Ο «δράκος» του πληθωρισμού δεν έχει… σκοτωθεί τελικά. Και οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να περιμένουν πριν κηρύξουν την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ, γιατί οι προοπτικές των τιμών στην Ευρωζώνη, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν να είναι ελαφρώς καλύτερες.

Αυτό βλέπουν και οι παγκόσμιες αγορές και σιγά σιγά βλέπουν πολλά κεφάλαια να αποχωρούν από το «πάρτι» της νομισματικής χαλάρωσης. Άλλωστε, από τις πέντε ή έξι μειώσεις επιτοκίων που έβλεπαν πολλοί στις αρχές του έτους για τη Federal Reserve, πλέον έχει μπει στο τραπέζι ακόμη και το σενάριο της μη μείωσης!

Capital Economics: Ξεχάστε τις μειώσεις επιτοκίων αν κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή

Έχουν έρθει σε κατάσταση, όπως είπε και η Goldman Sachs, της «απελπισίας λόγω πληθωρισμού». Και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επενδυτές, αυτή θα είναι μια πιθανώς μακρά διαδρομή.

Άλλωστε, τρεις μήνες τώρα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει υψηλός, δίχως σημάδια αποκλιμάκωσης. Και μπορεί ο ΔΤΚ να μην είναι το μέτρο που προτιμά η Federal Reserve για να καθορίσει την πολιτική της, αλλά είναι αρκετό για να αναιρέσει το σήμα της χαλάρωσης, ειδικά σε συνδυασμό με τα δεδομένα λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας.

Έτσι, το μεγάλο στοίχημα στις μειώσεις επιτοκίων βγήκε από το τραπέζι. Στις αρχές του 2024, η προσδοκία ήταν για έξι, ίσως και επτά, μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος. Σήμερα οι αγορές τιμολογούν μία, ίσως δύο, αλλά μπορεί και καμία μείωση.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός μάλιστα που η Bank of America έχει τοποθετήσει την πρώτη μείωση του επιτοκίου της Fed από τον Ιούνιο μέχρι τον… Δεκέμβριο. Συνήθως έδινε ένα εύρος ενός ή δύο μηνών. Και η Goldman Sachs, η οποία κάποτε βρισκόταν στο στρατόπεδο των «πέντε περικοπών», έχει πλέον μετατοπιστεί από τρεις σε δύο, ξεκινώντας τον Ιούλιο και όχι τον Ιούνιο.

Λίγο καλύτερη η εικόνα στην Ευρώπη

Η συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας, μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαίωσε ότι η πρώτη περικοπή είναι πολύ πιθανό να συμβεί στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Σύμφωνα μάλιστα με την Goldman Sachs, δεδομένης της σημαντικά ασθενέστερης ευρωπαϊκής αναπτυξιακής απόδοσης σε σχέση με τις ΗΠΑ, αναμένεται ότι οι τρεις πρώτες περικοπές θα είναι διαδοχικές, κατεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% έως τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η ίδια η Goldman βλέπει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο να ακολουθεί μια γραμμή αλλαγής, περικοπών δηλαδή, σε τριμηνιαία βάση. Όπως προβλέπει και για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τον Καναδά, με έναρξη του κύκλου χαλάρωσης τον Ιούνιο, τρεις διαδοχικές περικοπές και, στη συνέχεια, μετάβαση σε τριμηνιαίο ρυθμό μειώσεων.

Όλα λάθος…

Πώς κατάφεραν όμως οι αγορές να παρασυρθούν τόσο πολύ στην ιδέα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν απότομα και σύντομα; Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, ο κύριος λόγος είναι ότι ο κόσμος είναι παγιδευμένος σε παλιούς τρόπους σκέψης, που υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα πέσει γρήγορα και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σπεύσουν να μειώσουν τα επιτόκια και να τα επαναφέρουν στην εποχή μετά την επιδημία. Η πραγματικότητα είναι σαφώς πιο περίπλοκη από αυτό.

Για λίγο, υπήρχε μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή: οι αγορές επανειλημμένα στηρίζονταν σε σημάδια πιθανών περικοπών με τους κεντρικούς τραπεζίτες να προσπαθούν να τις προσγειώσουν, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές το ιερό τους καθήκον να κρατούν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Όλοι κοιτούσαν τα ίδια στοιχεία, αλλά ο καθένας έβγαζε διαφορετικά συμπεράσματα.

Για τον Jean Boivin, πρώην αναπληρωτή διοικητή στην Τράπεζα του Καναδά και τώρα παγκόσμιο επικεφαλής έρευνας στο Ινστιτούτο Επενδύσεων BlackRock, προέκυψαν πρόσθετες επιπλοκές στη συνεδρίαση της Fed για τον καθορισμό των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, αλλά δεν παρείχε επίσης καμία στήριξη στις αυξανόμενες προσδοκίες της αγοράς ότι θα άρχιζαν να πέφτουν γρήγορα. Αλλά έδωσε και οδηγίες ότι θα μείωνε τα επιτόκια τρεις φορές το 2024.

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες συμπεριφέρονται περισσότερο σαν έμποροι τελευταία», είπε στους FT ο Boivin. «Είχαν επίγνωση της αβεβαιότητας, αλλά είπαν ότι θα έβαζαν ένα στοίχημα. Πήγαν all-in για έναν άψογο αποπληθωρισμό». . . και δεν συνέβη».

Η πραγματικότητα είναι ότι έτσι μοιάζει πραγματικά η εξάρτηση από τα δεδομένα – το «μάντρα» των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Οι ρυθμιστές επιτοκίων είναι λιγότερο ικανοί να παρέχουν στους επενδυτές αναλυτική καθοδήγηση σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια, επειδή ωθούνται τόσο εύκολα από τα οικονομικά δεδομένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή