Αλλαγές στον τρόπο που χειρίζεται την οικονομική της πολιτική φαίνεται να φέρνει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθότι η απώλεια των 13 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε 12 μήνες είναι ηχηρή. Άλλωστε, το βασικό νόημα της πρώτης χθεσινής τοποθέτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν στη λογική του ότι έλαβε το μήνυμα και θα προχωρήσει σε αλλαγές. Το δίχως άλλο οι αλλαγές σχετίζονται με την ελληνική οικονομία, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος αποτύπωναν τη δυσαρέσκεια των πολιτών σε σχέση με την ακρίβεια.
Η δημοσιονομική χαλαρότητα της μεταπανδημικής περιόδου έχει ολοκληρωθεί ανεπιστρεπτί σε ευρωπαϊκό και προφανώς σε ελληνικό επίπεδο. Εάν η καλή πορεία του τουρισμού σε συνδυασμό με την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού (λόγω ακρίβειας) το επιτρέψει, τότε ίσως προκύψουν κάποιες παρεμβάσεις για το πολίτες, ενόψει και της επερχόμενης ΔΕΘ. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν και ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με ταυτόχρονη αλλαγή πορείας σε κάποιο βαθμό.
Ευρωεκλογές 2024: Ηχηρό χαστούκι σε Ελλάδα και Ευρώπη – Το σοκ σε Γαλλία και Γερμανία
Σφιχτά περιθώρια 4ετίας
Ωστόσο, το θέμα είναι το ποια περιθώρια υπάρχουν για παρεμβάσεις, όταν από τις αρχές του 2025 θα επιστρέψουν για τα καλά οι δημοσιονομικοί κανόνες. Στις 21 Ιουνίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για κάθε κράτος-μέλος. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι θα «κλειδώσει» κοντά στο 2,5% με 3%.
Επί της ουσίας οι επόμενοι 4 προϋπολογισμοί θα συνταχθούν με βάση αυτά τα ποσοστά που θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες. Συνεπώς, αυτό το ποσοστό θα αφήσει πολύ περιορισμένα περιθώρια για αυξήσεις δαπανών την επόμενη χρονιά, πέραν των ήδη δρομολογημένων, κάτι που προκαλεί επιπλέον «πίεση» στην κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη στις ευρωεκλογές.
Καυτό τρίμηνο
Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση έχει ένα καυτό τρίμηνο μπροστά της, αφού τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταθέσει στην Κομισιόν ένα 4ετές οικονομικό πλάνο, κάτι που ξεπερνά και τα χρονικά όρια της παρούσας κυβερνητικής θητείας, ενώ θα πραγματοποιηθεί με χειρότερους πολιτικούς όρους, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Πέραν των περιορισμένων επιλογών που θα έχει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, τίθεται το θέμα του να βρει κάποιο δημοσιονομικό χώρο εντός του 2024, προκειμένου να ενισχύσει τα εισοδήματα. Πριν τις ευρωπαϊκές κάλπες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε ξεκόψει κάθε συζήτηση. Τώρα όμως, τα δεδομένα αλλάζουν. Η αντιπολίτευση θα πιέζει όλο και περισσότερο για ενισχύσεις προς τους πολίτες, εφόσον υπάρχουν υπερέσοδα στον προϋπολογισμό. Άλλωστε, το πρώτο τετράμηνο του 2024 υπάρχει υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα της τάξης των 2 δισ. Ευρώ, το 2023 πραγματοποιήθηκε υπέρβαση 5 δισ. Σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό της περυσινής χρονιάς, ενώ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράστηκε κατά περίπου 2,5 δισ. Ευρώ, ήτοι όσος είναι ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες μέσα σε μια χρονιά.
Βαρύ το πλήγμα της ακρίβειας
Τα παραπάνω οφείλονται εν πολλοίς στην ακρίβεια, η οποία έχει πλήξει τα νοικοκυριά, με την κυβέρνηση να είναι ανένδοτη για τη λήψη κάποιων μέτρων, όπως για παράδειγμα η προσωρινή μείωση έμμεσων φόρων. Πάντως Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της εκτεταμένης ακρίβειας, η οποία παραμένει σε ισχύ, παρά την πτώση τυο πληθωρισμού τον Μάιο. Η ακρίβεια είναι εδώ, επί μια 3ετία και αποδεικνύει πως δεν δαμάζεται από τα μέτρα…ασπιρίνες που λαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά ούτε και από την επιστολή του πρωθυπουργού προς την κα Φον ντερ Λάιεν
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προϋπάρχουσες και πάγιες τους πολλούς τελευταίους μήνες αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους παραμένουν αμείωτες και μάλιστα οριακά αυξημένες (43,3 έναντι 43,2), σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ, κάτι που αποτυπώνει την έντονη ανησυχία που επικρατεί. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώνονται σημαντικά τον Μάιο (-41 από 36,7). Άλλωστε, υπάρχει επιδείνωση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών (+32 μονάδες έναντι +28,6), αλλά και Περαιτέρω μικρή αύξηση του ποσοστού που «μόλις τα βγάζει πέρα» (+66% από +61%). Σημαντική αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που διακατέχονται από αβεβαιότητα για την οικονομική κατάστασή τους (61% έναντι 48%).
Οι αντιδράσεις των επιχειρήσεων
Δεν είναι όμως μόνο τα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση δυσαρέστησε και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι εκτός Ταμείου Ανάκαμψης, μεγάλο μέρος τους βρίσκεται εκτός τραπεζικού δανεισμού, ενώ υπάρχουν και συσσωρευμένα χρέη που χρειάζονται ρύθμιση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων τους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν 99% του συνόλου και έχουν ζητήσει μετ επιτάσεως αλλαγές στους όρους συμμετοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που φαίνεται να μην…άκουσε η κυβέρνηση ούτε στην τελευταία αναθεώρηση, η οποία δημιούργησε αντιδράσεις. Όπως φυσικά και ο νόμος Χατζηδάκη, ο οποίος έφερε επιβαρύνσεις για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες της τάξης των 550 εκατ. Ευρώ το 2024 με την εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος και μάλιστα, χωρίς να έχει προυπάρξει σχετική νύξη πριν από τις εθνικές κάλπες του 2023. Μάλιστα, το 2025, η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη έως και 35%, καθώς το τεκμαρτό εισόδημα έχει συνδεθεί ευθέως με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξήθηκε φέτος.
Latest News
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο ακριβότερα θα κοστίσει σε σύγκριση με πέρυσι [πίνακας]
Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΚΑ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Κ. Χατζηδάκης: 9 τομείς που η ζωή των Ελλήνων θα γίνει καλύτερη το 2025
Ο υπουργός μίλησε για την σταδιακή πρόοδο όλων των τελευταίων 5-6 ετών και τις προοπτικές της χώρας για το 2025
Η Πειραιώς μεταμορφώνεται - Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες
Τα έρημα βιομηχανικά κτίρια μετατρέπονται σε συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων – Γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχεία και χώροι αναψυχής και πολιτισμού κατακλύζουν την οδό Πειραιώς
Οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει ο «προϋπολογισμός προόδου» - Η ανάρτηση Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook προανήγγειλε ότι έρχονται παρεμβάσεις και στις τράπεζες
Πότε θα πληρωθούν συντάξεις, επιδόματα και δώρο Χριστουγέννων
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων του Ιανουαρίου 2025 λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα
Επιχείρηση «φθηνή στέγη» - Έξι αλλαγές στο πρόγραμμα κοινωνική αντιπαροχή
Εντός του 2025 ο πρώτος διαγωνισμός με το πρόγραμμα «κοινωνική αντιπαροχή» για 150 διαμερίσματα
Προϋπολογισμός 2025: Οι παροχές 1,1 δισ. και η δέσμη μέτρων για τις προμήθειες των τραπεζών
Ο προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται σήμερα Κυριακή 15 Δεκεμβρίου - Ο Μητσοτάκης για παροχές και προμήθεια τραπεζών
Το παλιό είναι... αλλιώς - Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στα ακίνητα 20ετιας [γράφημα]
Πώς θα κινηθούν οι τιμές στα ακίνητα το 2025 - Τι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς
Πετραλιάς: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον
Συνεχώς έχουμε ανάπτυξη πραγματική, σε σταθερούς όρους, αφαιρώντας τον πληθωρισμό, πολλαπλάσια της ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Πετραλιάς
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη