Στην τελική ευθεία έχει μπει η πώληση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της Avramar, με την κατάρτιση της short list των επενδυτών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη δεύτερη –και δυσκολότερη- φάση της διάσωσης του μεγαλύτερου ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας να «μετράει» πλέον μέρες.

Avramar: Έξι «μνηστήρες» κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες θα έχουν καταλήξει με ποιους από τους «μνηστήρες» που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές θα έχουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Η short list για την Avramar

Βάσει των δεδομένων μέχρι αυτή τη στιγμή, ανταγωνιστικές δεσμευτικές προσφορές θα κληθούν να υποβάλλουν τουλάχιστον οι τρεις από τους έξι ενδιαφερόμενους που, όπως έχει αναφέρει ο ΟΤ, κατέθεσαν πριν λίγες μέρες μη δεσμευτικές προτάσεις.

Ο στόχος των τραπεζών, οι οποίες εμφανίζονται γενικά συγκρατημένες, είναι η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να οριστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση όμως που ζητηθεί παραπάνω χρόνος από τους ενδιαφερόμενους θα δοθεί παράταση.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής από την πλευρά των πιστωτών και της Deloitte, που «τρέχει» τη διαγωνιστική διαδικασία, εστιάζονται κατ’ αρχάς στην πρόθεση των ενδιαφερομένων να αποκτήσουν το σύνολο της εταιρείας και όχι «κομμάτια» από τις δραστηριότητές της, κάτι που θα διαμορφώσει εντέλει και το ύψος του τιμήματος μετά βεβαίως και το «κούρεμα» των δανείων που έτσι κι αλλιώς θα απαιτηθεί από τους υποψήφιους επενδυτές.

Σημασία δίνεται επίσης στη θετική εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την επικείμενη συγκέντρωση, η οποία εξαρτάται από το συνολικό «αποτύπωμα» του ενδιαφερόμενου στην ελληνική αγορά ιχθυοκαλλιεργειών.

Τα απόνερα και τα λάθος επιχειρηματικά μοντέλα

Η εξεύρεση σωσιβίου για την Avramar, που αυτή την ώρα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με το ύψος των υποχρεώσεών της να φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ, αποτελεί επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία αλλά και για ολόκληρο τον κλάδο. Κι αυτό γιατί η κατάρρευση της ενδέχεται να προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς στο θέμα των τιμών στην τσιπούρα και το λαβράκι, ενώ ήδη η όλη κατάσταση επηρεάζει την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια ακόμη και υγιών επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο κ. Απόστολος Τουραλιάς πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας και Διευθυντής Προγραμματισμού Παραγωγής – Πωλήσεων στον όμιλο Avramar «Η συμμετοχή έξι μη δεσμευτικών προσφορών απομακρύνει το απαισιόδοξο σενάριο της κατάρρευσης και δεν πρέπει να είμαστε απογοητευμένοι. Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το απαισιόδοξο θα ήταν να μην υπάρχουν υποψήφιοι».

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο κλάδο δεν αφορούν στο προϊόν αλλά στα επιχειρηματικά μοντέλα που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς αποδείχθηκαν λαθεμένα, ανέφερε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τη δυναμική της ελληνικής παραγωγής ψαριών, το 2023 παρήχθησαν συνολικά 120 χιλ. τόνοι αξίας περί τα 700 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 580 εκατ. ευρώ αφορούν σε εξαγωγές.

Εκκρεμότητα οι ΠΟΑΥ

Την ίδια ώρα σημαντική εκκρεμότητα για τον κλάδο παραμένει η ολοκλήρωση της ίδρυσης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα ενόσω ο τουρκικός ανταγωνισμός εντείνεται.

Συγκεκριμένα σήμερα έχουν θεσμοθετηθεί 6 ΠΟΑΥ και εκκρεμούν άλλες 17. Οι εκτιμήσεις θέλουν μέχρι τον Νοέμβριο που λήγει η τρίτη παράταση η οποία έχει δοθεί, ο αριθμός τους να ενισχυθεί στις 10.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι η αρχική προθεσμία ίδρυσης των ΠΟΑΥ ήταν το 2017, δοθήκαν διαδοχικές παρατάσεις. Συνολικά κατατέθηκαν εμπρόθεσμα 25 αιτήματα ίδρυσης ΠΟΑΥ (23 για ψάρια και 2 για όστρακα).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία