Η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπινγκ στην Ευρώπη εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια εξελίσσεται σε δοκιμασία της προθυμίας της Γηραιάς Ηπείρου να έρθει αντιμέτωπη με το Πεκίνο για την υποστήριξή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και για τις κινεζικές εμπορικές πολιτικές που έχουν επηρεάσει αρνητικά κρίσιμες ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν με προσοχή το Πεκίνο, μη θέλοντας να θέσουν σε κίνδυνο τους δεσμούς με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο. Όμως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Σι τη Δευτέρα στο πρώτο σκέλος του εξαήμερου ταξιδιού του, έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας ως «υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη», υπογραμμίζει η Wall Street Journal.
Σι Τζινπίνγκ: Θα αναλάβω δράση με τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία
Η Κίνα έχει χρησιμεύσει ως οικονομική σανίδα σωτηρίας για τη Ρωσία, παρέχοντας δορυφορικές εικόνες, μικροτσίπ, εξαρτήματα αεροσκαφών, εργαλειομηχανές και άλλο εξοπλισμό για να ενισχύσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Το Πεκίνο είναι επίσης μια σημαντική αγορά ρωσικών ορυκτών καυσίμων που ανθεί αυτή την στιγμή.
Οι Κινέζοι κατασκευαστές, εν τω μεταξύ, κατακλύζουν την Ευρώπη με ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακούς συλλέκτες και άλλα προϊόντα που προέρχονται από την τεράστια παραγωγή και την άτονη εγχώρια κατανάλωση. Η κινεζική οικονομία άργησε να βγει από την πανδημία και ίσως να γλυτώσει την ύφεση μέσω εξαγωγών.
Απαιτείται η ενότητα της ΕΕ
Οποιαδήποτε προσπάθεια να αντισταθεί η ΕΕ στο Πεκίνο, ωστόσο, θα απαιτήσει ενότητα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών – και η Κίνα έχει μακρά ιστορία στο «διαίρει και βασίλευε» με τους Ευρωπαίους.
Ο Μακρόν προσπαθεί να προβάλει ένα ενιαίο μέτωπο καλώντας την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πάει στο Παρίσι κατά την έναρξη των συναντήσεών του με τον Σι. Η φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε την Κίνα ότι επιδιώκει την παγκόσμια ηγεμονία και προειδοποίησε ότι οι σχέσεις της Ευρώπης με το Πεκίνο θα διαμορφωθούν από τις ενέργειές της σχετικά με την Ουκρανία.
Τον Φεβρουάριο, η ΕΕ επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς σε τρεις εταιρείες από την ηπειρωτική Κίνα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.
Η ΕΕ χρησιμοποίησε έναν νέο νόμο κατά των επιδοτήσεων για να ξεκινήσει έρευνα για εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα. Τον περασμένο μήνα, τον επικαλέστηκε για να πραγματοποιήσει επιδρομές στα γραφεία της κινεζικής εταιρείας Nuctech. Ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για υποτιθέμενη κινεζική κατασκοπεία, κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και άλλες μορφές παρέμβασης.
«Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει κάποιο βαθμό μόχλευσης με την Κίνα. Η κινεζική οικονομία είναι αδύναμη», δήλωσε στην WSJ ο Νόα Μπάρκιν, ανώτερος σύμβουλος της ερευνητικής εταιρείας Rhodium’s China Practice. «Οι Κινέζοι χρειάζονται πρόσβαση σε ευρωπαϊκές επενδύσεις, ευρωπαϊκή τεχνολογία, αλλά αυτή η μόχλευση λειτουργεί μόνο εάν η Ευρώπη είναι ενωμένη και στέλνει το ίδιο μήνυμα».
Ευρωπαϊκή διχογνωμία
Οι διαιρέσεις ανάμεσα στους ευρωπαίους έγιναν ορατές καθώς προχωρούσε η έρευνα για τα EV. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες παραμένουν βαθιά εδραιωμένες στην κινεζική αγορά και τυχόν δασμοί στις εισαγωγές EV, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα. Οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες παράγουν φθηνότερα οχήματα, από την άλλη πιέζουν για την έρευνα της ΕΕ.
Τον Ιανουάριο, η Κίνα απάντησε στην έρευνα για τα EV με την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ για το κονιάκ που εισάγεται από την ΕΕ. Το μέτρο αυτό θεωρείται ευρέως ότι στοχεύει τη Γαλλία και το κονιάκ, το εθνικό της προϊόν.
Οι ευρωπαϊκές διαιρέσεις εμφανίστηκαν πλήρως όταν ο Γερμανός Καγκελάριος πήγε στην Κίνα τον περασμένο μήνα, και δεν έκανε αναφορά για τις ευρωπαϊκές έρευνες ή τους δασμούς στο μπράντι, αλλά ούτε για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Μακρόν ζήτησε από τον Όλαφ Σολτς σε ένα πρόσφατο δείπνο να συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας με τον Σι, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος είχε άλλα σχέδια.
Φαίνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να εκφράσει τις ανησυχίες του στον Σι για κινεζικές εταιρείες που ίσως υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, ελπίζοντας επίσης να τον πείσει να βοηθήσει στην επίλυση του πολέμου.
Ο Μακρόν βλέπει μια αλλαγή να εκτυλίσσεται στους κανόνες παγκόσμιου εμπορίου καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ διοχετεύουν δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις προς εγχώριες βιομηχανίες, ενώ η Ευρώπη με τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς και οικονομικούς κανόνες της, υποεπενδύει στις βιομηχανίες της.
Διχασμός
Ωστόσο, ο Σι θα έχει πολλές ευκαιρίες να σπείρει τη διχόνοια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Στο Βελιγράδι, θα τιμήσει την 25η επέτειο από τον βομβαρδισμό της Κινεζικής Πρεσβείας στην σερβική πρωτεύουσα από το ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στην Ουγγαρία για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Ο Όρμπαν αντιτάχθηκε στις ευρωπαϊκές προσπάθειες να βοηθηθεί η Ουκρανία και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που υπέγραψε σύμβαση για την υποδομή Belt and Road της Κίνας. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα πραγματοποιεί επενδυτικά έργα αξίας άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα.
Ο Μακρόν έχει επίσης ιστορικό στο παιχνίδι με τον Σι. Πέρυσι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα, ο Γάλλος πρόεδρος εξόργισε τους συμμάχους του λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει πίσω από τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Τα σχόλια ήταν σύμφωνα με τη μακροχρόνια έκκληση του Μακρόν προς την Ευρώπη να αναπτύξει «στρατηγική αυτονομία» από τις στρατιωτικές υπερδυνάμεις, ένα δόγμα που ταιριάζει στον στόχο του Σι να μπει σφήνα μεταξύ Ουάσινγκτον και Ευρώπης.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ