Είδα προχθές στην οθόνη του υπολογιστή μου τον τίτλο «Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές» – έμεινα έκπληκτος, νόμιζα ότι είχαν καταργηθεί τα χαρτόσημα, έχω χρόνια να δω μπροστά σε δημόσιες υπηρεσίες τραπεζάκια μικρεμπόρων να πουλάνε χαρτόσημα για να κολληθούν σε αιτήσεις, πιστοποιητικά, εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και άλλα τέτοια της καθημερινότητας. Μπράβο του υπουργού Οικονομικών, σκέφθηκα.
Μόλις όμως άνοιξα την είδηση, έμαθα ότι το σάλιωμα αντικαθίσταται από «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής για όσες συναλλαγές θα συνεχίσει να υφίστατα» – άρα η σωστή είδηση είναι ότι το χαρτόσημο πλέον θα επικολλάται ψηφιακά. Αυτομάτως, κατέληξα στο συνωμοσιολογικό συμπέρασμα ότι για αύξηση κάποιας φορολογίας ή τέλους πρόκειται που το υπουργείο την διαφημίζει ως «κατάργηση χαρτοσήμου».
Και τούτο γιατί 2-3 ημέρες νωρίτερα είχα διαβάσει πως το πρώτο μέτρο που σκέπτεται να λάβει η κυβέρνηση για να περιορίσει τη χρήση κατοικιών για AirBnb, ώστε να υπάρξουν περισσότερες και φθηνότερες κατοικίες για ενοικίαση, είναι να αυξήσει τον φόρο που πληρώνουν οι μικροϊδιοκτήτες από 15% σε 22%. Δεν ξέρουμε αν θα επιτευχθούν οι κοινωνικοί στόχοι της φιλεύσπλαχνης κυβέρνησής μας, σίγουρα όμως τα έσοδα της θα αυξηθούν κατά 6%. Θα μπορούσε απλώς να μειώσει δραστικά τις ημέρες που επιτρέπεται η ενοικίαση – αλλά έτσι θα μειώνονταν τα έσοδά της από το 15% ενώ αυτή θέλει από την φιλανθρωπία της να κερδίσει κατιτίς.
Αυτό μου θύμισε την πολυτραγουδισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ (από 780 σε 830) που είχε γίνει στα τέλη Μαρτίου. Είχε εξηγηθεί τότε από γνώστες της φορολογίας των μισθών ότι από την ονομαστική αύξηση των 50 ευρώ, οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν «στο χέρι» μόλις τα 39 ευρώ – τα υπόλοιπα 11 θα πήγαιναν στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΦΚΑ.
Όχι μόνο αυτό: οι εργοδότες θα πλήρωναν, πέρα από τα 50 ευρώ, επιπλέον 11 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές. Ήτοι, οι εργαζόμενοι έλαβαν αύξηση 39 ευρώ και ο κύριος Χατζηδάκης έβαλε στα χρηματοκιβώτιά του 22 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Είχε μάλιστα υπολογιστεί ότι αν ο εργαζόμενος είχε μία τριετία προϋπηρεσίας, το καθαρό όφελος για αυτόν θα ήταν 36 ευρώ και για τον κύριο Χατζηδάκη 31.
Υποπτεύομαι λοιπόν ότι για να φορολογήσει κάποιους ακόμη περισσότερο γίνεται η υποτιθέμενη «κατάργηση του χαρτοσήμου». Η κυβέρνηση φορολογεί τον άνηθο και το κύμινο και τον μαϊντανό. Ανάπτυξη, φορολογικός και διοικητικός εκσυγχρονισμός, κοινωνική πολιτική είναι λόγια του αέρα που θα φορολογηθεί και αυτός σε λίγο – αυτός που αναπνέουμε, όχι αυτός της πολιτικής αερολογίας.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα