση στις καθαρές πωλήσεις, ως επακόλουθο μιας χρόνιας κρίσης υπό τον προκάτοχο του σημερινού CEO η οποία κορυφώθηκε όταν ακυρώθηκε η συνεργασία της συνεργασίας της εταιρείας με τον ράπερ και σχεδιαστή Ye.

Η Νατσιοναλμάνσαφτ εγκαταλείπει την Adidas

Ο Gulden έχει δεσμευτεί να επαναφέρει την Adidas στην ανάπτυξη φέτος, με τη δυναμική να αναμένεται να επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο, καθώς η εταιρεία περιορίζει τα αποθέματα ενδυμάτων στις ΗΠΑ και των υποδημάτων Yeezy. Ο Νορβηγός CEO επιδιώκει σταθερή επέκταση τόσο στις πωλήσεις όσο και στα κέρδη τα επόμενα χρόνια μετά την κατάρρευση που γνώρισε η Adidas κατά την εποχή της πανδημίας, όταν η ζήτηση πάγωσε στην Κίνα. Η Adidas βασίστηκε, επίσης, παραπάνω από όσο έπρεπε, όπως αποδείχθηκε, στη συνεργασία με τον Ye, η οποία απέβη ζημιογόνος όταν ο τελευταίος προέβη σε προσβλητικές δηλώσεις.

Από την αρχή της θητείας του, ο Gulden πίεσε να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων στην Adidas και να αγκαλιάσει ένα ευρύτερο φάσμα αθλημάτων, αντί να εστιάζει κυρίως σε αθλητικά γεγονότα με μεγάλα budget. Ο ίδιος είναι της άποψης ότι η μεγαλύτερη επένδυση σε αθλήματα χαμηλότερου προφίλ, όπως η άρση βαρών και η πάλη, συμβάλλει στην οικοδόμηση αξιοπιστίας για το brand.

Casual… δυναμική

Η δυναμική της εταιρείας πλέον είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα casual υποδήματα, με την έκρηξη σε κλασικά μοντέλα όπως το Samba και το Gazelle. Υπάρχει επίσης συνεχής ζήτηση για τα αμφιλεγόμενα Yeezy. Η τελευταία πτώση του Yeezy απέφερε έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη περίπου 50 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, ανέφερε η Adidas.

Ο Gulden εξακολουθεί να υπολογίζει ότι οι επιπλέον πωλήσεις Yeezy δεν θα φέρουν περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Η Adidas αναμένει επίσης ότι οι δυσμενείς συναλλαγματικές επιπτώσεις θα επιβαρύνουν τα κέρδη. Σκοπεύει να ολοκληρώσει την πώληση του αποθέματος Yeezy το 2024.

Η Adidas ανέφερε έσοδα 5,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, υψηλότερα από τα 5,3 δισ. ευρώ που υπολογίζουν οι αναλυτές.

Η εταιρεία γίνεται αγαπημένη του κλάδου υπό τον Gulden, με τις μετοχές να εκτοξεύονται κατά 25% το περασμένο έτος ενώ της Nike έχουν υποχωρήσει 26%, καθώς ταλαιπωρήθηκε από τη μείωση της ζήτησης για ογκώδη αθλητικά παπούτσια μπάσκετ και την κριτική ότι κινείται πολύ αργά στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, Morgan Stanley αναβάθμισε τη σύστασή της για την Adidas σε υπερτιμημένη από υποτιμημένη και αύξησε τον στόχο τιμής της στα 235 ευρώ από 175 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή