
Οι εισαγωγές ράβδων χρυσού στην Κίνα επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως αρχίζει να υποχωρεί λόγω των τιμών ρεκόρ.
Οι υπερπόντιες αγορές χρυσού μειώθηκαν σε 136 τόνους τον Απρίλιο, μια μείωση 30% από τον προηγούμενο μήνα και το χαμηλότερο νούμερο για φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία τελωνειακά στοιχεία.
Πετρέλαιο: Πτωτική τάση στις τιμές
Ενώ οι τιμές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα επιτόκια των ΗΠΑ, η πρόσφατη άνοδος στην τιμή του χρυσού προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρή κατανάλωση στην Κίνα, όπου οι επενδυτικές επιλογές είναι πιο περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Καθώς τα νοικοκυριά και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη κρίση στον τομέα των ακινήτων, τις ασταθείς χρηματιστηριακές αγορές και την αποδυνάμωση του γουάν, τα χρήματα των ενενδυτών έχουν εισρεύσει σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλέστερα, ενισχύοντας το ράλι του χρυσού στα υψηλότερα σημεία όλων των εποχών.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έδειξε επίσης «όρεξη» για αγορές χρυσού, αυξάνοντας τα αποθέματά της για 18ο συνεχόμενο μήνα, καθώς διαφοροποιεί τα αποθέματά της και αντισταθμίζει την υποτίμηση του νομίσματος, αν και ο ρυθμός αυτών των αγορών επιβραδύνθηκε και τον Απρίλιο.
Οποιαδήποτε συγκράτηση των εισαγωγών είναι πιθανό να δώσει στους «ταύρους» του χρυσού λόγους για σκέψη. Η ζήτηση από την Κίνα θα παραμείνει ισχυρή το 2024, αλλά ο τεράστιος όγκος εισαγωγών που παρατηρήθηκε κατά το πιο πρόσφατο τρίμηνο είναι πιθανό να εξομαλυνθεί, δήλωσε η Σόνι Κουμάρι, στρατηγική αναλύτρια εμπορευμάτων στην ANZ Group Holdings Ltd.
Σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός
Σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδα εκτινάχθηκε ο χρυσός, ενισχυμένος από την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική φέτος μαζί με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε έως και κατά 1,1% φτάνοντας τα 2.440,59 δολάρια και ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοημερήσιο ρεκόρ που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Οι traders ενισχύουν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού ήδη από τον Σεπτέμβριο, ένα σενάριο που θα ενίσχυε τον χρυσό καθώς δεν πληρώνει τόκους.
Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε και τα ομόλογα σημείωσαν ράλι μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό προσέφερε υποστήριξη για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο κοστολογείται σε δολάρια.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι