Αδύναμος ήταν σήμερα ο FTSE 100, την ώρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν σταθερά ανοδικά, καθώς επηρεάστηκε από τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,06%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,37% στις 8.339 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,03% στις 18.686 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,13% στις 8.102 μονάδες.

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης – «Τσίμπησε» το ελληνικό 10ετές

Υπό πίεση σήμερα και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς η βρετανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου National Grid σημείωσε πτώση 11% μετά την ανακοίνωση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 60 δισ. στερλινών, το οποίο δεν ικανοποίησε την αγορά.

Την ίδια ώρα, η επιφυλακτικότητα στο Λονδίνο είναι έκδηλη, καθώς ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στις 4 Ιουλίου, δίνοντας τέλος σε μήνες εικασιών σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής εθνικών εκλογών. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να χάσει από το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους όμως, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Isabel Schnabel δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι εάν τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαιώσουν τις προοπτικές της τράπεζας, «είναι πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο», δίνοντας στηρίξεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες.

“Βλέπουμε αυτή τη στιγμή μια ελαφρά ανάκαμψη της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί. Επομένως, υπάρχει λόγος να ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών χωρίς να βιώσουμε ύφεση”, είπε.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη συνέχισε να επεκτείνεται τον Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB). Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) έφτασε σε υψηλό 12 μηνών και διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες τον Μάιο, από 51,7 τον Απρίλιο.

Ο δείκτης υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Απρίλιο στις 53,3 μονάδες, ενώ ο PMI της μεταποίησης εκτινάχθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών, διαμορφωμένος στο 47,4, από 45,7 τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, αυξημένη ήταν και η δραστηριότητα στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα τον Μάιο, με τον Flash Composite PMI Output να κινείται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, στις 52,2 και σε υψηλό 12 μηνών.

Αναχαίτισε τους πωλητές του ΧΑ ο όμιλος Viochalco

Αφού άλλαξε πάνω από οκτώ φορές πρόσημο, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με μικρά κέρδη, παραμένοντας στη ζώνη της στήριξής του, εν μέσω μοιρασμένου ταμπλό και επιφυλακτικών κινήσεων και από τα δύο «στρατόπεδα».

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 1.481,65 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.476,55 μονάδων (-0,24%) και 1.486,60 μονάδων (+0,44%). Ο τζίρος ανήλθε στα 99,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 776,3 χιλ. τεμάχια αξίας 4,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,01% στις 3.589,74 μονάδες, ενώ στο -0,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.379,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 1.306,48 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Όλο το ΧΑ περιμένει την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές

Mετά και την «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο, ένα άλλο στοίχημα πλέον βρίσκεται στην ατζέντα όλων των εμπλεκομένων με τη Λ. Αθηνών