
Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν κολλήσει σε ένα τρενάκι τρόμου που προκαλείται από τη «μητέρα όλων των σοκ», καθώς η ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης από την πανδημία εξακολουθεί να αναστατώνει τις αγορές ενέργειας, λέει ο Κένεθ Ρόγκοφ, κορυφαίος οικονομολόγος.
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επεσήμανε την άγρια βόλτα που έχουν κάνει οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές της ενέργειας να βυθίζονται στον απόηχο της πανδημίας και να εκτοξεύονται όταν η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Business Insider.
Υδρογονάνθρακες: Αυξημένη ζήτηση για ευρωπαϊκά διυλιστήρια
Το αργό πετρέλαιο Brent έπεσε έως και 14 δολάρια το βαρέλι το 2020 πριν φτάσει στο ανώτατο όριο των 133 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούνιο του 2022. Παρόμοιες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν στις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, οι οποίες έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των 1,77 δολαρίων το γαλόνι το 2020 προτού κορυφωθούν περίπου τα 5 δολάρια το γαλόνι το 2022, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών.
Οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, με το Brent να διαπραγματεύεται περίπου 80 δολάρια το βαρέλι και τις τιμές του φυσικού αερίου να μειώνονται σε περίπου 3 δολάρια το γαλόνι. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους φόβους μιας επερχόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ και στις πιθανές επιπτώσεις στη ζήτηση.

Ανοδικές οι τιμές μακροπρόθεσμα
Όμως, μακροπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα – και οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να δέχονται μεγάλες περιόδους αστάθειας καθώς το άνευ προηγουμένου σοκ από την πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά.
“Όταν υπάρχει ενεργειακό σοκ, μπορεί να χρειαστεί μια τεράστια αλλαγή τιμής για να εκκαθαριστεί η αγορά. Και η πανδημία ήταν η μητέρα όλων των σοκ, επιφέροντας τη μεγαλύτερη διαρκή αλλαγή στη ζήτηση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, είπε ο Ρόγκοφ.
Η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκτιμήθηκε ότι είχε αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Μέχρι το 2050, η ζήτηση θα μπορούσε να εκτοξευθεί έως και 42%, σύμφωνα με εκτίμηση του Οργανισμού.

Χρόνια έως ότου αποδώσουν οι τωρινές επενδύσεις
Περισσότεροι ενεργειακοί γίγαντες επενδύουν για να αυξήσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου, με τις ΗΠΑ να βλέπουν μεγα-συγχωνεύσεις πετρελαϊκών άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επηρεάσουν την αγορά αυτές οι επενδύσεις το χρόνιο πρόβλημα υποπροσφοράς του κλάδου, προειδοποίησαν ορισμένοι ειδικοί — πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές πιθανότατα ανεβαίνουν υψηλότερα προς το παρόν.
“Μακροπρόθεσμα, οι τιμές της ενέργειας φαίνεται ότι θα αυξηθούν εκτός εάν οι επενδύσεις αυξηθούν απότομα, κάτι που φαίνεται απίθανο με βάση τις τρέχουσες κατευθύνσεις πολιτικής. Οι κλυδωνισμοί προσφοράς και ζήτησης πιθανότατα θα συνεχίσουν να ταράζουν την αγορά ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε ο Ρόγκοφ.
Η υψηλότερη ζήτηση αργού ήταν ένα όφελος για τους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ, με την παραγωγή να φτάνει σε υψηλό όλων των εποχών το 2023, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να καλύψουν την αυξανόμενη όρεξη του κόσμου για αργό πετρέλαιο. Οι ΗΠΑ εκτιμάται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ότι θα παράγουν κατά μέσο όρο 13,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024 και 13,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2025, προσβλέποντας σε νέα ρεκόρ για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων