Ιστορικό υψηλό κατέγραψαν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας το 2023 όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε ότι δεν νοείται «καμία έκπτωση στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας με τον Νόμο 4808/2021 σε Ανεξάρτητη Αρχή λέγοντας πως «με την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναβαθμίστηκε συγχρόνως και το έργο της με αποτέλεσμα την αποτελεσματική εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την επιτυχή αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών στο χώρο της εργασίας».

Πάσχα: Τι ισχύει για το δώρο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα

Πάνω από 74.000 έλεγχοι

Ενδεικτικά, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι «το ιστορικό υψηλό των ελέγχων σε ετήσια βάση ουσιαστικά συμπίπτει με τον χρόνο της λειτουργίας της ως Ανεξάρτητη Αρχή από 1η Φεβρουαρίου του 2023».

Συγκεκριμένα είπε ότι «το 2023 οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας ανήλθαν σε 74.033, όταν το 2022 ήταν 65.286, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 13%», ένας απολογισμός που ισοδυναμεί με περίπου 200 ελέγχους ημερησίως κατά μέσο όρο.

«Ειδικότερα» πρόσθεσε ο κ. Σπανάκης, «η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων το 2023 πραγματοποίησε 40.220 ελέγχους δηλαδή 3.907 ελέγχους περισσότερους από το 2022, μία αύξηση της τάξης 11%».

Τέλος είπε ότι με τις θεσμικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση τα τελευταία σχεδόν 5 χρόνια, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί διαδοχικά 4 φορές, έχουν ενισχυθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και έχει αναβαθμισθεί το εργασιακό περιβάλλον. «Με τις θεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης τα δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίζονται στο ακέραιο διότι
εμείς πετυχαίνουμε την αποτελεσματική εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας» κατέληξε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax