
Η Κίνα είναι πολύ μπροστά από άλλες χώρες σε εφευρέσεις πάνω στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), όπως τα chatbot, καταθέτοντας έξι φορές περισσότερες πατέντες από τον πλησιέστερο αντίπαλό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Γιατί έστησε κέντρο R&D στην Ελλάδα η Hewlett Packard Enterprise
Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία παράγει κείμενο, εικόνες, κώδικα υπολογιστή, ακόμη και μουσική, από υπάρχουσες πληροφορίες, βιώνει την τελευταία περίοδο μια εκρηκτική ανάπτυξη με περισσότερες από 50.000 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), ο οποίος επιβλέπει το σχετικό σύστημα για το μερίδιο των χωρών στην κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Το ένα τέταρτο από αυτές τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατατέθηκαν μόνο το 2023, είπε.
«Αυτό είναι ένα ακμάζον πεδίο που αναπτύσσεται με αυξανόμενη ταχύτητα. Και περιμένουμε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κρίστοφρε Χάρισον, Διευθυντής Αναλύσεων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας του WIPO.
38.000 κινεζικές εφευρέσεις στην τεχνητή νοημοσύνη
Περισσότερες από 38.000 εφευρέσεις που αφορούν στην GenAI κατατέθηκαν από την Κίνα μεταξύ 2014-2023 έναντι 6.276 που κατατέθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια περίοδο, ανέφερε το WIPO.
Ο Χάρισον είπε ότι οι κινεζικές αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κάλυπταν μια ευρεία περιοχή τομέων, από την αυτόνομη οδήγηση έως έως τη διαχείριση εγγράφων.
Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ινδία κατατάχθηκαν στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, με την Ινδία να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων ήταν η ByteDance της Κίνας – η οποία κατέχει την εφαρμογή βίντεο TikTok – ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group και η Microsoft, υποστηρικτής της startup OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT.
Ενώ τα chatbots με την ικανότητα μίμησης του ανθρώπινου λόγου χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως από τις εταιρείες λιανικού εμπορίου και άλλους κλάδους για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, το GenAI έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει πολλούς άλλους οικονομικούς τομείς όπως η επιστήμη, οι εκδόσεις, οι μεταφορές ή η ασφάλεια, δήλωσε ο Χάρισον του WIPO.
«Τα δεδομένα ευρεσιτεχνίας υποδηλώνουν ότι πρόκειται για έναν τομέα που θα έχει βαθύ αντίκτυπο σε πολλούς διαφορετικούς βιομηχανικούς τομείς στο μέλλον», δήλωσε ο Διευθυντής Αναλύσεων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας του WIPO, επισημαίνοντας εμφατικά τον επιστημονικό τομέα όπου μόρια που δημιουργούνται από το GenAI έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν την ανάπτυξη φαρμάκων.
Ο WIPO εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα περαιτέρω κύμα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τα οποία θα κατατεθούν σύντομα και σχεδιάζει να δημοσιεύσει μια μελλοντική ενημέρωση των δεδομένων, πιθανώς χρησιμοποιώντας το GenAI για να απεικονίσει την τάση.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες