
Έξι χώρες του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα «τείχος από drones» για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση των συνόρων τους με τη Ρωσία, καθώς θεωρούν ότι απειλούνται τα σύνορά τους από τη Μόσχα και εκτιμούν ότι δεν θα διστάσει να στοχοποιήσει και αυτές μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Υπουργοί από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τα τρία κράτη της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία) δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι συζήτησαν τη δημιουργία ενός συντονισμένου συστήματος drones κατά μήκος των συνόρων τους με τη Ρωσία για να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο και περαιτέρω προκλήσεις και να βοηθήσουν στην άμυνά τους.
«Αυτό είναι ένα εντελώς νέο πράγμα – ένα τείχος drone που εκτείνεται από τη Νορβηγία μέχρι την Πολωνία – και ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε drones και άλλες τεχνολογίες για την προστασία των συνόρων μας. . . ενάντια στις προκλήσεις από μη φιλικές χώρες και για την πρόληψη του λαθρεμπορίου», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Agnė Bilotaitė στη Baltic News Service.
Και οι έξι χώρες έχουν αντιμετωπίσει τις λεγόμενες υβριδικές επιθέσεις —μη στρατιωτικά μέτρα που τείνουν να έχουν ένα στοιχείο απειλής— από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες και χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο χωρίς έγγραφα από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που στέλνονται προς τα σύνορά τους.
Η Mari Rantanen, υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Yle ότι το σχέδιο για το τείχος των drones θα «βελτιωθεί με τον καιρό» και θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπεράσπιση των συνόρων μήκους 1.340 χιλιομέτρων της σκανδιναβικής χώρας με τη Ρωσία.
Λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας του τείχους drones δεν δόθηκαν. Ο Bilotaitė είπε ότι κάθε χώρα έπρεπε να κάνει την «δουλειά» της και πρότεινε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και κονδύλια της ΕΕ.
Προειδοποιήσεις
Τα κράτη της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις για τις προθέσεις της Ρωσίας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και την επακόλουθη μετακίνηση της οικονομίας της σε πολεμική βάση.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα στον ιστότοπό του προσχέδιο πρότασης σχετικά με τη μονομερή επέκταση των θαλάσσιων συνόρων του με τη Λιθουανία και τη Φινλανδία, πριν διαγράψει το σχέδιο.
Μια μέρα αργότερα, οι Ρώσοι συνοριοφύλακες αφαίρεσαν 25 σημαδούρες από τα ύδατα της Εσθονίας που σηματοδοτούσαν τα σύνορα, προκαλώντας οργή και μηνύματα υποστήριξης προς το Ταλίν από το ΝΑΤΟ και ορισμένα κράτη μέλη του.
Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να «δοκιμάσει» τα σύνορα του Συμφώνου μέσα στα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποκαλύψει μια σειρά από εικαζόμενες επιχειρήσεις δολιοφθοράς στο έδαφός τους.
Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει τονίσει τη σημασία των drones, με τις δύο πλευρές να τα χρησιμοποιούν σε επιθέσεις. Αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ αντέδρασαν δημιουργώντας ή εντείνοντας τις μονάδες πολέμου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οι έξι χώρες του ΝΑΤΟ συζήτησαν επίσης σχέδια στη συνάντησή τους σχετικά με την εκκένωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού τους σε περίπτωση σύγκρουσης. Φινλανδοί αξιωματούχοι, για παράδειγμα, εξέφρασαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει κρατήσει τον άμαχο πληθυσμό της μέσα ή κοντά στην πρώτη γραμμή, λέγοντας ότι τα αμυντικά σχέδια της σκανδιναβικής χώρας περιλαμβάνουν την εκκένωση των συνοριακών πληθυσμών.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια