Τον δρόμο για την πιθανή έναρξη οκτώ διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων που συνδέονται με το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο άνοιξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, μετά την έγκριση των πρώτων ETFs bitcoin από τη ρυθμιστική αρχή νωρίτερα φέτος.

Η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε την Πέμπτη αλλαγές κανόνων για την υποστήριξη των ETF που επενδύουν στο ether, το εγγενές κρυπτονόμισμα της αλυσίδας μπλοκ ethereum, για διάφορους ομίλους, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Fidelity, Invesco και Ark Invest. Θα χρειαστεί ένας δεύτερος γύρος εγκρίσεων προτού τα προϊόντα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times

Η γενικευμένη αναμονή των εγκρίσεων έχει εκτινάξει την τιμή του ether πάνω από 20% από τη Δευτέρα και πάνω από 60% από την αρχή του έτους.

Crypto: Το πρώτο ψηφιακό ριφιφί- Κλοπή 25 εκατ. δολαρίων σε 12 δευτερόλεπτα

Η αλλαγή

Πρόκειται για μια σημαντική ρυθμιστική αλλαγή για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) μετά από μήνες σιωπής επί του θέματος.

Τη Δευτέρα η SEC έδωσε ξαφνικά πληροφορίες στους εκδότες και τα χρηματιστήρια σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις, προκαλώντας έναν καταιγισμό εγγράφων και αναθεωρήσεων.

Τη Δευτέρα η SEC έδωσε ξαφνικά πληροφορίες στους εκδότες και τα χρηματιστήρια σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις, προκαλώντας έναν καταιγισμό εγγράφων και αναθεωρήσεων. Η SEC αντιμετώπιζε την Πέμπτη και την Παρασκευή προθεσμίες για να απαντήσει στις αιτήσεις ETF ether της VanEck και της Ark, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την παροχή πρόσβασης στο Ethereum μέσω της δομής ETF, η οποία θα προσφέρει στους Αμερικανούς επενδυτές ευκολότερη πρόσβαση, υψηλότερη προστασία και διασφαλίσεις», ανέφεραν η Invesco και η Galaxy, ένας όμιλος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, σε δήλωσή τους το βράδυ της Πέμπτης. «Ελπίζουμε ότι αυτή η έγκριση υποδηλώνει την προθυμία της SEC να εγκρίνει την έναρξη παοδοχής των προϊόντων αυτών».

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς είχαμε παραιτηθεί από μια απόφαση απόρριψης που θα ερχόταν», δήλωσε η Katherine Dowling, γενική σύμβουλος της Bitwise Asset Management, ενός από τους 11 εκδότες ETF bitcoin στις ΗΠΑ, η οποία έχει καταθέσει αίτηση για την έναρξη ενός ETF αιθέρα.

Ο δεύτερος γύρος

Δεν είναι σαφές εάν και πότε η SEC θα χορηγήσει τον δεύτερο γύρο εγκρίσεων που απαιτούνται για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα.

Ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ εξήγησε το πρωί της Πέμπτης την επιφυλακτικότητά του να επιτρέψει την κυκλοφορία επενδυτικών προϊόντων κρυπτονομισμάτων στην αγορά των ΗΠΑ σε συνέδριο του Ινστιτούτου Επενδυτικών Εταιρειών. Αναφέρθηκε στις αναρίθμητες υποθέσεις απάτης που έχουν επηρεάσει τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, όπως αυτή του ιδρυτή της FTX Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος τον Μάρτιο καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης σε σχέση με τα δισεκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του.

Διαμάχη

«Καταλήγει στην ανεξέλεγκτη μη συμμόρφωση με το αμερικανικό δίκαιο», δήλωσε ο Gensler στον διευθύνοντα σύμβουλο του ICI Eric Pan, προσθέτοντας «Καταλήγει στις απάτες και τις απάτες. Πρόκειται για έναν τομέα όπου ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη του χώρου είτε βρίσκονται τώρα στη φυλακή, είτε περιμένουν φυλάκιση, είτε περιμένουν έκδοση».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχασε πέρυσι μια δικαστική διαμάχη με την Grayscale Investments σχετικά με την προσπάθεια του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων να μετατρέψει τη ναυαρχίδα του bitcoin trust σε ETF. Μετά την απόφαση αυτή, η ρυθμιστική αρχή – με εμφανή απροθυμία – ενέκρινε το προϊόν bitcoin της Grayscale και 10 άλλα νέα ETF που εγκαινιάστηκαν νωρίτερα φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News