
Η αύξηση της τιμής του καφέ ταλαιπωρεί τους απανταχού λάτρεις του ροφήματος, και τα νέα ίσως είναι χειρότερα, καθώς οι εξαγωγές καφέ από το Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό της ποικιλίας Robusta στον κόσμο, είναι πιθανό να παραμείνουν περιορισμένες μέχρι το τέλος του έτους, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις τιμές που έχουν εκτιναχθεί σχεδόν κατά 30% το 2024.
Η ξηρασία έχει επιβαρύνει την παραγωγή του Βιετνάμ και υπάρχει επίσης μια απειλή από το καιρικό φαινόμενο La Nina, που συνήθως φέρνει περισσότερες βροχοπτώσεις εκεί και θα μπορούσε να παρεμποδίσει περαιτέρω την παραγωγή όταν ξεκινήσει η συγκομιδή αργότερα μέσα στο έτος. Αυτό ενδέχεται να επιδεινώσει τις περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες που οδήγησαν πρόσφατα τις τιμές Robusta στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970.
Πόσο πάει ο καφές από αποψιλωμένα δάση
Σημαντική ανάκαμψη στις προμήθειες μπορεί να μην δούμε μέχρι τον Δεκέμβριο, δήλωσε στο Bloomberg ο Τάι Νου Χιέπ, διευθυντής της εξαγωγικής εταιρείας Vinh Hiep και αναπληρωτής επικεφαλής της εθνικής ένωσης καφέ του Βιετνάμ. Θα μπορούσε να υπάρξει υπερβολική βροχή από το La Nina κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής, επομένως είναι απίθανο να εξελιχθεί ομαλά, είπε.
Ο φόβος για La Nina
Η παραγωγή τη νέα σεζόν, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο, ενδέχεται να μειωθεί κατά 5% σε 1,56 εκατομμύρια τόνους λόγω της προηγούμενης ξηρασίας, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση τεσσάρων εμπόρων και εξαγωγέων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Ενώ οι βροχοπτώσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα, η προοπτική εμφάνισης της La Nina προκαλεί τώρα ανησυχίες.
«Οι προμήθειες από το Βιετνάμ θα κινδυνεύσουν εάν υπάρξει μια επιστροφή του La Nina», δήλωσε ο Ντο Χα Ναμ, πρόεδρος του Intimex Group, του μεγαλύτερου εξαγωγέα καφέ του Βιετνάμ και αναπληρωτής πρόεδρος της ένωσης καφέ. «Οι αγρότες άφηναν τους καρπούς να ωριμάσουν στα δέντρα και οι έμποροι δεν μπορούσαν να έχουν κόκκους για να εκπληρώσουν τόσο τις καθυστερημένες όσο και τις νέες παραδόσεις».
Οι εξαγωγές μειώθηκαν στους 70.202 τόνους τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο για τον μήνα από τη σεζόν 2012-13, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι εξαγωγές τους πρώτους εννέα μήνες της σεζόν που λήγει τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 11,3% σε ετήσια βάση.
Για τους τελευταίους τρεις μήνες της σεζόν, οι εξαγωγές μπορεί να είναι περίπου 150.000 τόνοι συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό ισοδυναμεί με λιγότερο από το μισό των εξαγωγών του Βιετνάμ για αυτή την περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων