Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στις 13 Μαΐου στην Άγκυρα, με τις δύο πλευρές να εντείνουν τις διεργασίες για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συνάντησης των δύο ηγετών, με το κλίμα να έχει ομαλοποιηθεί μετά τις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο.
Η Αθήνα γνωρίζει, πως παρά το κλίμα ηρεμίας, η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει από τις πάγιες διεκδικήσεις της που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε έχει εγκαταλείψει τις θέσεις της περί διαφορών που προσκρούουν στις επίσης πάγιες ελληνικές θέσεις. Όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τη «βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων» δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ «και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα».
Υπό αυτό το πρίσμα, η συνάντηση της Άγκυρας στοχεύει στο «χτίσιμο» μιας θετικής ατζέντας και η διατήρηση του καλού κλίματος.
«Δεν θέλουμε κακή σχέση με τους γείτονές μας αλλά…»
«Δεν επιθυμούμε κακή σχέση με κανέναν από τους φίλους μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα απεμπολήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπάρχουν και θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Προσπαθούμε πλέον να αναπτύξουμε τη φιλία μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε κάθε μέρα μια δραστηριότητα στο Αιγαίο», είπε από την πλευρά του, ο τούρκος υποουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του στο CNN Turk.
Δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ θα ήταν ευχαριστημένη αν η Ελλάδα έπαιρνε τα F-35. Υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν δίνουν πλεονέκτημα εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα έχει σύντομα το δικό της μαχητικό αεροσκάφος KAAN.
Προκλητική ρητορική για Κύπρο
Ο τούρκος αξιωματούχος, πάντως κατέστησε σαφή την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό και τις αξιώσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, «αυτή τη στιγμή» η θέση της Τουρκίας «είναι πολύ ευνοϊκή» στο Κυπριακό, ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο τουρκικός στρατός έφερε στο νησί ειρήνη.
«Εδώ και 50 χρόνια, υπάρχει ηρεμία εκεί» είπε συγκεκριμένα και αναφερόμενος στην παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο προσέθεσε ότι «στην πραγματικότητα, φέραμε ηρεμία και για την ελληνοκυπριακή πλευρά. 50 χρόνια δεν υπάρχει καμία σύγκρουση ή πόλεμος. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας θέμα».
Παράλληλα επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν δέχεται «καμία άλλη λύση εκτός από μια ισότιμη, κυρίαρχη λύση δύο κρατών». Θέση αντίθετη με τις αποφάσεις – πλαίσιο του ΟΗΕ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Το αγκάθι του Κυπριακού
Όπως έχει γράψει το in εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θελήσει να αναβιώσει την ένταση με την Αθήνα, θα το κάνει στο πεδίο του Κυπριακού, διατηρώντας τη Διακήρυξη των Αθηνών και μη διακινδυνεύοντας την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ.
Το Κυπριακό είναι ένα πεδίο που δεν προκαλεί – τυπικά – τη διακοπή του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με ευθύνη της Άγκυρας, ωστόσο μπορεί να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Αθήνα. Γιατί, σύμφωνα με την ανάλυση του in, αν η ελληνική πλευρά διακόψει το διάλογο με αφορμή το Κυπριακό, θα κατηγορηθεί από την Τουρκία και θα της αποδοθούν ευθύνες και από τη διεθνή κοινότητα. Εάν δεν το κάνει, η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί δριμύτατη κριτική στο εσωτερικό.
Και η Γαλάζια Πατρίδα
Δεν πρέπει εξάλλου να διαφεύγει της προσοχής, ότι η Άγκυρα, βάζοντας τη σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας, στις αξιώσεις της, εντάσσει στα σχολικά βιβλία από την επόμενη χρονιά τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας». Στη νέα διδακτέα ύλη οι χάρτες και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» θα διδάσκονται στο μάθημα της Γεωγραφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνεται αναφορά στη σημασία της «γαλάζιας πατρίδας», στην οποία το Αιγαίο αναφέρεται με την ονομασία… «Θάλασσα των Νήσων», και θα διερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη νέα διδακτέα ύλη γίνεται λόγος για «νομικά και γεωγραφικά δικαιώματα της Τουρκίας στις θάλασσες» και «τονίζεται το φαινόμενο του πατριωτισμού».
Πηγή: in.gr
Latest News
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου
Συρία: Μυστικές υπηρεσίες μεταξύ ναζί και Στάζι
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας συνεργάστηκαν με πρώην αξιωματούχους των ναζί, αλλά και την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζ
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Λίγα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο καιρός το Σάββατο ανά περιοχή