Η Κίνα, που στο βόειο κρέας είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, και η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής, θα δημιουργήσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα ως μέρος των προσπαθειών να καταστήσουν την παραγωγή βόειου κρέατος πιο βιώσιμη, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Συνδεδεμένες: Το ύψος της ενίσχυσης για το βόειο κρέας

Το βόειο κρέας θεωρείται ως μία από τις μορφές τροφίμων με τις περισσότερες εκπομπές ρύπων, ειδικά στη Βραζιλία όπου η παραγωγή τροφίμων έχει συσχετιστεί με την απομάκρυνση των εκτάσεων από δάση που παγιδεύουν άνθρακα.

Η Κρατική Διοίκηση για τον Κανονισμό Αγοράς της Κίνας συναντήθηκε με θεσμικά όργανα της Βραζιλίας για να συζητήσουν μεθόδους για τη διασφάλιση της διαφάνειας της αλυσίδας εφοδιασμού βόειου κρέατος και τη δημιουργία μιας διασυνοριακής πλατφόρμας ιχνηλασιμότητας, ανέφερε το CCTV, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι ένα ενιαίο παγκόσμιο πρότυπο θα ήταν κεντρικό στο σύστημα ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα βοηθούσε επίσης στην καταπολέμηση του αγνώστου προέλευσης βόειου κρέατος.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν από καιρό δώσει προτεραιότητα στις τιμές έναντι της βιωσιμότητας, αλλά σιγά-σιγά κερδίζει έδαφος η ζήτηση για πιο «πράσινο» βόειο κρέας, όσον αφορά στον τρόπο παραγωγής του.

Σε αντίθεση με τις προσπάθειες βιωσιμότητας στη Δύση στις οποίες συνήθως πρωτοστατούν οργανώσεις καταναλωτών, η στροφή της Κίνας καθοδηγείται πρώτα από όλα από πολιτικές ιεραρχήσεις καθώς και από την πίεση των επενδυτών.

Οι προκλήσεις για πιο βιώσιμο βόειο κρέας

Οι έμποροι και οι αναλυτές βιωσιμότητας, ωστόσο, δηλώνουν ότι το υψηλότερο κόστος και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις είναι πιθανό να περιορίσουν τη ζήτηση για βιώσιμα αγαθά.

Η κτηνοτροφία βοοειδών στη Βραζιλία συνδέεται με σχεδόν το 24% της παγκόσμιας ετήσιας αποψίλωσης των τροπικών δασών και περίπου το 10% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση The Nature Conservancy.

Τα βοσκοτόπια βοοειδών είναι η πιο κοινή αρχική χρήση για αποψιλωμένες περιοχές στον Αμαζόνιο και τη γειτονική σαβάνα Cerrado, μια πρακτική που είναι παράνομη αλλά συνεχίζεται.

Η Κίνα εισήγαγε 2,74 εκατομμύρια μετρικούς τόνους βόειου κρέατος το 2023, με περισσότερο από το 40% να προέρχεται από τον παραγωγό της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.