Μπορεί να χρειάζεται καιρός ακόμη μέχρι να αποφασιστεί το ποιοι θα είναι οι επόμενοι Ευρωπαίοι πολιτικοί που θα απαρτίσουν την επόμενη Κομισιόν, όμως οι διαπραγματεύσεις για το ποιος θα πάρει τι βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Κάθε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ παίρνει μια θέση Επιτρόπου στην άκρως πολιτική μετεκλογική διαδικασία, αλλά θα δοθεί μάχη με νύχια και με δόντια για το ποιος θα πάρει τι. Το εμπόριο και ο ανταγωνισμός είναι τα χαρτοφυλάκια που έχουν πραγματική ισχύ. Αντίθετα, εκείνα που αφορούν τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και την πολυγλωσσία είναι το «φιλί του θανάτου», σχολιάζει το Politico.

Ταμεία Συνοχής και ΚΑΠ στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, λέει η φον ντερ Λάιεν

Τα διακυβεύματα είναι υψηλά, καθώς θα αποφασιστεί ποια χώρα θα πάρει τη θέση του πανίσχυρου επιτρόπου Εμπορίου και θα επιβλέπει τον επικείμενο εμπορικό πόλεμο της ΕΕ με την Κίνα, αλλά και ποιος θα αναλάβει να «αστυνομεύσει» τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Google ως ο επόμενος επικεφαλής της Ευρώπης για τον ανταγωνισμό. Την ίδια ώρα η Πολωνία «καλοβλέπει» το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Άμυνας, το οποίο πιθανότατα θα δημιουργηθεί στην επόμενη θητεία της Επιτροπής.

Την τελευταία φορά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε από κάθε χώρα να προτείνει δύο υποψηφίους, έναν άνδρα και μια γυναίκα. Εάν επιστρέψει για δεύτερη θητεία (κάτι πολύ πιθανό), τότε μπορούμε να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο.

Το Politico σε δημοσίευμά του παρουσιάζει τα πιθανότερα ονόματα που θα προτείνει η κάθε χώρα μαζί με τις επιθυμητές θέσεις για την κάθε χώρα.

Ελλάδα

Τα ονόματα που ακούγονται: Μαργαρίτης Σχοινάς (Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Νίκη Κεραμέως (υπουργός Εσωτερικών) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σταύρος Παπασταύρου (πρώην υπουργός Επικρατείας) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Γεώργιος Γεραπετρίτης (υπουργός Εξωτερικών) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Ο Μαργαρίτης Σχοινάς (Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Μετανάστευση, άμυνα.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Τι ακούγεται: Οι πιθανότητες είναι μεγάλες ο Μητσοτάκης να αποφασίσει να κρατήσει τον Σχοινά στις Βρυξέλλες για δεύτερη θητεία, ειδικά αν παραμείνει και η von den Leyen.

Αυστρία

Το όνομα που ακούγεται: Karoline Edtstadler (υπουργός της ΕΕ) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Johannes Hahn (Προϋπολογισμός).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Διεύρυνση.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: O Καγκελάριος Karl Nehammer — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Βέλγιο

Τα ονόματα που ακούγονται: Alexander De Croo (σημερινός πρωθυπουργός) — Φιλελεύθεροι. Elio Di Rupo (υπουργός-πρόεδρος της Βαλλονίας) — Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Paul Magnette (πρόεδρος του Γαλλοφωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος) — Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Frank Vandenbroucke (υπουργός Υγείας) — Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Sophie Wilmès (βουλευτής) — Φιλελεύθεροι.

Προειδοποίηση: Οι εκλογές στο Βέλγιο στις 9 Ιουνίου και η πολιτική αβεβαιότητα που αναμένεται στη συνέχεια καθιστούν δύσκολο να προβλεφθεί ποιο κόμμα θα είναι σε θέση να ορίσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο της χώρας.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Didier Reynders (Δικαιοσύνη).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Αδιευκρίνιστο, καθώς εξαρτάται από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Θεωρητικά, ο απερχόμενος πρωθυπουργός De Croo (Φιλελεύθεροι), αλλά τα κόμματα που θα κερδίσουν τις βελγικές εκλογές θα θέλουν να έχουν λόγο, καθώς η υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συνήθως μέρος των διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό.

Βουλγαρία

Τα ονόματα που ακούγονται: Η Βουλγαρία διεξάγει βουλευτικές εκλογές στις 9 Ιουνίου, την ίδια ημέρα με τις ευρωπαϊκές εκλογές, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προβλεφθεί ποιος θα είναι υποψήφιος. Αυτη που θα πρέπει να μπει στο ραντάρ είναι η ευρωβουλευτής Eva Maydell, ειδική στις ψηφιακές υποθέσεις και την τεχνητή νοημοσύνη, από το κόμμα GERB, το οποίο αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Iliana Ivanova (Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμός, Εκπαίδευση και Νεολαία).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Ασαφές.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο νέος Βούλγαρος πρωθυπουργός που θα αποφασιστεί μετά τις εκλογές.

Κροατία

Το όνομα που ακούγεται: Dubravka Šuica (Επίτροπος Δημοκρατίας και Δημογραφικού) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Μικρές πιθανότητες να προταθεί: Andrej Plenković (πρωθυπουργός) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο Plenković θα μπορούσε να εμφανιστεί ως εναλλακτική λύση στη φον ντερ Λάιεν εάν αποτύχει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, αλλά είναι απίθανο να έρθει στις Βρυξέλλες για ένα «κανονικό» χαρτοφυλάκιο.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Dubravka Šuica (Δημοκρατία και Δημογραφία).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Ασαφές.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο πρωθυπουργός Andrej Plenković — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Κύπρος

Τα ονόματα που ακούγονται: Στέλλα Κυριακίδου (Επίτροπος για την Υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Χάρης Γεωργιάδης (πρώην υπουργός Οικονομικών) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Γιώργος Λακκοτρύπης (πρώην υπουργός Ενέργειας) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Κωνσταντίνος Κόμπος (υπουργός Εξωτερικών) — ανεξάρτητος

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Στέλλα Κυριακίδου (Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Πιθανώς και πάλι Yγεία. Το κυπριακό ναυτιλιακό λόμπι πιέζει για το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Τι ακούγεται: Επί μήνες, η προσδοκία ήταν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα αντικαταστήσει την Κυριακίδου ως Κύπριος Επίτροπος. Στις Βρυξέλλες το ιστορικό της στην καλύτερη περίπτωση θεωρήθηκε μικτό. Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, αυξάνονται οι πιθανότητες να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, καθώς θα ήταν πιο δύσκολο να εξισορροπηθεί η «γκρίνια» άλλων υποψηφίων.

Τσεχία

Τα ονόματα που ακούγονται: Danuše Nerudová (πρώην υποψήφιος πρόεδρος) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Marcel Kolaja (βουλευτής του Τσεχικού Πειρατικού Κόμματος) — Οι Πράσινοι/EFA. Marek Mora (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών).

Μεγάλες πιθανότητες να προταθεί: Ο υπουργός Εμπορίου Jozef Síkela δεν είναι πρωτάρης στους κύκλους της ΕΕ. Διαδραμάτισε βασικό ρόλο στον συντονισμό της απάντησης της Ευρώπης στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Věra Jourová (Αντιπρόεδρος, Αξίες και Διαφάνεια).

Τι ακούγεται: Σύμφωνα με μια ανεπίσημη συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό, το δικαίωμα του διορισμού του επόμενου επιτρόπου θα πρέπει να έχουν οι εταίροι του συνασπισμού STAN, που θέλουν τον Danuše Nerudová για το οικονομικό χαρτοφυλάκιο, ή στους Πειρατές, που θα ήθελαν να δουν τον Kolaja ως επίτροπο εσωτερικής αγοράς. Όμως ο Πρωθυπουργός Petr Fiala έχει τον τελευταίο λόγο για την υποψηφιότητα και ωθεί τον Síkela και τον Mora.

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Ενέργεια, οικονομία, εσωτερική αγορά και άμυνα.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο Πρωθυπουργός Petr Fiala — Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές.

Δανία

Τα ονόματα που ακούγονται: Dan Jørgensen (Υπουργός Παγκόσμιας Πολιτικής και Ανάπτυξης για το Κλίμα), Morten Bødskov (Υπουργός Επιχειρήσεων)  — και οι δύο προέρχονται από το Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Margrethe Vestager (Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, Ανταγωνισμός).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής Margrethe Vestager γνωρίζει ότι οι πιθανότητές της για τρίτη θητεία στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ είναι ελάχιστες. «Οι πιθανότητες να γίνω επίτροπος δεν είναι τόσο μεγάλες», είπε στο κανάλι TV2 της Δανίας. Η κυβέρνηση της Δανίας δεν την έχει υποστηρίξει -και κανέναν υποψήφιο μέχρι στιγμής- για άλλη μια θητεία, παρόλο που έχει διακηρύξει την πιθανότητα να είναι ξανά υποψήφια.

Με την Vestager να αναμένεται να φύγει, οι Δανοί μπορεί να δυσκολευτούν να αποκτήσουν κάτι τόσο «ζουμερό» όσο το τωρινό της χαρτοφυλάκιο, έτσι όσοι έχουν βάλει στο μάτι υψηλές θέσεις όπως το εμπόριο μπορεί να απογοητευτούν.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Η Mette Frederiksen (Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών) ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Δραστηριοποιήθηκε έντονα σε ζητήματα εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ίδια θεωρείται πιθανή πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εσθονία

Τα ονόματα που ακούγονται: Kaja Kallas (πρωθυπουργός) — Φιλελεύθεροι.

Μικρές πιθανότητες να προταθεί: Ο Urmas Paet (Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, ευρωβουλευτής) — Φιλελεύθεροι.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Kadri Simson (Energy) — Φιλελεύθεροι.

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Το όνομα της Kallas κυκλοφορεί ευρέως ως η επόμενος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ισορροπία άλλων κορυφαίων θέσεων.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Η πρωθυπουργός Kaja Kallas — Φιλελεύθεροι.

Φινλανδία

Τα ονόματα που ακούγονται: Henna Virkkunen, ευρωβουλευτής από το 2014, δρομέας υπερμαραθωνίου και λάτρης των αλόγων από το κυβερνών κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

Δύσκολο να προταθεί: Elina Valtonen, υπουργός Εξωτερικών, από το ίδιο κόμμα.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Jutta Urpilainen (Διεθνείς Συνεργασίες).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο στο POLITICO τον Μάρτιο. Επίσης: ασφάλεια και άμυνα, διεύρυνση, κυκλική οικονομία και καθαρή μετάβαση.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Petri Orpo (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), που κυβερνά με το ακροδεξιό κόμμα των Φινλανδών (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές).

Τι ακούγεται: H Virkkunen είπε στο POLITICO: «Είναι πολύ νωρίς για εικασίες, αλλά φυσικά είναι πολύ σημαντική δουλειά να είσαι Επίτροπος και είμαι πρόθυμη να το σκεφτώ μετά τις εκλογές, εάν ο πρωθυπουργός Orpo το προτείνει». Ακούγεται επίσης ότι το Orpo θέλει να προτείνει μόνο κάποιον που θα είναι υποψήφιος για ευρωβουλευτής.

Γαλλία

Τα ονόματα που ακούγονται: Thierry Breton (επίτροπος για την εσωτερική αγορά) — Φιλελεύθεροι, Bruno Le Maire (υπουργός Οικονομικών) — Φιλελεύθεροι.

Δύσκολο να προταθεί: Elisabeth Borne (Γαλλίδα βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός).

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Thierry Breton (Εσωτερική Αγορά).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Ως μέρος της μεγάλης του ώθησης για στρατηγική αυτονομία, το Παρίσι κοιτάζει το στολίδι της επόμενης Επιτροπής: μια ισχυρή θέση οικονομικής/βιομηχανικής πολιτικής, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πολιτική ανταγωνισμού, με αιχμή του δόρατος τη νέα εστίαση του μπλοκ στην ανταγωνιστικότητα.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron — Φιλελεύθεροι.

Τι ακούγεται: Ο Breton είναι υποψήφιος, αλλά με δεδομένες τις επιθέσεις που δέχθηκε ως προηγούμενος επικεφαλής της παραπαίουσας γαλλικής εταιρείας Atos, ο Μακρόν μπορεί να αναζητά εναλλακτικές. Μία επιλογή; Ο υπουργός Οικονομικών Le Maire, ο οποίος είπε όμως ότι δεν ενδιαφέρεται για τον ρόλο (αν και μια άρνηση ειδικά τόσο νωρίς αποτελεί συνήθης πρακτική στους πολιτικούς κύκλους).

Γερμανία

Το όνομα που ακούγεται: Ursula von der Leyen (πρόεδρος της Επιτροπής) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Μεγάλες πιθανότητες να προταθεί: Τι θα συμβεί εάν οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίσουν ότι δεν θέλουν μια δεύτερη θητεία της Von der Leyen ή εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν την υποστηρίξει; Το όνομα που προτείνει ως αντικταστάτρια το Politico είναι αυτό της Annalena Baerbock.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Ursula Von der Leyen (Πρόεδρος).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Ουγγαρία

Τα ονόματα που ακούγονται: Olivér Várhelyi (επίτροπος για τη γειτονιά και τη διεύρυνση), Enikő Győri (βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Δύσκολο να προταθεί: Ο Győri, θα μπορούσε να είναι μια λογική επιλογή καθώς η Ουγγαρία ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία τον Ιούλιο. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρώτη Προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2011, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Ήταν επίσης πρέσβης στη Ρώμη και τη Μαδρίτη και μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Ο Olivér Várhelyi (Γειτονία και Διεύρυνση), γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με τη Σερβία και τον χαρακτηρισμό του για τους ευρωβουλευτές ως «ηλίθιους».

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Διεύρυνση.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban, ο οποίος επί του παρόντος δεν έχει καμία πολιτική ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή σκηνή, έχοντας αποχωρήσει από το ΕΛΚ σε μια διαμάχη για το κράτος δικαίου το 2021.

Τι ακούγεται: Το 2019, ο Orbán δεν κατάφερε να πραγματώσει την πρώτη του επιλογή για Επίτροπο, τον László Trócsányi, καθώς απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο. Θα ήθελε να ρισκάρει κάτι αντίστοιχο ξανά;

Ιρλανδία

Τα ονόματα που ακούγονται: Michael McGrath (πρώην υπουργός Οικονομικών) — Φιλελεύθεροι

Μεγάλες πιθανότητες να προταθεί: Micheál Martin, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και πρώην Πρωθυπουργός  — Φιλελεύθεροι. Charlie McConalogue, υπουργός Γεωργίας — Φιλελεύθεροι.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Mairead McGuinness (Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ένωση κεφαλαιαγορών).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Η ιρλανδική κυβέρνηση συνασπισμού.

Ιταλία

Τα ονόματα που ακούγονται: Raffaele Fitto (υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) — Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές. Francesco Lollobrigida (υπουργός Γεωργίας) — Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές. Antonio Tajani — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Adolfo Urso (υπουργός οικονομικής ανάπτυξης) — Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές. Guido Crosetto (υπουργός Άμυνας) — Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές.

Μεγάλες πιθανότητες να προταθεί: Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Mario Draghi αναφέρεται συχνά για κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη, αλλά είναι απίθανο να είναι διατεθειμένος να είναι «απλώς» ένας Ευρωπαίος επίτροπος.

Ποιος έχει τώρα τη θέση: Paolo Gentiloni (Οικονομία).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Ένα μεγάλο οικονομικό χαρτοφυλάκιο, που θα είχε νόημα και για τον Fitto.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni — Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές.

Λετονία

Το όνομα που ακούγεται: Valdis Dombrovskis (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Valdis Dombrovskis (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Εμπόριο).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Ο Ντομπρόβσκις έχει ήδη μεγάλο χαρτοφυλάκιο και πολύ καλές σχέσεις με την von der Leyen. Ένα άλλο χαρτοφυλάκιο εσωτερικής αγοράς θα μπορούσε να είναι μια επιλογή ή ενδεχομένως κάτι που σχετίζεται με την Ουκρανία.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Η πρωθυπουργός της Λετονίας Evika Siliņa — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Λιθουανία

Το όνομα που ακούγεται: Gabrielius Landsbergis (υπουργός Εξωτερικών) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Virginijus Sinkevičius (Περιβάλλον, Ωκεανοί και Αλιεία).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: O Landsbergis εξετάζει ένα χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική.

Ποιος υποβάλλει την υποψηφιότητα: Η κυβέρνηση υποβάλλει υποψηφιότητα, με τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου και του προέδρου της Λιθουανίας Gitanas Nausėda — ανεξάρτητος.

Λουξεμβούργο

Το όνομα που ακούγεται: Christophe Hansen (βουλευτής) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Nicolas Schmit (επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων) — Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Μεγάλες πιθανότητες να προταθεί: Τα κόμματα του συνασπισμού του Λουξεμβούργου συμφώνησαν να στείλουν τον Hansen στις Βρυξέλλες ως επόμενο επίτροπό τους. Ωστόσο, εάν η von der Leyen θα προτιμούσε να παραμείνει ο Σμιτ, θα μπορούσε ενδεχομένως να πείσει τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Luc Frieden.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Nicolas Schmit (Εργασία και Κοινωνικά Δικαιώματα).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι το κλειδί για το Λουξεμβούργο. Ο Χάνσεν έχει πιο οικονομικό προφίλ, ενώ τα κοινωνικά θέματα είναι πιο σημαντικά για τον Σμιτ.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: O Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Luc Frieden — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Μάλτα

Το όνομα που ακούγεται: Miriam Dalli (βουλευτής) — Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Δύσκολο να προταθεί: Ο Chris Fearne παραιτήθηκε από την κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα, τερματίζοντας μια υποψηφιότητά του για τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο της χώρας, αφού ένα δικαστικό έγγραφο αποκάλυψε ότι θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για απάτη και υπεξαίρεση.

Ποια έχει τη θέση τώρα: Helena Dalli (Ισότητα).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Ασαφές.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Robert Abela — Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ολλανδία

Το όνομα που ακούγεται: Wopke Hoekstra (επίτροπος για το κλίμα) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Wopke Hoekstra.

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Ασαφές, λόγω των συνεχιζόμενων πολιτικών διαπραγματεύσεων στην Ολλανδία. Η θέση του επιτρόπου εξαρτάται επίσης εν μέρει από το αν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναλάβει την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο επερχόμενος ολλανδικός δεξιός συνασπισμός και ο πρωθυπουργός του, ο οποίος δεν έχει ακόμη οριστεί. Η νέα κυβέρνηση είναι ένας συνασπισμός μεταξύ του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Geert Wilders μαζί με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), το δεξιό λαϊκιστικό Κίνημα Αγρότη-Πολίτη (BBB) και το κεντρώο Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC). Το κόμμα του Hoekstra δεν είναι πλέον μέρος του συνασπισμού, κάτι που θα τον δυσκολέψει ενδεχομένως να παραμείνει στη θέση του, εκτός και αν τα κόμματα δεν μπορέσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση.

Πολωνία

Το όνομα που ακούγεται: Radosław Sikorski (υπουργός Εξωτερικών) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Janusz Wojciechowski (Γεωργία).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Ο Sikorski αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φοβορί για ένα πιθανό μελλοντικό χαρτοφυλάκιο άμυνας. Το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης θα μπορούσε επίσης να έχει νόημα για την Πολωνία, δεδομένης της αυξημένης σημασίας του στην επόμενη Επιτροπή και της υποστήριξης της Πολωνίας για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι σε καλή θέση να ζητήσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο, δεδομένου του μεγέθους της χώρας του και της υποστήριξής του προς την von der Leyen.

Πορτογαλία

Τα ονόματα που ακούγονται: Miguel Poiares Maduro, πρώην υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης και Maria Luísa Albuquerque, πρώην υπουργός Οικονομικών. Και οι δύο συνδέονται με το κεντροδεξιό PSD, το οποίο είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μεγάλες πιθανότητες να προταθεί: Ο πρώην ευρωβουλευτής Paulo Rangel θεωρούταν επίσης υποψήφιος, αλλά τώρα έγινε υπουργός Εξωτερικών στη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση. Ο δήμαρχος του Πόρτο, Rui Moreira, ένας ανεξάρτητος, αποτελεί μια ακόμη μικρή πιθανότητα.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Elisa Ferreira (Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις)

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Αδιευκρίνιστο, αλλά κάποιοι νοσταλγούν τον Carlos Moedas, ο οποίος κατείχε το χαρτοφυλάκιο έρευνας.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Luís Montenegro από το Κοινωνικό Δημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος ηγείται ενός συνασπισμού μειοψηφίας.

Ρουμανία

Το όνομα που ακούγεται: Klaus Iohannis (πρόεδρος) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Μεγάλες πιθανότητες να προταθεί: Με τη δεύτερη θητεία του να λήγει τον Δεκέμβριο, ο Ιohannis αναζητά μια υψηλόβαθμη διεθνή θέση, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα συμβιβαζόταν με μια «απλή» θέση επιτρόπου.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Adina-Ioana Vălean (Μεταφορές).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Ασαφές. Η θέση Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να είναι μια επιλογή.

Ποιος υποβάλλει την υποψηφιότητα: Πρόεδρος Klaus Iohannis — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Σλοβάκια

Το όνομα που ακούγεται: Maroš Šefčovič (πρώτος αντιπρόεδρος, Διοργανικές Σχέσεις και Προοπτική Διερεύνησης) — Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Θα ήταν η προφανής επιλογή για να εγγυηθεί ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο.

Δύσκολο να προταθεί: Ο Miroslav Lajčák, ένας διπλωμάτης που είναι επί του παρόντος ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Šefčovič (Διοργανικές Σχέσεις και Προοπτική Διερεύνησης).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Δεν είναι σαφές σε τι θα μπορούσε να στοχεύσει η Σλοβακία.

Ποιος προτείνει την υποψήφιοτητα: Ο πρωθυπουργός Robert Fico ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, αφότου ο Fico επέζησε από την απόπειρα δολοφονίας της 15ης Μαΐου, η προεκλογική εκστρατεία στην ΕΕ τέθηκε σε αναμονή, επομένως η επόμενη επιλογή της Σλοβακίας για την Κομισιόν δεν είναι κάτι που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Σλοβενία

Το όνομα που ακούγεται: Tomaž Vesel, πρώην πρόεδρος του σλοβενικού ελεγκτικού δικαστηρίου και σύμμαχος του πρωθυπουργού Robert Golob — Φιλελεύθεροι.

Δύσκολο να προταθεί: Κανείς άλλος δεν ακούγεται.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Janez Lenarčič (Διαχείριση Κρίσεων).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Δημοκρατία, οικονομία ή ανταγωνισμός.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο πρωθυπουργός Robert Golob (Φιλελεύθεροι) έχει ήδη κατονομάσει δημοσίως τον Vesel ως την επιθυμητή επιλογή του και οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν φαίνεται να είναι αντίθετοι.

Τι ακούγεται: Ο Golob ίσως χρειαστεί να παρουσιάσει και μια γυναίκα υποψήφια.

Ισπανία

Το όνομα που ακούγεται: Teresa Ribera, υπουργός οικολογικής μετάβασης και αναπληρώτρια πρωθυπουργός στην κυβέρνηση της Ισπανίας για ένα διάστημα υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών. Επίσης, είναι επικεφαλής υποψήφια για τις εκλογές στην ΕΕ — Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Δύσκολο να προταθεί: Δεν υπάρχει.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Josep Borrell (Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Πράσινη Συμφωνία, κλίμα, ενέργεια.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez — Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Τι ακούγεται: Η Ribera μπορεί να είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά έχει επιτεθεί στην κληρονομιά της Πράσινης Συμφωνίας της von der Leyen και την πολιτική στροφή της προς τα δεξιά, κάτι που «δείχνει» ότι ενδιαφέρεται για μια θέση στην Κομισιόν.

Σουηδία

Το όνομα που ακούγεται: Jessika Roswall (υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) — Φιλελεύθεροι, Carl Bildt (πρώην πρωθυπουργός) — Φιλελεύθεροι, Tomas Tobé — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ποιος έχει τη θέση τώρα: Ylva Johansson (Εσωτερικές Υποθέσεις).

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Ασαφές.

Ποιος προτείνει την υποψηφιότητα: Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson — Φιλελεύθεροι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μελόνι: Χωρίς εμπλοκή των χωρών της ΕΕ το δάνειο της Ουκρανίας από τη G7
Επικαιρότητα |

Μελόνι: Χωρίς εμπλοκή των χωρών της ΕΕ το δάνειο της Ουκρανίας από τη G7

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι το δάνειο των περίπου 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία έχει ήδη ανακοινωθεί και θα διατεθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, αλλά και την Ιαπωνία