Σε ανοδική τροχιά κινείται η κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ από κινεζικές εταιρείες, θέτοντας έτσι την Κίνα σε θέση να κυριαρχήσει στον αναδυόμενο αυτό κλάδο, την ίδια στιγμή που άλλα αμερικανικά εργοστάσια προσπαθούν να τα ανταγωνιστούν και να επιβιώσουν παρά τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις.
Οι κινεζικές εταιρείες θα έχουν ετήσια δυναμικότητα παραγωγής ηλιακών πάνελ αξίας τουλάχιστον 20 γιγαβάτ επί αμερικανικού εδάφους εντός του επόμενου έτους – αρκετή για να εξυπηρετήσουν περίπου τη μισή αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
ΗΠΑ: Τα data centers… λυγίζουν ενεργειακά τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
ΗΠΑ: Κυβερνητική ανησυχία για τα κινεζικά εργοστάσια
Πρόκειται για επτά εταιρείες αμιγώς κινεζικής ιδιοκτησίας, τις Jinko Solar, Trina Solar, JA Solar, Longi, Hounen, Runergy και Boviet.
Η προβλεπόμενη ταχεία αύξηση της παραγωγής ηλιακών πάνελ στις ΗΠΑ από εταιρείες κινεζικής ιδιοκτησίας δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν και αντιπροσωπεύει ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα για την ατζέντα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για το κλίμα.
Ενώ η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη για νέες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στην καθαρή ενέργεια, η κυβέρνησή του προσπαθεί να αποτρέψει την υπερβολική εξάρτηση από τον γεωπολιτικό αντίπαλο, την Κίνα, καθώς η οικονομία μεταβαίνει από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι εταιρείες που υποστηρίζονται από την Κίνα έχουν διακριτά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ, όπως επιδοτούμενες εφοδιαστικές αλυσίδες για ακατέργαστο πολυπυρίτιο και ημιτελείς ηλιακές μονάδες, καθώς και κρατική χρηματοδότηση χαμηλού κόστους.
Όπως και οι μη κινεζικές εταιρείες, συλλέγουν επίσης επιδοτήσεις από τις ΗΠΑ για την παραγωγή καθαρής ενέργειας που ενσωματώνεται στον νόμο του 2022 για τη μείωση του πληθωρισμού, τον περίφημο νόμο του Μπάιντεν για το κλίμα.
Η κινεζική δύναμη
Αναφερόμενη στα νέα εργοστάσια, η Paula Mints, ιδρύτρια της εταιρείας έρευνας της ηλιακής βιομηχανίας SPV Market Research, πιστεύει ότι η κινεζική επένδυση θα βοηθήσει την εγχώρια βιομηχανία παραγωγής ηλιακής ενέργειας να ωριμάσει, ενώ θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
«Έχουν πολύ περισσότερη εμπειρία στην κατασκευή εργοστασίων και στη δημιουργία εφοδιαστικών αλυσίδων», πρόσθεσε ο David Feldman, ερευνητής αγοράς ηλιακής ενέργειας στο Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
Τοπικοί και κρατικοί αξιωματούχοι σε μέρη όπου κινεζικές εταιρείες δημιουργούν εργοστάσια, όπως το Τέξας, η Αριζόνα, το Οχάιο και η Βόρεια Καρολίνα, καλωσόρισαν τις επενδύσεις.
Ανάγκη και για αμερικανικά εργοστάσια
Οι μη Κινέζοι κατασκευαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, δυσκολεύτηκαν να ανταγωνιστούν μια πλημμύρα φθηνών εισαγωγών και ανησυχούν για την υπερμεγέθη παρουσία της ασιατικής χώρας.
Έως και τα μισά από τα ανακοινωθέντα αμερικανικά εργοστάσια ενδέχεται να μην υλοποιηθούν, ανέφερε το Reuters πέρυσι.
Η Convalt με έδρα τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, αγωνίζεται να φέρει online 10 GW χωρητικότητας ΗΠΑ σε ένα εργοστάσιο που ξεκίνησε να κατασκευάζει στα βόρεια της Νέας Υόρκης το 2022.
«Εάν θέλουμε να πετύχουμε, χρειαζόμαστε Αμερικανούς κατασκευαστές όπως η Convalt για να επιβιώσουν από αυτήν την επίθεση χαμηλών τιμών, να χτίσουν εργοστάσια με δυνατότητες που μας επιτρέπουν να ανταγωνιστούμε τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες, με κινεζική ωφέλιμη ιδιοκτησία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Hari Achuthan τον Μάιο.
Το εργοστάσιο της Convalt θα έφτιαχνε πάνελ και τα εξαρτήματα που μπαίνουν σε αυτά, αλλά η πρόοδος σταμάτησε πριν από ένα χρόνο καθώς οι παγκόσμιες τιμές πάνελ έπεσαν κατά 50% σε επίπεδα κάτω από το κόστος παραγωγής της Convalt.
Το Υπουργείο Ενέργειας είπε στο Reuters ότι η ανάπτυξη μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας ηλιακής ενέργειας θα πάρει χρόνο και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βασίζονται σε ξένες επιχειρήσεις για την τεχνογνωσία τους.
Το ένα πέμπτο
Οι κινεζικές εταιρείες, μακράν οι κορυφαίοι προμηθευτές ηλιακών και ηλεκτρικών εξαρτημάτων μπαταριών οχημάτων που εισάγονται στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν τώρα το ένα πέμπτο των εργοστασίων ηλιακής ενέργειας που ανακοινώθηκαν από τότε που οι ΗΠΑ υιοθέτησαν νέες κλιματικές επιδοτήσεις, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Wood Mackenzie.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να αμβλύνουν τον εθισμό τους στις εισαγωγές σε κινεζικά ηλιακά προϊόντα με δασμούς και έχουν επίσης απαγορεύσει προϊόντα που συνδέονται με την περιοχή Xinjiang της Κίνας λόγω ανησυχιών για καταναγκαστική εργασία. Τώρα εξετάζει νέους δασμούς σε εξαρτήματα που κατασκευάζονται σε άλλες ασιατικές χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί Κινέζοι κατασκευαστές.
Οι κινεζικές εταιρείες που κατασκευάζουν εργοστάσια στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής επενδύουν κυρίως στην παραγωγή μονάδων, στην οποία τα προϊόντα που εισάγονται από την Ασία συναρμολογούνται σε πάνελ.
Η Longi, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, για παράδειγμα, αντλεί πάνελ στην Pataskala του Οχάιο μέσω μιας κοινής επιχείρησης με την αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης καθαρής ενέργειας Invenergy που ονομάζεται Illuminate USA. Το εργοστάσιο των πέντε γιγαβάτ είναι από τα μεγαλύτερα που ανακοινώθηκαν από την ψήφιση του IRA και η εταιρεία διερευνά επίσης τη δυνατότητα κατασκευής μιας εγκατάστασης κυψέλης.
Η Trina, ο Νο. 4 παγκόσμιος κατασκευαστής, σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα εργοστάσιο πάνελ πέντε GW στο Τέξας φέτος, και σχεδιάζει επίσης μια εγκατάσταση κυψελών.
«Είμαστε δεσμευμένοι να είμαστε εδώ και ξοδεύουμε πολύ χρόνο και χρήμα για να το κάνουμε πραγματικότητα», δήλωσε ο Μάικ Νέλσον, επικεφαλής νομικών για την επιχείρηση της Trina στη Βόρεια Αμερική.
Θερμή υποδοχή
Ενώ οι Κινέζοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν την άρνηση από Αμερικανούς κατασκευαστές, οι προγραμματιστές έργων στις ΗΠΑ που αγοράζουν πάνελ και ενδιαφέρονται για προμήθεια χαμηλού κόστους, τους καλωσορίζουν.
Η American Clean Power Association, ένας εμπορικός όμιλος καθαρής ενέργειας, δήλωσε ότι ο τομέας παραγωγής ηλιακής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών προσελκύει παγκόσμιες επενδύσεις και σημείωσε ότι τα εργοστάσια δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Κορυφαίοι παραγωγοί των ΗΠΑ, η Hanwha Qcells και η First Solar με έδρα την Αριζόνα, μάλιστα, πιέζουν τις ΗΠΑ να επιβάλουν νέους δασμούς στις εισαγωγές εξαρτημάτων και εξοπλισμού από χώρες όπου οι Κινέζοι ανταγωνιστές τους έχουν κατασκευάσει εργοστάσια για να προμηθεύουν τις ΗΠΑ.
«Απλώς ζητάμε από τους νόμιμους κατασκευαστές των ΗΠΑ να έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν αυτές τις γιγάντιες εταιρείες κινεζικής ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Tim Brightbill, δικηγόρος της American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee, του ομίλου που επιδιώκει τους νέους δασμούς.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους