Με συνέπεια υπηρετείται ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για μείωση του μεριδίου της στην προμήθεια ενέργειας, την ώρα που η επιχείρηση προελαύνει στην αγορά της Ρουμανίας στην οποία κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά λιανικής.

ΔΕΗ: «Ψηλώνει» τα EBITDA, επελαύνει στα Βαλκάνια και χτίζει σχέσεις με ΗΠΑ

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Απρίλιο, η επιχείρηση έπεσε κάτω από το όριο του 50%, στο 48,6%, πετυχαίνοντας μετά από περίπου 4 χρόνια και τη συμμόρφωση με τις επιταγές της Κομισιόν (που έχουν την… ρίζα τους στα μνημονιακά χρόνια) για μερίδιο κάτω από 50% από το 2020 και μετά.

Aξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια των μνημονιακών χρόνων, προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» σε ιδιώτες. Το σχέδιο προέβλεπε τη διάθεση μονάδων και πελατολογίου που αντιστοιχούσαν στο 1/3 του ενεργητικού της ΔΕΗ. Η τελική στόχευση και δέσμευση ήταν να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ σε ποσοστό κάτω από το 50% μέχρι το τέλος του 2020. Το σχέδιο αυτό ναυάγησε και εφαρμόστηκαν οι δημοπρασίες λιγνιτικής ισχύος (ΝΟΜΕ).

Η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ για τον Απρίλιο αποδίδεται στην αποχώρηση μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων Μέσης Τάσης.  Κερδισμένοι εμφανίζονται οι Mytilineos, Ήρων και Elpedison. Η απόφαση της ΔΕΗ να αλλάξει το μοντέλο παροχής ηλεκτρισμού στις βιομηχανίες υψηλής τάσης μέσα από τις γνωστές διακόπτοντας τη χορήγηση συμβάσεων προμήθειας οι οποίες στο παρελθόν προκαλούσαν ζημιές στις οικονομικές της επιδόσεις έφερε μεγάλες αλλαγές στα μερίδια.

Η ΔΕΗ βέβαια παραμένει κυρίαρχη σε Μέση (μεσαίες βιομηχανίες, βιοτεχνίες) και Χαμηλή Τάση (κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις) με μερίδια αγοράς 34,28% (από 38,9% τον Μάρτιο) και 63,36%, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό 20%, στην Υψηλή Τάση (μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες), στην οποία η Mytilineos κατέχει την πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 38,61%. Η εταιρεία από τις αρχές του χρόνου έχει προσθέσει στο πελατολόγιό της και την Αλουμίνιο της Ελλάδος μετά τη λήξη της σύμβασης με τη ΔΕΗ.

Το μερίδιο της Mytilineos στη Μέση Τάση για τον Απρίλιο «έπιασε» το 18,23% (από 16,53% τον Μάρτιο), προσεγγίζοντας το 20%, η Ήρων άγγιξε το 16,1% (από 15,3% τον προηγούμενο μήνα), η Elpedisοn «έγραψε» 6,10% (από 5,74% τον Μάρτιο) ενώ ακολούθησαν η NRG με 5,78%, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 3,49%, η ZeniΘ με 2,3%, η Volton με 1,18%, η Eunice με 0,2% και η ΕΛΙΝΟΙΛ με 0,19%.

H στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση στην Ρουμανία

Περίοπτη θέση στο επενδυτικό αφήγημα της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια κατέχει η Ρουμανία μετά την εξαγορά της ΕΝΕL. Η ΔΕΗ έχει καταστεί ο μεγαλύτερος προμηθευτής στη χώρα με 3 εκατ. πελάτες, κατέχει τη δεύτερη θέση στα δίκτυα διανομής και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρεύματος από ΑΠΕ με μονάδες ισχύος 597 μεγαβάτ.

Με το νέο πελατολόγιο στη Ρουμανία η ΔΕΗ ουσιαστικά ανακτά τις όποιες απώλειες μεριδίων και εσόδων που καταγράφει στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επενδύσεις της ΔΕΗ Ρουμανίας (PPC Romania) στα επόμενα τρία χρόνια θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ και θα αφορούν στην ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ 1,5 GW καθώς στην ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής.

H εξαγορά της ιταλικής ENEL στη Ρουμανία αποσκοπούσε τόσο στην ενίσχυση του στρατηγικού σχεδίου επιχειρηματικής ανάπτυξης της δημόσιας εταιρείας αλλά και στην επιδίωξη της Αθήνας να ενισχύσει το ρόλο της βαλκανικής χώρας στη νέα γεωπολιτική σκακιέρα.

Η ΔΕΗ στήνεται σε καίριο σημείο στον κάθετο ενεργειακό διάδρομο παίζοντας κομβικό ρόλο στη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από και προς τη Ρουμανία αλλά και στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω του ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ άνω του μισού Γιγαβάτ.

Ο βαλκανικός διάδρομος

Την ίδια στιγμή, οι ενεργειακοί διάδρομοι που… ηλεκτρίζονται με την αναβάθμιση των διασυνδέσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών ανοίγουν νέους ορίζοντες ανάπτυξης. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας προσδίδει πρόσθετη αξία στις χώρες, δημιουργώντας εμπορικές ευκαιρίες που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα στη Ρουμανία, την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη βαλκανική περιοχή.

Στην πρίζα η αγορά ενέργειας

Σε κάθε περίπτωση, η υποχώρηση των μεριδίων της ΔΕΗ σε Μέση και Υψηλή Τάση , η σχετική ηρεμία που επικρατεί στο ενεργειακό πεδίο με τις τιμές να καταγράφουν αξιοσημείωτη σταθερότητα πέρα από μικρά σκαμπανεβάσματα και τα χρωματιστά τιμολόγια ανοίγουν πεδίο δόξης λαμπρόν για τους παρόχους οι οποίοι ζυγίζουν στρατηγικές επιδιώκοντας την κατάκτηση μεγαλύτερου κομματιού της πίτας στην αγορά ενέργειας, με τον ανταγωνισμό το ερχόμενο διάστημα να εντείνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ