Πτωτικά κινούνται σήμερα Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, με τους επενδυτές να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και τα υψηλότερα επιτόκια θα συμπιέσουν τη ζήτηση των καταναλωτών και της βιομηχανίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 44 σεντς, ή 0,53%, στα 83,27 δολάρια  και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) διολίσθησε 51 σεντς, ή 0,64%, στα 79,29 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν λιγότερο από 1% τη Δευτέρα, καθώς αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναμένουν περισσότερα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

«Οι φόβοι για ασθενέστερη ζήτηση οδήγησαν σε πωλήσεις καθώς η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Fed έγινε πιο μακρινή», δήλωσε ο Toshitaka Tazawa αναλυτής, στη Fujitomi Securities.

Ο αντιπρόεδρος της Fed, Philip Jefferson, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι «μακράς διαρκείας», ενώ ο αντιπρόεδρος Michael Barr είπε ότι η περιοριστική πολιτική χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε ότι θα «χρειαστεί λίγος χρόνος» για να βεβαιωθεί η κεντρική τράπεζα ότι η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών είναι βιώσιμη.

Το νέο τοπίο μετά τον θάνατο Ραϊσί αξιολογεί ο ΟΠΕΚ

Το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού, απελευθερώνοντας κεφάλαια που θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά εμφανίστηκε ελάχιστα επηρεασμένη από την πολιτική αβεβαιότητα σε δύο μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

«Ενώ υπήρξε μια άνοδος λόγω κάποιας αβεβαιότητας στο Ιράν, οι τιμές έκτοτε περιόρισαν τα κέρδη, καθώς οι επενδυτές τιμολογούν το status quo όσον αφορά τις πολιτικές προς το παρόν και ότι οποιαδήποτε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση παραμένει εκτός τραπεζιού», ανέφερε σε email του προς το Reuters, ο στρατηγικός αναλυτής της IG, Yeap Jun Rong.

«Ο θάνατος του Ιρανού Προέδρου και το θέμα υγείας του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα την αγορά, καθώς δεν είναι σαφές εάν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ενεργειακή πολιτική», δήλωσε ο Tazawa της Fujitomi.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προσφορά από τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος αναμένεται να συνεδριάσει την 1η Ιουνίου για να καθορίσει την πολιτική παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα παραταθούν οι εθελοντικές περικοπές 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως ορισμένων μελών.

«Οι τιμές παραμένουν σε αναμονή για έναν καταλύτη που θα οδηγήσει σε μια διάσπαση του τρέχοντος εύρους, με τα μάτια ακόμα στραμμένα σε οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις, μαζί με τα δεδομένα για τα αποθέματα πετρελαίου αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Yeap.

Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να επεκτείνει ορισμένες εθελοντικές περικοπές της παραγωγής , εάν η ζήτηση δεν αυξηθεί, ανέφεραν στο Reuters άτομα με γνώση του θέματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities