Ολοκληρώθηκε το τέταρτο «halving» μειώνοντας στο μισό την ανταμοιβή που κερδίζουν οι miners σε 3,125 bitcoins από 6,25.

Το πολυαναμενόμενο γεγονός πραγματοποιείται περίπου μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια σύμφωνα με τον κώδικα Bitcoin. Έχει σχεδιαστεί για να επιβραδύνει την προσφορά bitcoin, όπως εξηγεί το CNBC επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο δημιουργούνται νέα νομίσματα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιδέας του bitcoin ως ψηφιακού χρυσού, του οποίου η πεπερασμένη προσφορά βοηθά στον προσδιορισμό της αξίας του. Ο αριθμός των bitcoins σε κυκλοφορία θα ανέλθει στα 21 εκατομμύρια. Σήμερα κυκλοφορούν περίπου 19,6 εκατομμύρια.

Κρυπτονομίσματα: Πτώση στο Bitcoin μετά το halving «βλέπει» η JP Morgan

Η τιμή του bitcoin ήταν ευμετάβλητη εν αναμονή του halving και υποχώρησε περίπου 4% αυτή την εβδομάδα για να βρεθεί γύρω στα 64.100 δολάρια, σύμφωνα με την Coin Metrics. Τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης ήταν κάτω από 64.000 δολάρια , περίπου 13% από το υψηλό όλων των εποχών της 14ης Μαρτίου των 73.797,68 .

H ίδια η μείωση στο μισό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την τιμή του bitcoin βραχυπρόθεσμα, αλλά πολλοί επενδυτές αναμένουν μεγάλα κέρδη τους επόμενους μήνες, με βάση τις επιδόσεις του κρυπτονομίσματος μετά από προηγούμενες μειώσεις στο μισό. Μετά τα halvings του 2012, του 2016 και του 2020, η τιμή του bitcoin ανέβηκε περίπου 93, 30 και 8 φορές, αντίστοιχα, από την τιμή της ημέρας του halving μέχρι την κορυφή του κύκλου.

Το γεγονός αποτελεί μια μεγάλη δοκιμασία για τις εταιρείες εξόρυξης.

Τα ποσοστά κατακερματισμού (hash rate) είναι ένα μέτρο της υπολογιστικής ισχύος που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία συναλλαγών στο δίκτυο bitcoin. Όσο μεγαλύτερο είναι το hash rate ενός miner, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία εσόδων που έχει.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

«Η αγορά μέχρι στιγμής έχει δει τις μετοχές εξόρυξης bitcoin ως απλούς πληρεξούσιους BTC, ελλείψει ETFs bitcoin», δήλωσε ο αναλυτής της Bernstein, Gautam Chhugani. «To halving θα διαφοροποιούσε περαιτέρω τους χαμηλού κόστους, υψηλής κλίμακας νικητές ενοποίησης έναντι των υπολοίπων μικρότερων ανθρακωρύχων που μπορεί να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση μετά το μισό».

Ωστόσο, οι κερδοσκόποι μπορεί να εξακολουθούν να ανταλλάσσουν το συμβάν. Ο αναλυτής της JPMorgan, ο Νικόλαος Πανιγκιρτζόγλου, ανέμενε ότι η βραχυπρόθεσμη τιμή του bitcoin θα υποχωρήσει, επικαλούμενος συνθήκες υπεραγοράς και τιμές που εξακολουθούν να είναι πάνω από τη σύγκριση του κρυπτονομίσματος με τον χρυσό όταν προσαρμοστεί για αστάθεια. Επεσήμανε επίσης την χαμηλή χρηματοδότηση venture capital στην κρυπτογράφηση.

Ανάλογη άποψη έχουν και οι αναλυτές της Deutsche Bank.

«Το halving του Bitcoin έχει ήδη τιμολογηθεί εν μέρει από την αγορά και δεν αναμένουμε ότι οι τιμές θα αυξηθούν σημαντικά μετά από αυτό» ,σημειώνει η Marion Laboure. «Κοιτάζοντας το μέλλον, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές» πρόσθεσε, επικαλούμενη τις προσδοκίες για τις μελλοντικές εγκρίσεις του Ethereum ETF, τις μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και τις ρυθμιστικές εξελίξεις.

Τι να περιμένουν οι επενδυτές

Ο αντίκτυπος του halving μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε μήνες από τώρα, ακόμα κι αν το bitcoin συνεχίσει την τάση μείωσης των αποδόσεων. Δύο βασικά ζητήματα στα οποία πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές είναι η ανταμοιβή μπλοκ και το ποσοστό κατακερματισμού.

«Ενώ η επερχόμενη μείωση κατά το ήμισυ του Bitcoin θα δημιουργήσει ένα σοκ προσφοράς όπως είχαν οι προηγούμενες, πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπός της στην τιμή του κρυπτονομίσματος θα μπορούσε να μεγεθυνθεί από το ταυτόχρονο σοκ ζήτησης που δημιουργήθηκε από την εμφάνιση των ETFs spot bitcoin» εξηγεί στο CNBC ο Mark Palmer του Benchmark.

Ο μεγαλύτερος άμεσος αντίκτυπος θα είναι στους ίδιους τους miners, πρόσθεσε. Είναι αυτοί που λειτουργούν τα μηχανήματα που κάνουν τη δουλειά της καταγραφής νέων μπλοκ συναλλαγών bitcoin και την προσθήκη τους στο παγκόσμιο καθολικό, γνωστό και ως blockchain.

«Οι miners με πρόσβαση σε φθηνές, αξιόπιστες πηγές ενέργειας είναι σε καλή θέση για να πλοηγηθούν στη δυναμική της αγοράς μετά το halving» τονίζει ο Matthew Galinko της Maxim.

Ορισμένοι miners, πολλοί από τους οποίους δεν είναι δημόσιοι, θα μπορούσαν να βγουν από την αγορά με ένα συνδυασμό κακής πρόσβασης σε ενέργεια, αποδοτικά μηχανήματα και κεφάλαια. Οι ανθρακωρύχοι με κεφάλαιο και σχετικά ακριβή ενέργεια θα βρουν πιθανότατα ευκαιρίες στον απόηχο της ενδεχόμενης ενοποίησης και της αναστάτωσης που προκαλείται από το halving».

Η ανταμοιβή του μπλοκ

Οι miners έχουν δύο κίνητρα για την εξόρυξη: τα τέλη συναλλαγών που καταβάλλονται εθελοντικά από τους αποστολείς (για ταχύτερο διακανονισμό) και τις ανταμοιβές εξόρυξης ήτοι 3,125  bitcoins ή περίπου 200.000 δολάρια την Παρασκευή το απόγευμα.

«Οι εξορύκτες χρησιμοποιούν ισχυρό, εξειδικευμένο υλικό υπολογιστή για να επικυρώνουν τις συναλλαγές στο δίκτυο Bitcoin και να τις καταγράφουν μόνιμα στο blockchain», δήλωσε η αναλύτρια της Deutsche Bank, Marion Laboure. «Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως εξόρυξη, ανταμείβει τους ανθρακωρύχους με νέα bitcoins. Αλλά σε κάθε halving, η ανταμοιβή για την εξόρυξη μειώνεται για να διατηρηθεί η σπανιότητα και να ελεγχθεί ο ρυθμός πληθωρισμού του κρυπτονομίσματος με την πάροδο του χρόνου».

Το ποσοστό κατακερματισμού

Ιστορικά μετά από το halving, το ποσοστό κατακερματισμού Bitcoin ή η συνολική υπολογιστική ισχύς που χρησιμοποιούν οι εξορύκτες για την επεξεργασία συναλλαγών στο δίκτυο Bitcoin,  μειώνεται, με αποτέλεσμα ορισμένοι εξορύκτες να βγαίνουν από την αγορά. Γενικά ανακάμπτει μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, επεσήμανε η Laboure.

Το ποσοστό κατακερματισμού του δικτύου έχει φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών εδώ και μήνες, καθώς οι εξορύκτες προσπάθησαν να πάρουν μερίδιο αγοράς πριν από το halving. Η ανάπτυξη του ποσοστού κατακερματισμού Bitcoin μειώνει τη συνεισφορά των μεμονωμένων ανθρακωρύχων στο ρυθμό κατακερματισμού του δικτύου.

«Στα προηγούμενα τρία halving, το δίκτυο ανέκτησε τα επίπεδα κατακερματισμού πριν από τη μείωση μέσα σε ένα μέσο όρο 57 ημερών» είπε. «Είναι επίσης πιθανό οι τρέχουσες αυξημένες τιμές του bitcoin να περιορίσουν αυτή τη βραχυπρόθεσμη πτώση του ποσοστού κατακερματισμού, καθώς οι εξορύκτες bitcoin απολαμβάνουν υψηλά κέρδη ρεκόρ πριν από το halving».

Ο Palmer υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος του μισού στα οικονομικά των εξορύξεων bitcoin θα μπορούσε να «αντισταθμιστεί περισσότερο με την πάροδο του χρόνου» εάν τα ράλι των τιμών του bitcoin συνεχίσουν να ωθούν το κρυπτονόμισμα σε νέα υψηλά τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto